Egy régi történet, új tanulságokkal

Egy régi történet, új tanulságokkal

Szinte hihetetlen, hogy már harmincöt éve volt, amikor először mentem el olyan túrára, amelyen sátorban akartunk lakni. Tekintve, hogy ez volt az első alkalom, nem csoda, hogy voltam felkészülve ilyesfajta táborozásra. Sátrat szereztünk valahonnan, de például gumimatracom nem volt. Mire feküdjek, ezen tanakodtam, amikor remek ötlet jutott eszembe. Majd betakarózom egy pokróccal, alulra meg teszek egy nylon fóliát.

Mai eszemmel már nehezen értem, hogy miért gondoltam, hogy ez a vékonyka fólia majd komfortossá teszi éjszakáimat, valami olyasmi motoszkálhatott az agyamban, hogy akkor fázik az ember, ha nedves lesz a takarója, így hát a kiváló idea szerint cselekedtem. Vizes tényleg nem lett a takaróm, de talán nem kell különösebben ecsetelnek, hogy embertelenül megfáztam.

Mint mindennek, ennek is van olyan tanulsága, ami a házépítésre is vonatkozik: minden komolyabb döntésünk, a történetben egy sátorozós túra megszervezése előtt,  be kell szereznünk a lehető legtöbb fontos információt. Semmiképpen sem szabad szakszerűtlen és homályos elképzelésekre hagyatkozni. Valószínűleg jobban jártam volna annak idején és persze többet is aludtam volna a túra alatt, ha megkérdezek néhány, a sátorozásban nálam tapasztaltabb embert vagy elolvastam volna néhány ilyesmivel foglalkozó könyvet.

Nem olyan szakkönyveket kellett volna elolvasnom, amelyek a különböző fóliák gyártástechnológiáját tárgyalták vagy műanyagok hővezetési tényezőit taglalták különös tekintettel az atomos kötések erősségére, mert azokból nem lettem volna okosabb, hanem olyanokat, amelyek kimondottan a sátorozóknak, túrázni indulóknak íródtak. (Internet még nem volt, arra ez egyszerű és kényelmes megoldásra, ami most már az építkezők rendelkezésére áll, akkor még nem volt lehetőség).

A házépítésben sincs ez másképp! Információgyűjtés szakemberektől, megfelelő, az építtetőknek szóló könyvek elolvasása, esetleg egy olyan honlap meglátogatása, amely „Építő közösség” kialakításával, a közös tudás elmélyítésével foglalkozik.

Kategóriák: Építkezés, Építő közösség, Érdekességek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?