Építkezők

Személyes konzultációról írták

„Családi házunk bővítésével/befejezésével kapcsolatban kértem a személyes konzultációt. A megbeszélés során rengeteg hasznos információt kaptam, és iránymutatást, hogy ez egyes feladatoknak hogy fogjak neki.
Nagyon jó hangulatú másfél óra volt, csak ajánlani tudom, ahogy a könyveket is! Köszönöm! „

Köszönöm a megbeszélést.

Üdvözlettel,
Gelencsér Erik

Tervcaféról írták

Kedves Gyuri!

Ígértem, hogy megírom első alkalmas tapasztalatunkat a Tervcaféról.
Nos, eleve ígéretesnek tűnt a kezdeményezés, a program, de a valóság felülmúlta képzeletünket! Először is: bár az előadás nem tűnt számunkra annyira érdekesnek, azt gondoltuk,  nem baj ha hallunk erről is. Aztán pedig majd az „attrakció” úgyis a beszélgetés lesz. Ehhez képest kifejezetten érdekes és tanulságos volt az előadás. Ezúton köszönjük Haraszti Lászlónak!
A networking rész is várakozáson felülinek bizonyult. Mind az általános beszélgetés veled, a pénzügyi Selmeczi Róberttel illetve a kenderház terveinkkel kapcsolatban Radev Gergővel meglepően informatív volt. Csak úgy zúgott a fejünk utána a sok információtól 🙂
A könyvek hasznosságáról már korábban tájékozódtunk a neten, de élőben is jó kiállású, jól és szépen szerkesztett kiadványokat láttunk. Megvételük tervbe van véve!
Ezúton köszönjük minden szervező és szakmai résztvevő munkáját, idejét, nagyra tartjuk a kezdeményezést!
Szép napot kíván
Erzsi és Zsolt
 
„A burkoló tanfolyamon hallottam a Tervcaféról, és nagyon megörültem a konzultációs lehetőségnek, mivel mi is építkezünk, Solymáron. Már a burkolásra is azért jelentkeztünk a feleségemmel, mert sokmindent magunk akarunk megcsinálni.
Rengeteget tanultunk a burkoló tanfolyamon, és örülök, hogy eljöttünk a Tervcaféra, mert Haraszti László remek előadása után számos szakemberrel tudtunk beszélni, sokminden tisztázódott. Úgy jöttünk el, hogy át kell gondolnunk az egész építkezés menetét. Biztos, hogy újra jövünk, mert nemcsak remekül éreztük magunkat, hanem világos és egyértelmű tanácsokkat kaptunk.”
Gerst Péter
 
 
„Rengeteg információval gyarapodtunk, az előadás meg rávilágított egy sereg dologra. Nagyon oda kell figyelnünk, nehogy úgy járjunk az előadás példáiban egyesek.
Új házat építünk Dányban, és talán még nem késő, hogy újragondoljunk dolgokat. Most az itt hallottakat is meg kell emészteni, mert a szakemberekkel való beszélgetések némely esetben megerősítettek, de van amin változtatni kell. Legközelebb tisztázzuk ezeket.”
Szabados Anna
 

Sziasztok!
2022. november 23 – án részt vettünk Párommal az első Tervcafénkon!
Szegedről mentünk. 4db Hc 40 lábas konténerből építkezünk.
Volt kérdésünk rendesen.
Mindenki nagyon segítőkész volt, sok-sok információt kaptunk a kérdéseinkre.
Nagyon jó volt ennyi jó ember között☺
Nem volt olyan szakterület, amiről nem lehetett kérdezni.
Köszönjük, hogy ott lehettünk ☺
Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy ott voltunk!
Most már okosabb lettem és tudom, nem vagyunk egyedül ☺
Turcsányi Katalin

Az Építem a házam könyvsorozat vásárlói írták

„Én, mint teljesen laikus, igazi hiánypótolónak tartom a könyvsorozatot. Rengeteg hasznos és praktikus információt, ötletet találtam a kiadványokban, amit már a tervezés során alkalmazni tudtunk. Az igazán nagy előnye a könyvsorozatnak, hogy mindent egy helyen összegezve és logikai sorrendben talál az olvasó, ami óriási előny, mellyel sok idő és pénz takarítható meg, hiszen nem kell (és nem is lehet) ezt a tudást, vagy annak egy részét más forrásokból összeollóznia az építkezőnek.

A személyes konzultáció remekül kiegészíti a fentieket, mert az általános tudást a konkrét, személyes projektre, illetve helyzetre lehet vonatkoztatni, ami szintén remek lehetőséget biztosít az építtetőnek, hogy rengeteg bosszúságot kerüljön el. A beszélgetés remek iránymutatást adott és segített lezárni néhány bizonytalan nyitott kérdést. Köszönjük.”

Szatmári Tamás

 

„Kedves Gyuri!

Immár második alkalommal vettem részt a Tervcafen. Nagyon hasznos tanácsokkal és információkkal gazdagodtam. Most kifejezetten a hőszivattyús rendszer miatt mentem el (200 km) és nagyon örültem, hogy Kardos úrral sikerült beszélgetni.
(Még nagyon hasznos lett volna Selmeczi úrral és egy lakberendező szakemberrel is eszmét cserélni, de ez most nem fért bele az időkeretbe.)

Volt szerencsém egy tervezési szakasz előtt álló fiatalember beszélgetésébe belehallgatni Kardos-Kunszt Ferenccel. Folyamatosan annak megerősítését hallhattam, hogy mennyire fontos már a tervezési szakaszban, vagy akár előtte leülni a szakemberekkel. (Nem beszélve az Építem a házam c. sorozat I. kötetéről.) Sajnos mi már „későn” szereztük be, így egy-két nagyobb baklövést elkövetve kidobtunk az ablakon „pár százezer” vagy még több forintot.

Úgy gondolom, hogy önmagában a Tervcafen való részvétel kevés, csak egy vékony szelete annak a tudástárnak, ami e nagyszerű eseménysorozaton keresztül összegyűjtésre került.

Annyi meglátásom lenne, hogy egy kicsit rendszerezettebb videó tárral még könnyebben juthat el az információ az építkezőkhöz.

További sok sikert és kitartást kívánok!

Üdvözlettel: Bagaméri Lajos

 

„Kedves György!
Engedje meg, hogy megragadjam a küldött emailje végett az alkalmat arra,hogy kifejezzem köszönetemet az „Építem a házam” című könyvsorozatukért.
Közösségüknek meglehetősen passzív tagja vagyok, nem vettem igénybe sem a Tervcafét, sem a többi remek lehetőséget, de ez legyen az én bajom (főként az időtényező gátol ebben).
Jelenleg CSOKos megoldásban generálkivitelezővel építem nagycsaládos (4 gyerek) családi házamat, és bár sokat nem tudok kijárni a területre elfoglaltságaim miatt, kamerarendszerrel követem az eseményeket (ez is külön megérne egy mesét, micsoda felháborodás volt a generál részéről a kamerarendszer megléte).
Most még csak a pince készült el és a pincefödém, de már ebben a
fázisban is 8 olyan észrevételt és javítanivalót sikerült tenni az Ön
könyve alapján, melyek bizony később súlyos problémákat okozhattak volna. (Annak ellenére, hogy van műszaki ellenőröm, aki szintén – elvileg – teszi a dolgát!)
Kezdve a Porotherm 30K tégla nem megfelelő habarcshasználatától a szigetelések nem túllógatásán át az ablakáthidalókig sok minden. És a brigád nem analfabéta emberekből áll, csak nagyon bele vannak kódolódva a „há’ hiszen má’ 20 éve így csinyájjuk!”-ba…
Ha nem lenne ez a könyvsorozat, nem is tudom mit csinálnék. Feltételezem nem vennék észre semmit, aztán majd két év múlva jön a penész…
Szóval nem akartam túl bő lére ereszteni, csak annyit szerettem volna mondani, hogy Köszönöm a családom nevében is!”

