Érdemes számla nélkül, feketén építkezni?

Érdemes számla nélkül, feketén építkezni?

Nagy dilemmában voltunk, amikor az Építem a házam könyvsorozat I. kötetének 5. fejezetét írtuk, amely a családi házak költségvetéséről szól. A könyvnek ebben a részében arról szeretnénk áttekintést adni, milyen építési költségekkel és milyen ütemezésben számoljanak az építkezők az építkezés folyamán. Igenám, de bruttó vagy nettó költségekről beszéljünk?

Mindenki tudja, hogy az építkezéseken a szolgáltatások jelentős részéről ma sem készül számla – így az Áfa sem kerül felszámításra. Rögvest 25% árkülönbség! Egy gyakorlat, amely valójában senkinek sem jó (bár első pillantásra úgy tűnik, hogy mindenkinek az érdekét szolgálja).

Az építkező látszólag súlyos százezreket, akár milliókat is megspórol csak éppen lemond az egyébként kötelező jótállásról. (Fővállalkozói szerződés esetén 3 év kötelező jótállás illeti meg az építkezőt!) Márpedig egy új házon az első év(ek)ben többnyire rengeteg gyerekbetegség jön elő.

A vállalkozó egy számla nélküli árajánlattal nyerőbb pozícióba kerül (sőt, sajnos sokszor kizárólag így kerül nyerő pozícióba) csak éppen ott lebeg felette folyamatosan a lebukás réme.

Az állam látszólag egy csomó (25%) adóbevételhez  jut, de ennek nagy része papíron marad. Állítólag már több tanulmány bebizonyította, hogy ha a mindenkori kormány akár egy építkezés teljes Áfa-bevételét elengedné, az ily módon „számlásan” realizált járulékok és egyéb adók formájában összességében több bevételhez juthatna.

Néhány éve Csehországban az építőipari cégek kedvezményes, 5%-os Áfa-kulccsal tudtak építőanyagot vásárolni. Alig telt el néhány év, és a családi házas építkezések 70-80%-a is számlával, profi fővállalkozó cégek szervezésében bonyolódott. (A rendszer az EU-nonkomformitás miatt azóta megszűnt, a szokássá vált építkezési forma megmaradt.)

Talán egyszer nálunk is megvalósul valamiféle pozitív ösztönzés az építkezések kifehérítése terén. Ennek reményében az Építem a házam könyvben mi magunk a „fehér” építkezések közelítőleg 200.000 Ft/m? építési költségével számoltunk.

Kategóriák: Jogi háttér, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?