MOST ÉPÍTKEZZÜNK, VAGY INKÁBB VÁRJUNK?

MOST ÉPÍTKEZZÜNK, VAGY INKÁBB VÁRJUNK?

 – ami az anyagiakat illeti

Az Építem a házam I. kötetében részletesen körbejártuk azt, milyen fontos pontosan és előre látni azt, milyen anyagi források állnak majd rendelkezésünkre az építkezés folyamán.
Főleg a felújítók lehetnek dilemmában jelenleg: érdemes-e várni „külső forrásként” – valamiféle állami segítségre, vagy éppen ellenkezőleg, érdemes sietve belevágni az építkezésbe a mélyben levő építőanyag árakat látva?

 

Ha a bevezető után valaki abban a reményben látott hozzá a folytatás elolvasásához, hogy „tuti” választ kap az iménti kérdésre, annak csalódnia kell.
Nem hiszem, hogy lenne olyan ember ma Magyarországon, aki felelősségteljesen állást tudna foglalni ebben a bizonytalan helyzetben.
Egyrészt: a tavalyi évben a piaci kereslet drasztikus csökkenése miatt – rég nem látott mélységbe zuhantak az építőanyag árak. Öt-nyolc évvel ezelőtti árakon lehet ma hozzájutni jónéhány fontos termékhez. (Ezt a látszólagos jó hírt sajnos árnyalja, hogy sok esetben az árcsökkenés minőségcsökkenéssel is együtt járt, hiába, csodák ritkán vannak)
Az is biztos, hogy ez már nem sokáig lesz így. A gyártók többsége kezdi belátni, hogy ez az árverseny nem vezet sehová. Az alapanyagok árai ma már általában nőnek (gondoljunk például a kőolajszármazékokból készülő műanyagokra), és bizony egy-egy árakcióval is csak minimális számú plusz vevőhöz lehet (ideig-óráig) hozzájutni. A magyar és pláne a nyugati tulajdonosok pedig egyre kevésbé hajlandók tolerálni az így keletkező veszteségeket.
Reális az esély arra, hogy az építőanyagok piacán idén már emelkedő árakra lehet számítani akkor is, ha a kereslet nem nő jelentősen. (Senki nem akar úgy járni, mint az ismert viccbeli kereskedő, aki csak vasárnap keres, mert akkor nem nyit ki)
Nagyvonalú állami támogatásokban rövid távon valószínűleg kár reménykedni. Az ország anyagi lehetőségei egyre nyilvánvalóbbakká válnak mindenkinek. Az is igaz ugyanakkor, hogy valamikor a Kormánynak is be kell látnia, hogy az építőipar minimális fellendítése nélkül nem lehet esély sem a foglalkoztatási számok emelésére, sem a látványosabb gazdasági fellendülésre.
Pályázatok tehát valószínűleg lesznek, talán már idén is –  de nem biztos, hogy csak ezek miatt érdemes elhalasztani egy egyébként megalapozott építkezést, felújítást.
Én személy szerint hiszek abban, hogy az esetlegesen külső forrásból remélt 10-20% anyagi forrás tulajdonképpen majd minden építkezésben benne van tartalékként. Mindössze egy kicsivel több felkészültségre, kicsivel több átgondoltságra, kicsivel jobb előkészítettségre lenne szükség és máris kevesebb lenne az ablakon kidobott pénz!
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy Az építő közösség (a Tervcafé, az Otthonfelújítók Klubja, az Építem a házam könyvsorozat) éppen ebből a célból jött létre. Használják!

A tájékozódás kedvéért összeszedtünk néhány felelős kormányzati megnyilatkozást az utóbbi időből talán segít kihámozni mindenkinek, mivel érdemes számolni a közeljövőben.
https://profitline.hu/hircentrum/hir/224868/Ket-kiserleti-energiahatekonysagi-program-erkezhet-a-nyar-elott
https://bencsikjanos.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2105&Itemid=1
https://bencsikjanos.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2061&Itemid=1

Kategóriák: Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?