Éliás Tamás

„A könyv dekoratív, igényes, szép kiadvány. Jó kézbe venni. Értékét mégsem ezek a külsőségek határozzák meg, hanem a beltartalom. Igen, a beltartalom. A logikusan felépített, emberközeli nyelvezettel íródott mű nemcsak nekünk szakembereknek sokatmondó.
A laikusok, az „egyszerű építtetők” alapműve kellene, hogy legyen, hiszen elsősorban nekik, a családi házat építőknek készült.
Gratulálok a szerzőknek, és egyben köszönöm nekik azt, hogy belefogtak egy olyan hiánypótló sorozat készítésébe, amely közérthetően vezet végig az építkezés gondolatának csírájától a kész házig. Ez a sorozat most a második kötetnél tart, de izgalommal várom a további lépéseket, az újabb kötetet egészen a végkifejletig.
A könyvsorozat írói olyan szakmai könyveket írtak, amelyeket minden embernek meg kellene ismerni, el kellene olvasni mielőtt kalandvágyból építkezésbe fogna. A könyvek tartalmának ismerete esetén bizonyára kevesebb lenne az építési folyamat során az építtető ember bosszúsága, csalódása, és nem utolsó sorban értelmetlen kiadása.”

Gacsó Sándor magasépítő mérnök

„Budapesten, egy 54 m2-es társasházi lakásban élünk két kisgyerekkel. A kisebbik gyerekünk születésekor felmerült a kérdés, hogyan tovább. A gyerekek miatt nagyon jó lenne egy kis zöld, jó levegő és persze nagyobb tér, ahol mindenkinek lehetne külön szobája. Viszont abszolút nem tartozunk az ügyeskezű, „na majd magunk megcsináljuk!” típusú emberek közé. Ennek ellenére elgondolkodtunk azon, nem lenne-e mégis érdemes belevágni egy családi ház építésébe, de legalábbis felújításába? Ekkor került a kezünkbe az „Építem a házam” előkészítésről szóló kötete. Egészen elképedve olvastuk végig az első fejezetet. Egy házépítésről szóló könyv azzal kezdődik, hogy visszakérdez: biztosan erre vágyunk, ez kell nekünk? Aztán leültünk, a fejezetben javasoltakat lépésről lépésre végigcsináltuk és végül megbizonyosodtunk afelől, hogy soha nem fogunk építkezni! Köszönjük! Sok pénzt és főként rengeteg idegeskedést spóroltunk meg! „

Incze Diana

„Jó ötletnek és hiánypótló műnek tartom a könyvet, hiszen számtalanszor tapasztaltam, hogy a házépítésre vállalkozók mennyire nincsenek képben, nem látják bonyolultságát, összetettségét, amikor elhatározzák, hogy belevágnak otthonuk megteremtésébe.
A könyv szakmailag a helyén van, ugyanakkor ismeretterjesztő szinten, közérthetően, közvetlenül, a terminus technikusokat jól megmagyarázva, az építőipari szakszöveget is olvasmányosan tolmácsolja. Jók a bekeretezett részek, ezek teszik igazán egyénivé és gyakorlatiassá a leírtakat, a tippek különösen hasznosak
Bízom benne, hogy az építkezők az Építem a házam 1. kötetének elolvasása után könnyebben tudnak jól felkészült kivitelezőt választani, akire bátran támaszkodhatnak minden szakmai kérdés eldöntésében és megtapasztalhatják, milyen örömöt és boldogságot jelenthet egy jól megépített ház!”

Gátai László, kivitelező

„Sokáig laktam külföldön, majd hazaköltöztem. Nagy szerencsém volt, mert egy kiváló (későbbi Ybl-díjas) építésszel hozott össze a sors, akivel folyamatos volt a kommunikáció, meghallgatta, megértette, megrostálta és a tervekbe beleépítette az én gondolataimat. Formába öntötte az elképzeléseimet, az életfelfogásomat. Egyik ismerősöm nem így gondolkodott és a tervezési díjon megspórolta körülbelül öt-tíz négyzetméter árát, azonban az elkészült ház túlméretezett – mondanom se kell, hogy sokkal több, mint tíz négyzetméterrel – tehát drága és sajnos csúnya is. A könyv elolvasása után igazolva látom saját gondolataimat.
Nem volt azonban ilyen szerencsém a kivitelező kiválasztásával. A tervezővel ellentétben önfejű volt, nem vette figyelembe, hogy mégiscsak én vagyok a megrendelő, és szakmai téren sem volt kifogástalan.  Menet közben el is váltak útjaink. Ha akkor elolvashattam volna a könyvet, akkor valószínűleg sok pénzt takaríthattam volna meg az építkezés során. „

Ladányi Gábor

„Amikor az interneten rábukkantam a könyvre, a következő mondatot találtam: „Az Építem a házam című könyvsorozat „a házépítők-bibliája”, amilyen még nem létezett Magyarországon”
Ez a mondat számomra Magyarországon kicsit hiteltelen, és csak egy üres reklámszövegnek gondoltam. Aztán megnéztem a könyv árát is. Már épp bezárni készültem az oldalt, amikor átfutott rajtam: De mi van,  ha mégis kapok olyan tippeket a könyvből, amivel jobbá, élhetőbbé, vagy gazdaságosabbá tehetem a majdan felépítendő házamat? Mi van,  ha csak egy olyan apróságra felhívja a könyv a figyelmemet, amire egy laikus nem is gondol, de a valóságban sokkal nagyobb jelentősége van? Mi van,  ha csak egy olyan hibát sikerül a könyv által kiküszöbölni, amibe egyébként belefutnék? Ebben az esetben az ára jelentéktelen!
Most, hogy elolvastam a könyvet, azt kell mondjam, hogy megérte! És azt is tudom, hogy még sokszor le fogom venni a polcról, hogy belelapozzak feleleveníteni néhány dolgot!
Kíváncsian várom a második kötet megjelenését!”

Szécsényi Krisztián

„Az Építem a Házam első kötetével a Construma kiállításon találkoztam.  Éppen akkoriban kezdtük el párommal (azóta felségemmel) egy falusi vendégház tervezését, és nem szakmabeliként kerestük a mankókat, mellyel felvértezve az építész-tervezők és a majdani kivitelezők elé állhatnunk.
A könyv tiszta, logikus szerkezete, a szakmaiságot nem nélkülöző, de közérthető nyelvezete, az olvasmányos felépítés hamar magával ragadott, és az első napokban nehéz volt letenni, mindent tudni akartunk egyszerre.
Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint hogy akkoriban egy a Börzsönyön átívelő kemény biciklitúrán –  méretéből adódóan nem éppen szokványos túra-kellékként – a könyv is velünk volt, bepréselve a szűk helyre a bicikli csomagtartóján, és a nyakunkba zúduló esőzések elől menedékbe húzódva, vigaszként a ház tervezgetésével tudtuk tölteni az időt.
A ház azóta felépült, 2011. decemberében került tető alá, 2012. nyarára várjuk a  befejezést.
A könyv, és az olvasóknak szervezett Tervcafé több olyan, azóta megvalósult hasznos ötletet adott, amelyek máskülönben nem jöhettek volna létre.
Köszönjük szépen!”

Dr. Badacsonyi Tamás

„A könyv olvasása közben, gépészként, megértettem az építészet és az építkezés rejtett bugyrait, és választ kaptam több olyan hiedelemnek gondolt problémára, ami fizikai alapokon nyugszik (Miért húznak a falak?).
Építkezés előtt állva, a könyv, mint egy lexikon használható. Részben és egészben teljes egységet alkot.”

