Mire készülnek a családi ház felújítók?

Mire készülnek a családi ház felújítók?

 – a közvélemény-kutatás harmadik része (és még néhány jótanács felújítóknak!)

Construma_felmeres_diagram3Becslések szerint a magyarországi családi házak legalább 80%-a felújításra szorul ha a bentlakók egy valódi XXI. századi otthont szeretnének varázsolni belőle. Aki azonban családi háza felújítását tervezi, komoly dilemma elé kerül:mihez fogjon hozzá először? A Construmán Az építő közösség erről (is) faggatta az építkezés előtt állókat.

Egy jó régi blogunkban a családi házak felújítása kapcsán már megfogalmaztuk, hogy
– minden ház és minden építkező más és más. Minden házra egyedileg kell megfogalmazni a célszerű felújítási sorrendet. A „szomszéd is így csinálta” gondolkodásmód nem túl célravezető.
– minden felújítást egy alapos állapotfelméréssel érdemes kezdeni, amely a ház teljes szerkezeti-, gépészeti- és villamos állapotát feltérképezi. Ehhez mindenképpen érdemes szakember segítségét, és nem sajnálni rá néhány tízezer forintot, mert súlyos százezreket spórolhatunk.
– a felújítási sorrend megválasztásánál célszerű olyan beruházással kezdeni, amely a legjobb ár-érták aránnyal (mondhatjuk azt is, hogy a legjobb megtérüléssel) kecsegtet. Ezen túl érdemes egy logikus sorrendben haladni. Általánosságban igaz például, hogy először érdemes (szigeteléssel) a hőveszteséget csökkenteni, majd ezután választani egy olyan fűtési rendszert, amely optimálisan fedezi az immáron kisebb hőigényt.
(Az imént említett blogot ide kattintva olvashatják, ha pedig ide kattintanak, akkor egy hosszabb beszélgetést is meghallgathatnak a fűtéskorszerűsítés témájában!)

Mindennek fényében lehet érdekes, hogy a családi ház felújítására készülő építkezők milyen beruházásokat terveznek. A Construmán (és utána Az építő közösségen belül) erről faggattuk az érintetteket. Természetesen egy válaszadó több felújítási tevékenységet is megnevezhetett, így az alábbi grafikon kicsit más, mint a korábbiak: a százalékok azt mutatják, hogy az összes válaszoló hányad része nevezte meg tervei között az adott tevékenységet.

A feltett kérdésre 148, családi háza felújítását tervező építkező válaszolt. 123 főt az idei Construmán szólítottunk meg véletlenszerűen, a többiek önkéntes alapon válaszoltak Az építő közösségen belül feltett kérdésünkre.

Kategóriák: Egyéb, Építő közösség

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?