Biztos, ami biztos, tervezzük be?

Biztos, ami biztos, tervezzük be?

A túlzott nagyvonalúság ellenkező véglete, amikor a családi ház tervezése során nem gondolunk esetleges jövőbeli igényeinkre.

Nem kerül például vendégszoba a házba, pedig milyen jól jönne, amikor szüleinket kellene marasztalni nálunk néhány napra. (Vagy amikor egy éjszakába nyúló parti végén barátainkat szeretnénk altatni valahol. Ha az agglomerációban építkeztünk, akkor jó eséllyel igen messze laknak tőlünk!)

Persze akár még ennél váratlanabb élethelyzetek is adódhatnak.  Mi van, ha az építkezés megkezdésekor a házaspár még egy gyerek születésével számol, de végül ikrek érkeznek majdan?
És mi történik akkor, ha a pár néhány év múlva elválik? (Sajnos ez manapság nem világtól elrugaszkodott feltételezés.)

Egy-egy ilyen élethelyzet tekintetében egy családi ház sokkal kevésbé rugalmas lakhatási forma, mint egy lakás. Eladni nehezebb, átalakítása, bővítése pedig költséges. Már ha annak idején, a tervezés időszakában nem számoltak egy-egy ilyen eshetőséggel és nem vették akár ezt is figyelembe a ház kialakítása során.

A későbbi esetleges házrész-leválasztásról már ejtettem szót. Ha bizonytalanok vagyunk a házon belüli funkciókat illetően, akkor terveztethetjük úgy is a családi házunkat, hogy azon belül megoldható legyen a lakóterek későbbi variálhatósága. Erre a célra már különböző könnyűszerkezetes megoldások állnak rendelkezésre, bár ezeket ma még főként irodaépületekben használják, éppen a bérlői igények rugalmasabb kielégítése végett.

A családi ház körültekintő megtervezéséhez szeretne segítséget nyújtani az Építem a házam könyvsorozat I. kötete, amelyben részletesen foglalkozunk az itt bemutatotthoz hasonló problémákkal és azok lehetséges megoldásaival.

Kategóriák: Építkezés, Házak, Lakberendezés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?