Erdei Mihály

„Ez a könyv nem az építészetről szól, hanem az építésről. Azonban aki építésre adja a fejét, az részévé válik az építészetnek. Ugyanis egy épület minőségét alapvetően négy tényező befolyásolja: az adott helyszínre vonatkozó hatósági előírások, a tervező, a kivitelező és az építtető. Meggyőződésem, hogy a létrejövő produktumot leginkább az építtető igényessége határozza meg. Ezért néhány kósza gondolat a leendő építtetők felé:
Ha valaki úgy dönt, hogy városból falura költözik, talál egy számára gyönyörű, idilli környezetet, akkor tisztelje is azt. Ne az legyen az építés vezérelve, hogy „az én házam az én váram”, mert ezzel pont azt teszi tönkre, amibe korábban beleszeretett. Ez persze nemcsak egy falu, hanem bármely építési környezet esetében igaz.
Még általánosabban:
Egyre inkább meggyőződésem, hogy az építész tevékenysége 90%-ban arról szól, hogy ne rontson túl sokat a meglévő környezeten. Kevés zseni kiváltsága, hogy ezen túlléphet. A világon nagyon kevés olyan hely van, ahol az ember hozzátett a természethez és nem rontott rajta.
Vagyis maximális alázat! Saját lakókörnyezetem az egyik legjobb példa. Tulajdonképpen építészetileg igazán értékes házak nincsenek, de megnőttek a növények, és ha kutyát sétáltatok, akkor nem házakat látok, hanem fákat.
Konklúzió: A ház ne legyen magasabb, mint amekkorára megnőnek a fák!
Ellenpélda:
Minden építész tankönyv egyik példája Le Corbusier Unité d’Habitation-ja Marseille-ben (tudom, nem családi ház). Én láttam 1979-ben. (Nem hiszem, hogy azóta javult a helyzet.) Élet nélküli falanszternek tűnt. Hiába tervezte egy zseni, ha nem működik, nincs tekintettel a környezetére.
Kb. 20 éve mérnök továbbképzés címén előadásokat hallgattam az egyetemen.
A jegyzetelésem abból állt, hogy minden előadó számomra legfontosabbnak ítélt mondatát írtam fel.
Akkor Finta József ezt mondta: „Az építészet lényege nem az alaprajzok, homlokzatok, tömegek kialakítása, hanem az építészet által generált élet.”
Én azt gondolom, hogy egy olyan ember vagy család számára, aki most szánja rá magát egy új otthon létrehozására, ezek megszívlelendő gondolatok.
Ez a könyv minden praktikus információt tartalmaz, ami egy laikus építtető számára szükséges ahhoz, hogy saját házat építsen. Forgassák szorgalmasan. Azonban ne felejtsük el, hogy amit ma építünk, az kb. 100 évig állni fog, „unokáink is látni fogják”. Az általunk választott élőhellyel szembeni tisztelet és alázat alapvetően fontos ahhoz, hogy új környezetünk a mi beköltözésünk után is megmaradjon olyannak, amilyennek megismertük.”

Oroszi Zoltán, építész

„Középiskolában, a legkevésbé „fontos” könyvem a sok közül, a Négyjegyű függvénytábla volt. Nem szerettem, mert nem volt olvasmányos, csak unalmas adathalmaz, tele táblázatokkal, alapadatokkal, képletekkel, geometria, trigonometria, stb.-stb. Csupa olyan „egyértelmű” és „kézenfekvő” tény, csak össze van gyűjtve egy helyre. Szürke eminenciásként követte végig velem a 4 évet. Ennek már 20 éve, és mára csak ez az egy maradt a könyvespolcomon abból a sok középiskolás könyvből. Ez a kis szürke eminenciás. Az Építem a házam is valami ilyesmi, csak jó olvasni. 20 év múlva is a polcomon lesz!”

Rékasi László

„Igazi  hiánypótló  könyv,  mely  az  egész  építési  feladatot  átfogóan,  szemléletesen,  s  olyan  szakértői,  mégis  közérthető  módon  mutatja  be,  hogy  nem  szakszavakkal  túlzsúfolva  veszi el  a  kedvünket  az  olvasástól,  hanem  érdekes,  olvasmányos-szakértői stílusban  szinte  „letehetetlenné”  varázsolja….
Rengeteg  okos  gondolat.  Apró  „titkok”  felfedése  a  minőséggel, a  takarékossággal, szemléletmódokkal  kapcsolatban.  Nagyon  hasznos  könyv!”

Kovács Attila

„Éppen csak az építkezés gondolatával kacérkodtunk, amikor részt vettünk az első Tervcafénkon, és a pozitív élmények mellett, gazdagodtunk az Építem a házam I. kötetével is. Laikusoknak és szakembereknek egyaránt ajánlom a könyvsorozatot, hogy egy nyelvet beszélve lehessen élhető házakat építeni és felújítani – gazdaságosan.”

Szakáll László

„Nem feltétlenül muszáj belebukni, belerokkanni egy házépítésbe! Nem kötelező eltolni ezt-azt, éveken át bánni hibás döntéseinket, megoldásainkat.
Nem törvényi előírás, hanem csak gyakorlati tapasztalat, hogy saját kárán tanul az ember. Nem feltétlenül igaz, hogy az első házat az ellenségének építi az ember, a másodikat a barátjának, a harmadikat saját magának.
Lehet már az első, és jó esetben az egyetlen házunkat is jóra, sikerültre építeni, ráadásul fölösleges izgalmak és költségek nélkül. Csak tudni kell a módját.
A nagy kérdés persze, hogy honnan lehet megtudni. Ma az információzuhatag a fő probléma: rengeteg kiadvány, internetes oldal és szakkönyv áll rendelkezésre, de a saját házát építeni vagy építtetni akaró laikus képtelen ezekből kiszűrni azt, ami számára csakugyan szükséges és használható.
Bodnár György és Tóth Balázs könyve, az Építem a házam, éppen ebben segít. A hozzá nem értőnek ad a gyakorlatban működő ismereteket. Az benne a nagyszerű, hogy mindent szakszerűen, de közérthetően magyaráznak el a szerzők, nem tételeznek fel előképzettséget, és mindent, amit leírtak, elolvastattak laikusokkal, hogy meggyőződjenek: csakugyan megértik-e az emberek, és úgy értik-e, ahogyan kell. Ezzel a könyvvel nem fordulhat elő, mint megannyi készülék használati útmutatójával, hogy elolvassuk, úgy érezzük, hogy minden világos, aztán kiderül, hogy mégsem.
A „vágjunk bele, majd csak kialakul” szemlélet aláaknázott útra csábít. Jobb mindent előre megtervezni, előkészíteni, és kalandmentesen eljutni a célig. Azon a pénzen, amit az Építem a házam olvasója megtakarít a buktatók elkerülésével, mindjárt berendezheti otthonát. Mi a jó üzlet, ha nem ez?

Karlovitz Kristóf

„Mint aktív tervezőnek, nagy segítséget nyújt számomra az „Építem a házam” könyvsorozat. A közérthetően megfogalmazott és rendszerbe foglalt ismeretek birtokában a felkészült, tudatos építtetőket jobb döntésekhez és talán még barátságosabb otthonokhoz tudom segíteni.”

Horváth Margit, építész

„Ezúton is szeretnék gratulálni a könyvhöz – egyszerűen fantasztikus. Kötelező háziolvasmány kellene legyen mindenkinek, akinek csak megfordul a fejében, hogy egyszer talán saját családi házat szeretne. Minden elismerésem, hogy nagyon sok olyan buktatót említ a könyvben, ami sok ember fejében meg sem fordul: csak egy-egy ilyenért is érdemes a könyvet elolvasni! (Sajnos néhányat a saját bőrömön tapasztaltam… Sok pénzt ért volna, ha ezt 10 évvel ezelőtt olvasom.)”

Forray Zsolt

„A könyv nagyon érthető, de nem szájbarágó. A képek, grafikonok, ábrák, táblázatok hasznosak, jól segítik a megértést, illetve az aktuális feladat elvégzését.
Három körnek ajánlom mindenképpen:
1. Családoknak, akik családi ház építésén gondolkodnak.
2. Tervezőknek, akik ezen a terülten dolgoznak.
3. Ingatlanos szakembereknek, közvetítőknek, értékbecslőknek, akik hasonló problémák előtt álló családokkal találkoznak.”

