Építem a házad Klub tagok

A kapcsolatfelvételhez szükséges információkért kattintson a lap alján található Kapcsolatfelvétel gombra! Minden szükséges információt "postafordultával" megküldünk az Ön által megadott email-címre. Nem kell aggódnia, megadott adatait bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk tovább. (A kiválasztott szakembernek sem.)

Energiabarát Ház

Helyszín:

Tevékenységi kör:

Mottó:
„A legolcsóbb energia: a fel nem használt energia.”

Építkezőknek és lakásfelújítóknak döntések tucatjait kell meghozniuk, mielőtt a tényleges kivitelezés elkezdődik. Milyen legyen maga a terv, milyen építőanyagokat, szigeteléseket, ablakokat, fűtési rendszert válasszanak, és még hosszan lehetne sorolni. Mindig is elvárás volt, hogy a végeredmény tetszetős, kényelmes, praktikus legyen. A megrendelői, építtetői elvárás mellett, vagy azon túl is, törvényi elvárásoknak, kötelezettségeknek is meg kell felelni. Legújabban ezek között hangsúlyos szerepet kaptak épületenergetikai követelmények, amelyek szerint egy új vagy felújított épület megszabott, minimális követelményeket kell, hogy teljesítsen. Örvendetes, hogy egyre több építkező ismeri fel, hogy ezeknek a követelményeknek a teljesítése, vagy akár a túlteljesítése révén az épület energiafogyasztása a töredéke lehet a korábban készült épületeknek. Az eredmény pedig egy hosszú távon is olcsón fenntartható épület lesz. Hogyan érhető ez el?

Egy épületben, ahogy mondani szokás: minden mindennel összefügg. Az energetikai minőséget a szerkezetek és anyagok kiválasztása alapvetően meghatározza. Így van ez az épület fűtési, esetleg hűtési igényével, a melegvíz szolgáltatásával, amik együttesen a rezsiben fognak megjelenni. De nem csak ezt, hanem olyan nem kevésbé fontos tényezőket is, mint a kellemes belső hőmérséklet, páratartalom, egészséges, tiszta, friss levegő ellátás, benapozottság, megvilágítás és mások, amiket együtt komforttényezőknek nevezünk. Ezeknek a tervezését egy összetett épületenergetikai számítással végezzük. Megfelelő végeredményt több lehetőség számbavételével, az elvárt követelményekhez való igazításukkal, optimalizálásával lehet megkapni, amit az alaprajz, a tájolás, a helyi lehetőségek, és sok egyéb között az egyéni építtetői szempontok és igények is meghatároznak.

Energetikai számítás nélkül is lehet építkezni, de nem érdemes!

Tehát az építészet, a statika, és a gépészet mellett az energetika az épülettervezési folyamat egyik fontos pillére. Az energetikus tanácsát a kezdet kezdetén is, már a telek választásánál is érdemes kérni. Például egy alacsony energiaigényű háznál a fűtési igénynek akár a felét-harmadát is fedezheti a jó irányba tájolt és nem leárnyékolt üvegezett felületeken keresztül nyerhető napenergia, az egyetlen energiaforrás, ami ingyen van, és beruházási költsége sincsen.

Ha a tervezés fázisában nem készül energetikai számítás, akkor nem lehet előre tudni, és nincs is rá garancia, hogy az engedélyezési fázishoz érve a kész ház egyáltalán meg fog-e felelni az építési követelményeknek. 

Honlap: https://a-plusz-energetika.hu/

    Adatkezelési tájékoztató