Ördögi kör az építkezésben

Ördögi kör az építkezésben

Aki ma családi ház építésébe, felújításába fog, egy ördögi körbe kerül(het) bele.
Sajnos ez az ördögi kör a gazdasági válság hatására még szorosabbra zárult.

Mindennek a kiindulópontja a pénzszűke. Egyre nehezebb hitelhez jutni (ez önmagában még nem okvetlenül baj), az otthonteremtéshez kapcsolódó kedvezmények, támogatások jó része az elmúlt években visszavonásra került.

Aki mégis építkezésbe fog, az megpróbál spórolni. Ez persze megint csak nem baj. A probléma ott kezdődik, amikor ez nem a tényleges szükségletek felmérését jelenti (tényleg szükségem van erre vagy arra a funkcióra a házon belül?), nem a legjobb ár-érték arányú termékek és szolgáltatások felkutatását jelenti, hanem a legolcsóbb ajánlat kiválasztását.

Az ördögi kör ugyanis ez utóbbi esetben jön létre. A gyártók és a mesteremberek a szűkös és árérzékeny kereslet mellett kíméletlen árversenybe kezdenek. Az építőanyagok árát azonban természetesen alapvetően megszabja az előállítási- vagy önköltség. Mit tehet ilyen helyzetben például egy építőanyag-gyártó? A fix, áttételes költségeken csak bizonyos mértékben spórolhat. Egy idő után rákényszerül arra, hogy egyes drágább, a minőséget biztosító összetevőket kispóroljon a termékéből.

Ha az árverseny tovább tart, akkor ezt a lépést újra és újra meg kell tegye. Az építkező azt hiszi, hogy ugyanazt a terméket kapja egyre olcsóbban, a valóság azonban más. Ennek a terméknek már alig van köze ahhoz az eredeti termékhez? Ki is járt jól valójában ebben a folyamatban?

Az Építem a házam könyvsorozatban ezzel szemben abban próbálunk segíteni, hogy az építkezők
– meg tudják fogalmazni maguknak azt, mire is van valójában szükségük,
– ki tudják választani a lehető legjobb ár-érték arányú terméket és szolgáltatást.

Kategóriák: Építkezés, Építő közösség, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?