Csider László

„Kis családunk „Nagy Kalandja” akkor kezdődött, mikor elhatároztuk, szeretnénk végre egy olyan házban élni, ami a mi életvitelünknek megfelelő, ránk van szabva.
Nem akartuk túlbonyolítani, gondoltuk, betársulunk egy most épülő társas- vagy ikerházba.
Sajnos nagyon gyorsan kiderült, hogy ezek bizony egy kaptafára készülnek, elég kicsik és leginkább kisgyerekes családok részére alkalmas, két kamasz gyerekkel már nem megfelelő, hiányoznak belőlük számunkra fontos mellékhelyiségek stb.
Így bármennyire is humán beállítottságúak vagyunk a férjemmel, szembesülnünk kellett azzal, hogy nincs más megoldás, építkeznünk kell! Teljesen laikusként kezdtünk el telket keresni, csak annyit tudtunk, hogy mekkora házat, milyen helyiségekkel szeretnénk, ehhez mennyi pénz áll rendelkezésünkre.
És ekkor, valamilyen úton-módon (talán Isteni sugallatra ) rátaláltam Az Építő közösségre a neten tele hasznos blog bejegyzésekkel. Nem volt kérdés a regisztráció, és az Építem a házam két kötetének megrendelése, mert ahogy haladtunk előre a „TERV” megvalósításában, egyre több kérdésbe, problémába ütköztünk és a kíváncsiságunk is egyre nőtt.
A két kötet viszont olyan részletes és kiterjedt információval rendelkezett, laikusoknak érhető és emészthető megfogalmazásban, hogy a köd elkezdett tisztulni.
A Tervcafé már csak hab volt a tortán! 🙂
Azóta hosszú tervezési, engedélyeztetési folyamaton vagyunk túl és elkezdődött az építkezés, a mi „Nagy Kalandunk”, de bármikor megakadunk, vagy problémába ütközünk, nem csak a könyv által ajánlott műszaki ellenőrt zaklatjuk, de a könyveket is elővesszük újra, meg újra…
Nagyon várjuk már a harmadik kötet megjelenését, izgulunk, nehogy az építkezés folyamata megelőzze az abban leírtakat!
További sok sikert, jó munkát, és mindenkinek, aki belevág problémamentes építkezést (ha létezik egyáltalán ilyen :-))!”

Kállainé Horváth Andrea

„Pályám meghatározó részében az építésügy izgalmas szakmai világával voltam kapcsolatban, dolgoztam e területen több évtizedig. Az ágazatirányító munkám során mindig foglalkoztatott, hogy az építtető és különösen, ha az egy családi ház „álmodója” miként lenne legjobban tájékozottá tehető. Hogyan lehetne az állampolgár legnagyobb anyagi döntését, vállalkozását a legszélesebb körben elősegíteni, kockázatát a lehetséges mértékben csökkenteni? Kerestünk és találtunk az idők során sokféle módszert és eszközt, de be kell vallanom, soha nem éreztem megelégedettséget a munkámban e téren. Nagy öröm tehát számomra is, hogy egy újabb lépést tervez két kiváló szakember ebben a törekvésben. Jó szívvel ajánlom tehát az  „Építem a házam” könyvsorozatot mindenkinek, aki az építés „legszentebb” területén, a családi ház építésben részt vállal.
Külön öröm, hogy a mondanivaló a minőség jegyében fogalmazódik, hiszen független minőségellenőrző és -tanúsító cégként sok éve hangsúlyozzuk ennek jelentőségét. Szerencsére Magyarországon is egyre többen ismerik fel a minőség létjogosultságát nemcsak az építőanyagoknál, hanem azok beépítése során is! Abban a reményben, hogy építési hibákról csak mások elbeszéléseiből értesülnek, sok sikert kívánok minden építkezőnek!”

Karikás György, az ÉMI volt vezérigazgatója

„A két kötetet nagyon tudom ajánlani – főleg az elsőt – azon embereknek, aki a mai gazdasági helyzetben, pénzszűkében családi ház építését tűzték ki célul. Ők mindent részletesen megterveznek, kiszámolnak, optimalizálnak, gondolnak a ház fenntarthatóságára, stb., nekik igazán nagy segítség ez a könyv. Ők viszont igen kevesen vannak.
Mondom ezt azért, mert meglátásom szerint manapság zöldmezős beruházásban családi ház építését azon emberek tehetik meg, akiknek nincsenek anyagi gondjai, és így nem érdekli őket a könyv tartalma. Én nem ezen emberek közé tartozom.
Azok, akiknek nem állnak rendelkezésére ezek az anyagi források, vagy múltbéli tapasztalatok alapján nem akarnak tömérdek mennyiségű hitelt felvenni, használt ingatlant vesznek, és idővel felújítják. Így tettünk mi is, és a környezetünkben lévő barátok, ismerősök nagy többsége is. Ezek alapján és elsősorban a beharangozóban szereplő 4. és 5. kötet megjelenését várom igazán. Értem én, hogy logikailag az alaptól építjük fel a házat, aztán nyílászárókat teszünk bele és a végére marad az épületgépészet, de ezt a sorrendet és ezen infókat azon emberek tudják csak hasznosítani, akik új építésben gondolkodnak.
Vásárolt házunkat 2014-2015-ben újítjuk fel, aminél nagy hasznát vettük volna / vennénk az utolsó két kötetnek…ez sajnos akkor fog megjelenni, amikor végeztünk a felújítással.
Azon kevés ismerősömnek, akik új építésében törik a fejöket, továbbra is ajánlom a könyvet.”

Horti Péter, gépészmérnök

„Építkezés előtt állunk. Mikor férjemmel rátaláltunk az Építem a házam első két kötetére, azonnal lecsaptunk rá. Végre valami, a hétköznapi ember nyelvére lefordított, könyv formájában megjelenő -kézzel fogható- szakirodalom. Az építkezés óriási terhet ró a családokra mind anyagilag, mind lelkileg. Rengeteg a kérdés, a kétely, mely a laikus számára sokszor nehezen megfogalmazható, hisz az építőipar külön szakma, külön nyelvezet. Ezeket a problémákat oldja az Építem a házam sorozat, melynek olvasása után felkészültebben, tudatosabban, magabiztosabban vágunk bele a tervezésbe, építkezésbe. „

Sulyok Krisztina

„Házépítés előtt állva, az interneten akadtam rá az „Építem a házam” c. könyvre. Az árát először borsosnak találtam, de a bemutató könyvrészlet meggyőzött: kimerítő, ugyanakkor teljesen érthető módon taglalja az építkezés különböző fázisait és – többek között – az azokban rejlő buktatókat. Az első kötetet feleségemmel egy szuszra elolvastuk, a másodikat pedig – ha egy speciálisabb kérdés felmerül – referenciaként rendszeresen fellapozzuk. A további informálódáshoz az Építő közösség honlapja, az elképzelések átbeszélésére szakemberekkel pedig a Tervcafé nyújt nagyon jó lehetőséget.”

Richly András

„A könyvsorozat első kötetét elolvasva szinte alig vártam, hogy a másodikat elkezdhessem.
Sosem gondoltam volna, hogy laikusként, aki semmit nem ért az építőiparhoz, ilyen sok hasznos
információt és megerősítést kaphatok ahhoz, hogy én is bele merjek vágni egy építkezésbe.
A második kötetet elolvasva rengeteg naprakész információval lettem gazdagabb, amely segít jó
döntést hozni, milyen technológiával érdemes nekivágni az tervezésnek, építkezésnek, hogy a
megépült ház az igényeinket a legjobban kielégítse. Nagy hozadéka a könyvnek, hogy olvasás közben
elsajátítottam olyan alapfogalmakat, amelyet az építőipar ábécé-jéhez tudnék hasonlítani, és
amelynek ismerete segít majd abban, hogy a szakmabéliekkel (tervezők, kivitelezők) egy nyelvet
beszélhessek. Szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, aki józanul szeretne majd dönteni, milyen
házat építsen, és ehhez milyen technológiát válasszon.
A könyvhöz további sok sikert kívánok, magam is nagyon várom a 3. rész megjelenését!”

