Minőségi családi ház mint nyugdíj előtakarékosság

Minőségi családi ház mint nyugdíj előtakarékosság

A családi házakra sokszor tekintünk úgy, mint egyfajta befektetésre. Ilyenkor arra gondolunk, hogy a megépített házunk értéke az évek folyamán folyamatosan emelkedik, miközben egyszersmind otthonunkul is szolgál. (Hogy ez mennyire reális feltételezés, azzal foglalkozunk az Építem a házam könyvsorozat I. kötetének 1. fejezetében.)

Ritkán gondolunk azonban arra, hogy egy jól megépített vagy gondosan felújított családi ház más szempontból is a jövőnek szóló befektetésnek tekinthető.

Befektetésnek ebben az esetben is az az összeg vehető figyelembe, amelyért felépítjük, illetve felújítjuk a házunkat. A hozam azonban nem okvetlenül csak egy több évvel későbbi eladáskor realizálódik, hanem akár már másnaptól folyamatosan, a fenntartási költségekben!

Egy-egy építkezést az előkészítéskor érdemes ilyen szempontból is vizsgálni: az adott szerkezetbe, építőanyagokba fektetett plusz pénz milyen hozamot (azaz költségmegtakarítást) eredményezhet évente.
Bár az ilyen befektetés hasznát akár azonnal élvezhetjük, de tekinthetünk rá úgy is, mint egyfajta nyugdíj-előtakarékosságra: egy jól megépített/felújított házban aktív éveinket követően sem kell szorongva várni a havi közüzemi számlákat vagy éppen rettegni az aktuális áremeléseket.

Kategóriák: Építkezés, Építő közösség, Felújítás, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?