Somogyi Zoltán

„Teljes hozzáértés hiányában vásároltam meg az ’építem a házam’ első és második kötetét. Rendkívül sokat segített a tájékozódásban és teljesen laikusként is áttekinthető képet adott az építkezési folyamatok komplexitásáról és hozzásegített tervezett házam anyagainak kiválasztásához, de ami legfontosabb rádöbbentett arra is, hogy mennyire fontos megfelelő szakemberek bevonása a tervezési, kivitelezési munkálatok során, valamint, hogy a kiviteli és statikai tervek megléte nélkül rendkívül kockázatos belefogni egy építkezésbe.  A sok ábra, diagram, statisztikai adat az összehasonlításkor teljesen közérthető, nem zavaró, nem célja az egyetlen helyes választásra való rávezetés, mintegy kiskátéként rávezeti az embert, hogy sok helyes, optimális megoldás van és nem mindig a legdrágább anyagok kombinációja a legjobb valamint, felkészíti a laikust a szakemberekkel való tárgyaláshoz. Sok sikert a további kötetekhez.”

Katolai-Nagy Dávid

„Megvásároltam az építem a házam eddig megjelent mindkét kötetét és meg fogom vásárolni a 3. kötetet is.
Mindenki eldöntheti, hogy a leendő építkezéséhez, tatarozásához, felújításához hajlandó-e olvasni, tájékozódni=TANULNI
Én a magam tapasztalatát tudom elmondani. Elolvastam a 2. kötetet is így a tapasztaltabban mentem a tervezőkhöz kivitelezőkhöz ,némelyik mondta is hogy,  látom Ön tájékozott az építkezés terén.Gondolják végig milyen árat-milyen minőséget kap egy a témában jártasabb vagy egy tapasztalatlan érdeklődő,- vásárló, ÉPÍTTETŐ-MEGRENDELŐ.Érdemes a köteteket elolvasni illetve tanulni belőlük .Mit fogunk nyerni-és mit fogunk veszíteni ha elolvassuk a köteteket.Tisztelt olvasó veszíteni fog ha megveszi a sorozat 1-2-3. köteteit. Mit és mennyit?  8990.- forintot kötetenként illetve 2-3 hetet ami idő alatt elolvassa a 3 kötetet ( Ez az összeg egy család vacsorája  egy közepes színvonalú étterembe, vagy egy színházi előadás, koncert belépő ára)  Mit fog nyerni?   1. Kevesebb idegeskedése lesz a szakmai alaptudás megszerzése miatt, 2 . Műszakilag jobb színvonalú, esetleg jobb elrendezésű, jobb anyag minőségű ház tulajdonosa lesz. 3.  nem utolsó sorban minimum 10-15 % olcsóbb lesz a ház kivitelezési költsége  mivel ön használni fogja a könyvekből tanult hibák- veszélyforrások kiküszöböléséhez elolvasott TUDÁST. Nézzük, mondjuk egy új építésű 25 millió forintos ház költségénél 10-15 % megtakarítás akár 2.5- 3.5 millió forint megtakarítást is jelenthet. Állítsuk szembe a könyvek vételárát a lehetséges  megtakarításokkal, itt már nem csak a tudás megszerzéséről beszélünk hanem befektetésről.   E könyvekben egyszerűen a laikus számára is érthetően  és tömören minden le van írva ,  ami egy építkezéssel kapcsolatban tudnunk kell. „

Vadas Ottó

„A könyv egyszerűen csak jó! Odaadtam „mutiba” két tervező ismerősnek és megkértem, őket, hogy köpködjék meg nyugodtan de mindegyikük elismerően nyilatkozott róla. Két építkező (az építkezés azon részén amit az első két könyv lefed már túl levő) barát pedig csak káromkodtak, hogy miért nem mutattam hamarabb az írást, sokat segített volna.
Ők 4-en és természetesen én is biztos vevői lesz(ek)nek a következő részeknek is!
Sajnálom, hogy az előző alkalommal sem/nem írtam ajánlást a véleményem akkor is ugyanaz volt mint most.
Az írás minden építkezőnek kötelező!!!!!”

Bozori Endre

„Az építési telek kiválasztása és a családi házunk megtervezése előtt találkoztam az interneten az Építem a házam könyvsorozattal, mely laikusként rögtön felkeltette az érdeklődésem. Habár alaposan rákészültünk a tervezésre, az első kötetben olyan információkat olvastam, amelyek alapvetően formálták át a véleményemet bizonyos helyiségekkel vagy kialakítással kapcsolatban. Különösen tetszett, hogy laikusként végre támpontokat kaphattam az építés menetét, illetve átlagos költségeit tekintve. Jelenleg az építési engedélyterv elkészítése előtt állunk és alig várjuk, hogy a kivitelezés megkezdése előtt a második kötetet is átböngészhessük majd.
Abszolút megért minden forintot, amit ezért a két kötetért fizettem. „

Bodonyi László

„Ha beszélni nem is tudok az építészet nyelvén, de, hogy képes legyek érteni ezen a nyelven és a pénzem elköltésében  felelősségteljes döntéseket tudjak hozni megbízható és jó szakemberek segítségével, a legjobb információkra van szükségem.
Ez a könyv azt adja a legteljesebben. A megértéssel, hogy mindez miért is annyira fontos. A szakmaiságot olyan könnyed stílusban tálalja, hogy élvezetes, derűs olvasmány lesz a házépítés cseppet sem egyszerű tudománya.
Nagyon sok értéke van a könyvnek, a köteteknek; az alapos szakmai tudás, információ átadás, az érthető, fogyasztható stílus, világos szemlélet, derűs, könnyed hangvétel -és ez nagyon fontos, mert kicsit mélyebb betekintéssel a beijedés párosul, „felfogtam, hogy mit zúdítok a nyakamba?”
Alapozás előtt tartok, a második kötetből épp most olvastam el az idevonatkozó részt és ennek fényében  teljesen más jelentősége lett a takarékossági szempontnak. Megértettem, hogy az egyes összetevők szerepe miben nyilvánul meg és elsődlegesen ezt kell figyelembe vennem.  A legteljesebb értéke a könyvnek így jelenik meg, gyakorlati értékként. Hálás köszönet érte, ahogy a megbízható megvalósítóknak is!”

Pető Emma

„A ház építéséhez természetesen nem értek, de tervezem, hogy egy napon családi házba költözzünk. Azonban nem mindegy, hogy milyenbe! Nekünk fontos, hogy az igényeinket kielégítse a kész ház, műszakilag és szakmailag kifogástalan legyen, csak olyan munkáért fizessünk, amelyet megfelelő műszaki tartalommal elkészítettek. Ehhez nekem is tájékozódnom kell, mivel, ha jó tervből, jó anyagokkal szépet szeretnék (és nem horribilis áron), akkor vennem kell a fáradságot és legalább alapszinten képeznem kell magamat az építkezés szakterületén. Mindezt azért, hogy a tervezővel, kivitelezővel, műszaki ellenőrrel, a „mesterekkel”, de a maltert keverő segédmunkással tárgyalni tudjak. Mindezekhez óriási segítséget nyújtott a szóban forgó Építem a házam I. és II. kötete, mert ezekből a kiadványokból – gondos kivitelezésben, színesen és érthetően – olyan dolgokat tudtam meg, amelyekről korábban nem kaptam tájékoztatást (pl.: milyen alapra, víz-és falszigetelésre van szükség, mikor melyik munkafázisban hol vannak a buktatók). A lényeg, hogy az építkezésbe csak akkor vágjunk bele, ha már értjük is azt, hogy mi történi tervezéskor,az anyag kiválasztásakor, a kivitelezéskor, stb., és erre a könyv kiváló! Még többet is ad, mivel szakszerűen ismerteti a különböző lehetőségeket és rámutat arra, hogy kompromisszumokat kell kötni, és abban segít, hogy a lehető legjobb megoldásokat megtaláljuk. Továbbá nagyon fontos, hogy már nem vagyok egyedül, mert a könyvek megvásárlásával az Építő közösség tagja lettem és a Tervcafé rendezvény keretében építésztől, kivitelezőtől, gépésztől, statikustól személyesen kérdezhetem meg –térítés nélkül – hogy amit elképzeltem az hogyan, miként, milyen változtatással valósítható meg. „

Boldizs József

„Nem-szakemberek számára is érthetően ad szakmai információkat, miközben nem megy át a TV-főzőcske kategóriába.”

Rezsnyák Péter

„Érthető leírás az építkezés előkészületeinek fontos pontjairól. Világos összefoglalókat tartalmaz. A témák részletessége nagyon jól eltalált.
Élvezhető nyelvezetű szakkönyv!”

Túri Péter

„Végre van egy olyan tanulmány, ami munkásember számára is érthető. Egyszerűen és érthetően mutatja be, hogyan követik egymást a folyamatok, el  lehet képzelni, hogy mi lesz „a következő dolog” , nem kell azon aggódni, hogy mit is kell csinálnom.
És ami a legfontosabb: Fel tudok készülni arra, hogy mi vár rám, mivel szembesülhetek, amikor építkezem, és sokkal nehezebben tudnak megvezetni a „pénzéhes szakemberek”.”

Tímár Krisztián

„A fiataloknak azért ajánlom, mert még kevés tapasztalattal rendelkeznek (főként az építkezéshez), a többieknek pedig azért, mert ez a könyv még arra is választ ad, ami egy építtetőben fel sem merül, vagy túl későn merül fel benne, maikor már elhibázott valamit.”

Makra Andrásné

„Építkezés előtt állunk, így nagyon örültem a könyvnek. Mindig fel tudtam fedezni valamilyen hasznos információt, ami időközben felmerült. Örülök, hogy megrendeltem a könyvet!”

Nagy Gabriella

„Szinte mindenkinek ajánlom ezt a könyvet.  Nem csak abban találtam jónak, hogy segítsen az építkezések során, hanem abban is, hogy az emberek fel tudják mérni a jövőbeni céljaik realitását (igényeiket).”

Sudár Tamás

„Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik költséghatékony házat szeretnének építeni,  fontos számukra, hogy ne legyenek mindenben kiszolgáltatva a szakembereknek és tudjanak önálló döntést hozni külső segítség nélkül is.”

Kovács Zsófia

„Legjobban a széles látókörű megközelítés tetszett benne. Olyasmiről is ír, amiről az ember nem is gondolná, hogy gondolnia kellene rá.”

Szigeti Gergely

„Csupa olyan témakör szerepelt benne, ami egy laikus építtetőben is felmerül. Kihez forduljak, milyen szempontok érvényesülhetnek, stb. Jónak tartottam az összehasonlító táblázatokat, mint például azt, ahol látjuk, hogy a  falak vastagsága és adott hőszigetelés milyen U-értéket jelent.”

Turiné Flaisz Krisztina

„Függetlennek tűnik, és próbálja az építkezők dilemmáit kivesézni.”

Kis Bertalan

„Legjobban az tetszett, hogy a szerző gondolkodásmódja átsugárzik az egész könyvön és az olvasónak is új látásmódot ad.”

Korom József

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

 

„A családiház népszerűsége „testreszabottságában” rejlik, tükrözi egy család szokásait, ízlését. Ahhoz azonban, hogy a megvalósult épület hosszú távon is megfeleljen az igényeknek, az építtetőnek is felkészültnek kell lennie és számos olyan döntést meghoznia, amit senki nem tehet meg helyette, még a jól megválasztott építész sem.  
Tervezési munkám során bennem is sokszor felmerül, hogy mennyi feladata van egy építtetőnek, még mielőtt az építészhez fordulna. Végig kell gondolnia, hogy milyen jellegű, méretű, elrendezésű házat szeretne, anyagilag mit képes megépíteni, nemegyszer vázlatokat is készít. Ehhez szántam segítségnek az Épinfó-blog bejegyzéseit is, melyek akkor születtek, mikor eszembe jutott egy-egy mások számára is hasznos gondolatmenet, tapasztalat. Ahhoz azonban, hogy ezeket az információkat rendszerbe foglaljam, soha nem volt elég energiám.  Így nem csoda, hogy mikor belelapoztam az „építem A házam” című könyvbe, az első, ami eszembe jutott: mekkora munka lehetett ezt a könyvet megírni!
A könyv a közismert mondással indul: „az első házunkat az ellenségünknek építjük, a másodikat a barátunknak, a harmadikat magunknak”. Egy családi ház építése sok időt igényel, nagy kötöttséget jelent, nem mindegy, hogy hányszor kell végigcsinálni. Minél több energiát fektet valaki az előkészületekbe, annál valószínűbb, hogy elég lesz csak egyszer építkeznie.
A könyv fejezetekre tagolva veszi végig az építkezés előkészítésének menetét, melynek része az építési telek kiválasztása, a megfelelő építésztervező megtalálása, a tervezésben résztvevő szakemberek, a tervfajták ismertetése, a tervezési program összeállítása (helyiséglista, közelítő alapterületek), az energiatakarékosság kérdése, a költségvetés, a kivitelező kiválasztásának szempontjai, végül a lakóérzet és gazdaságosság.  
Nem vállalkozom teljes elemzésre, csak néhány gondolat: 
A könyv mindjárt az elején egy érdekes kérdést vet föl: „biztos, hogy családi ház?” Összegezve az előnyöket, hátrányokat, még időben dönthetünk: valóban a családi ház az a lakásforma, amely családunk számára optimális lesz? 
Ami engem leginkább lekötött, az a könyv „Mit kell végiggondolni tervezés előtt?” témájú része (családi ház típusok, helyiségek, helyiségkapcsolatok, méretek). Érthető is, mert ez a rész kötődik leginkább a tervezési munkához és gondolom, ez foglalkoztatja leginkább a leendő építkezőket is. Erről a témáról nem lehet eleget írni, és bár nagyon sok mindenről szó van benne, de ez fejezet lehetett volna akár még részletesebb is…  
Számomra az utóbbi évek egyik legszembetűnőbb változása az, hogy már az építtetővel folytatott legelső beszélgetésen szóba kerül: mekkora legyen az épület energiafelhasználása, a falszerkezet illetve a tető hőátbocsátási tényezőjének értéke, a fűtés módja. Ma ez egyre lényegesebb, a könyvben is egész fejezet elemzi az energiatakarékosság témáját.  
Szintén egy teljes fejezet szól a költségvetésről, ami teljesen érthető is: anyagi forrásainkon áll vagy bukik, hogy tudunk-e egyáltalán családi házat építeni. Ez a fejezet az, ami a legkevésbé lehet naprakész – a hitelek, kamatok, kedvezmények, támogatások, pályázati lehetőségek állandó változásban vannak – azonban a szerzők mégis tudnak általános érvényű tanácsokat adni. 
Bár a könyv elsősorban az új családi ház építését tervezgetőknek szól, de ha belegondolunk, ezek az információk azokat is segítik, akik meglévő ház vásárlását, felújítását, átalakítását tervezik. Hiszen ha kész családiházról van szó, ott is végig kell gondolni például, hogy 
·         a telek elhelyezkedése, a ház tájolása, kertkapcsolata mennyire kedvező
–         belső elrendezése mennyire felel meg családunk számára
·         az átalakítás, bővítés során hogyan változtassuk meg a helyiségek méretét, elhelyezkedését
         milyen módon csökkenthetjük az épület energiafelhasználását.  

A könyv nem olcsó, és az információk egy része nyílván más forrásból is megszerezhető. Értékét elsősorban két dologban látom:
1.    Az egyik az információk rendszerezettsége. A teljességre törekszik, lépésről-lépésre vezeti végig az olvasót, milyen feladatok várnak rá, milyen szempontokat kell mérlegelnie, milyen döntési helyzetekbe kerülhet. Ez nem egy olyan könyv, amit elolvas, aztán félretesz az ember. Sokkal inkább segédlet, amit az építkező a felkészülés hónapjai alatt folyamatosan használhat.
2.    A másik előny, hogy egy viszonylag száraznak tűnő témát közérthető, olvasmányos – mégis szakszerű – stílusban tárgyal, nemegyszer történetekkel, példákkal is fűszerezve.  
Mit nyerhetünk a könyvvel? Lehet, hogy már a tervezéskor megspórolhatunk pár fölösleges négyzetméter alapterületet, vagy a kivitelezés közben néhány visszabontott falszakaszt, meggondoltabban választunk kivitelezőt, esetleg üzemeltetés közben lesz kisebb a fűtésszámla – a lehetőségek sora végtelen. Azoknak, akik felkészülten szeretnének belevágni az építkezésbe, csak ajánlani tudom.”

Szabó Adrienn, építészmérnök, (Könyvbemutató az epinfo.hu honlapon)

„Előszó az Előszóhoz. Bodnár György és Tóth Balázs szerzőpáros Építem a házam című könyve elé.

Balázs, barátom lett, – már több mint 10 évvel ezelőtt.
Figyelő ember. Figyeli a körülötte levő világot, – tiszta aggyal, tiszta szívvel, raktározó ratióval és felmutatásra méltó szellemiséggel.
Építészmérnök.
A Szépre legalább olyan fogékonyan, mint a szerkezetre, – funkcióra, – anyagokra, – a gazdaságosságra, – és még arra a többletre is, – mely mindezt rendszerezni, – építési folyamatba tenni képes, olyan emberi és írói keretben, mely biztosan egyedivé emeli könyvüket az érdeklődők között.
Vezet.
Kedvesen és intelligensen, – a tudálékosságnak még a szellőit sem rezdítve meg, – olyan baráti, beszélgető hangnemben, ahol az ember észrevétlenül okosodik, – lesz tájékozottabb az Őt érdeklő kérdésekben.
Igen.
Valahogy így.
Édesapám, – Vadász Mihály építész indította családunkban, ma már generációs építészeti életünket, – hibátlanul a mai napig, – Isten és ember előtt.
Ő is írt egy „Építésvezetés” című kiskönyvet az akkori építtetők nagy örömére.
A könyv évtizedekig hézagpótló volt az addig ismeretlen műszaki könyvújdonságokban.
A két könyv számomra örömet okozó módon összecseng.
Összecseng kulturáltságában, lírai humorában és mélyen hozzáértő szakmai nívójában is.
A Bevezetés friss, – tréfás hangja Ken Follet idézetével, –
majd Lukács evangelista keserű hangjával, –
Tamási Áron: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” mondatával, jutunk el ősi vágyunkhoz, – az otthon tudatos megteremtésének bűvöletéhez.
Nem rövid ez az út.
De érdemes rajta végigmenni.
Érzelmet és szellemet ad és fokoz, – tudást és Tenni-vágyást okoz, –
és érthetővé teszi azt a határt, – melyet nem szabad átlépni, – a mindent-tudni-akarás vágyát, – mert a zenehallgató legyen elégedett fokozódó zeneimádatával, – de sose feledje, hogy ő ámuló hallgató csupán, – de nem zeneszerző és nem muzsikus.
Értékes ez a könyv.
Okozzon örömet mindazoknak, Akik olvassák és kísérje útját érdeklődés és figyelem.”

Vadász György, Kossuth- és Ybl Mikós-díjas építész

A Tervcaféról mondták

„Először is én köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a Tervcafén.
Egy megálmodott – de nem szakember által tervezett – skiccel érkeztem és azzal a belsőleg megfogalmazódott kérdéssel, hogy valóban szeretnénk-e építeni.
A skiccről hamar bebizonyosodott, hogy valóban álom és több szakember résztvevővel történt beszélgetés után egyértelműen alapjaiban kell újragondolni az egészet. Rengeteg hasznos, ésszerű és konstruktív információt kaptam az újrakezdéshez és egyáltalán ahhoz hogyan is kell az egésznek nekifogni.
Általában az építkezések nagy része a tervezésnél rossz útra téved, mi még a tervezés „tervezését”(mit is akarunk valójában) is próbáljuk jól átgondolni, amihez szintén tökéletes segítség volt a Tervcafé.
Biztos jelentkező vagyok egy majdani Tervcafé-ra, ez nem kérdés.”

Bondor Zsolt

„Nagyon örülök, hogy Lilla ajánlása révén rátok találtam.
Rendkívül hasznosnak látom tevékenységeteket és a mai világban ámulatba ejtő számomra, hogy mindezt térítésmentesen végzitek.
Mint említettem én csak tervezem az építkezést így különösen hasznos lehet számomra minden itt szerzett információ, hiszen ezáltal lakhatóbb, költségtakarékosabb, kiforrottabb házat építhetünk majd.
Létezéseteket azóta is hirdetem barátaim és ügyfeleim közt. Páran már jelezték is, hogy a következő találkozóra el fognak jönni.
A rendezvényt teljes egészében hasznosnak láttam, nagyon érdekes volt a passzívház tájékoztató és az általam csak megfigyelőként nyomonkövetett „tervbírálat” is.
Mivel semmilyen kritikát nem tudok megfogalmazni, egyértelmű számomra, hogy 10-esre értékelem a rendezvényt! 🙂
További sok sikert kívánok munkátokhoz és remélem, hogy még fogunk találkozni.”

Zakar Ágnes

„2010 novemberében részt vettem a Tervcafén, és sok hasznos információra tettem szert.
A megbeszélések alapján nagyon hasznos volt hozzáértő szakemberekkel találkozni és megbeszélni azokat az elképzeléseket, amelyeket már kialakítottunk magunkban.
Annak ellenére nagyon hasznos volt, hogy az első Tervcafé már a kész tervek meglétekor jött csak létre, de így is olyan részletkérdéseket (mint világítás, belső elrendezés stb.) sikerült előremutatóan átbeszélni.”

Lorge György

Akik már olvasták az Építem a házam 4. kötetét

„Végre egy könyv, amely akár laikusok számára is érthetően mutatja be az építkezés során felhasználandó anyagokat, technológiákat! Hasznos lehet azoknak is, akik saját magukat képezve szeretnének eligazodni a dolgok útvesztőjében, és azoknak is, akik szakember segítségével vágnak bele ebbe az igen összetett feladatba. Segítséget nyújt a tervezésben, költségtervezésben, anyag-, és szakember választásban úgy, hogy az aprónak tűnő, de nagyon fontos buktatókra is felhívja a figyelmet. Első építkezés előtt alapmű; rengeteg időt, pénzt, idegességet lehet spórolni az itt összeszedett tudással felvértezve.”
Nagy György,
operatív igazgató (KM Par-Ker Kft.)

„Az otthon megteremtése mindenki számára hatalmas feladat. Aki először fut neki, valószínűleg fel sem tudja mérni, mekkora fába vágja a fejszéjét. Csak a végcél lebeg a szeme előtt, ezért hatalmas energiával és várakozással lát hozzá. Az építkezés azonban igen bonyolult vállalkozás, amely csak akkor végződik elégedett megnyugvással, ha folyamatos megalkuvás helyett a tervezgetéstől a függöny felrakásáig a terveinknek megfelelően történnek a dolgok.
Ez a könyv éppen abban nyújt hatalmas segítséget, hogy a kezdő és fél-profi építkezők előre lássák, milyen feladatokkal kell megküzdeniük, mit mikor kell végiggondolniuk ahhoz, hogy az építkezés gördülékenyen, költséghatékonyan haladjon, és a végeredmény is az elvártnak megfelelő legyen.
Úgy vélem, Bodnár György alkotása nem igényel külön méltatást. Aki részben vagy egészben olvasta az előző kötetet, jó barátként veszi kezébe ezt az újabbat. Aki pedig most találkozik először a kiadvánnyal, elég, ha belelapoz, hamar belefeledkezik majd az olvasásába. És mi a legjobb benne? Hogy nem kell kívülről megtanulni, hiszen mindig kéznél lesz, valahányszor szükség lesz rá.
És mi a legjobb benne? Hogy nem kell kívülről megtanulni, hiszen mindig kéznél lesz, valahányszor szükség lesz rá.
Kívánom, hogy minden olvasó örömmel és figyelemmel lapozgassa, a könyvben foglalt tudás segítségével pedig olyan otthont építsen, amilyet megálmodott magának.”
Szentesi Mária,
építészmérnök (Rigips műszaki és termékfejlesztési vezető)

„Tapasztalataim szerint egyre több építkező már az építészeti vázlattervezés szakaszában gondol leendő otthona (vagy befektetésként épülő ingatlana) belsőépítészeti, lakberendezési kialakítására. Hiszen előrelátó tervezéssel már ebben a szakaszban kiderül, ha pl. egy ablak pont „megakadályozza” a gardróbszekrény vagy az extra méretű hűtő elhelyezését. Később, a kiviteli tervek készítése során jó, ha tudjuk (és tervezzük) hogy pl. a szellőztető rendszer csövezése nem „vész össze” a beépített lámpákkal és a födémtemperálást sem árnyékoljuk le álmennyezet-szigetekkel. Fontos pl. azt is előre tudnunk, ha tálcás helyett épített zuhanyt szeretnénk.
Akár lakberendező, belsőépítész segítségével, akár önállóan tervezik életterüket, célszerű időben átlátni pl. a padlóburkolatok egyre szélesedő választékát, hiszen az aljzatkészítés előtt lényeges információ, hogy a 8 mm laminált padló mellé 15 mm vastag cementlap, vagy 3 mm-es kőporcelán lap kerül.
Ha megbízóim „felkészültek”, akkor tudják, hogy a tervezés igen korai fázisában meghozott döntéseik hogyan függenek össze az általuk, vagy a közös munkánk során közösen vizionált végeredménnyel.
Véleményem szerint építkezőként nem kell (és szinte lehetetlen) minden szakipari-kivitelezői vagy szaktervezői ágazathoz tökéletesen érteni, és a szakmai újdonságokkal lépést tartani, de az építkezést már a kezdetektől összefüggéseiben átlátni elengedhetetlen az optimális lakásbelső kialakításához. Hiszen csak így lehet tudatos megbízói döntéseket hozni.
Ezen összefüggések, választási lehetőségek bemutatásában jelent óriási segítséget az Építem a házam 4. kötete!”
Szabó-Vedress Krisztina,
okleveles lakberendező, és ASP, IAHSP Ingatlanfelkészítő szakember

„Feltehetjük a kérdést, hogy kinek, illetve kiknek szól az Építem a házam 4. kötete, és az egész könyvsorozat. A válasz egyszerű: MINDENKINEK!
És a MINDENKI nem más, mint azok az emberek, családok, akiknek még csak a gondolatukban fogalmazódott meg, hogy „építem a házam”, azoknak a magánépítőknek akik most vannak már a tervezés vagy az építkezés bármelyik fázisában, valamint magának a szakmának, a műszaki ellenőröknek, felelős műszaki vezetőknek, tervezőknek stb. MINDENKI megtalálja benne a számára megfelelő témát, hiszen nyelvezete érthető, lényegretörő, példákkal és fotókkal teletűzdelt. Egyszerűen nem lehet megunni, mert a rövidebb szekciók miatt mindig újabb és újabb témák, érdekességek jönnek elő. És ha hirtelen megakadunk valamiben, vagy éppen utána akarunk nézni a kérdéses dolgoknak, akkor csak vegyük le polcról és lapozzunk bele. Segítség MINDENKINEK! Jó és élvezetes olvasást!.”
Bakos Ferenc
(Murexin Kft., alkalmazástechnikai vezető)

„A szerző szakmai konzultációt kért tőlem egy készülő könyvvel kapcsolatban. Ez a könyv, az Építem a házam következő kötete. Mivel a szakmámban elég tájékozott vagyok, szakmai tanácsot kért. El is kezdtük a beszélgetést, és azt vettem észre, hogy igazából már nem is a szakmáról, hanem egész másról beszélgetünk.
Csodálattal hallgattam, és olyan dolgokról hallottam, amik évek óta foglalkoztatnak. Egy ipartestület alelnökeként most találkoztam egy olyan emberrel, aki tulajdonképpen nem szorosan szakmabeli, de ugyanazokat a problémákat látja, melyek szinte minden építtető és felújítást végző embernek súlyos gondot okoznak. Nem találnak megfelelő szakembert, és ha találnak is, a minőségi munka eléggé megkérdőjelezhető. A kivitelező szakember nincs a helyzet magaslatán, nehezen lehet összeegyeztetni a különböző munkákat végző szakemberek munkáját. Nem tudják összehangolni a munkafázisokat, kosz, piszok és silány munkavégzés folyik.
Ki ne hallott volna ilyenekről.
Ha valamelyik megrendelő próbál utánanézni az Interneten miként, és milyen anyagokkal kellene az építkezést, felújítást elvégezni, akkor ellentmondásos információk özönébe botlik.
Sajnos el kell mondani, hogy sok képzetlen szakember van a pályán, ami miatt több kivitelezés eleve reklamációkba torkollik. A neten általában cégek reklámanyagai jelennek meg, természetesem mindegyik kiváló minőségűnek titulálva. Kiváló minőségű anyagok nem megfelelően alkalmazva, felhasználva is eredményezhetnek rossz minőséget. Szakmai jártassága nem lévén kénytelen elfogadni a kivitelező mesterek ajánlatát, ami sok esetben bizony kívánnivalót hagy maga után. Hasra ütött árak, számla nélkül végzett munka, előre bekódolt silány minőség. A munka elkészül, a fizetség után 1 órával, 2 nappal, vagy akár egy évvel később komoly károk keletkeznek.
Sajnálattal állapítottuk meg, hogy egyre több ilyen reklamációval találkozunk.
Mi lehet a megoldás? Hogyan lehetne elkerülni a hasonló eseteket?. Közös véleményünk szerint a megrendelőket kellene olyan információhoz juttatni, amellyel megelőzhetik a hibás teljesítést. Csodálkozva láttam, hogy a már előzőekben kiadott könyvek is milyen átfogó információkkal rendelkeznek és a szakmailag járatlan megrendelőket egyetlen helyen képesek olyan ismeretanyagokhoz jutni, ami képessé teszi őket akár egy teljes építkezés átlátására, és megfelelő minőség megkövetelésére a kivitelező részéről. Egy helyen, ennyire összefogott információhalmazzal még nem találkoztam. Közérthető nyelven, magánmegrendelők részére, szakmai tudás nélkül is képes olyan tájékoztatást adni, amely átláthatóvá teszi a ház építését, felújítását a tervektől egészen a kulcs átadásáig. Aki ezt a könyvet olvassa, már nem lesz kiszolgáltatott a mesteremberekkel szemben, képes lesz a megfelelő képzett szakemberek megtalálására, vagy akár kézügyességgel önmaga is elvégezni bizonyos munkákat. Beszélgetésünk után csak gratulálni tudok a szerzőnek. Ilyen kiadványhoz örömmel adtam a szakmai tudásomat, és örömmel veszem, ha ezzel a kiadvány sikeréhez hozzájárulhatok. Ez egy egyedülálló kiadvány, ami az első kapavágástól, az utolsó ecsetvonásig szakemberré képezi a megrendelőt.”

Tóth Ervin
szobafestő, mázoló, tapétázó hideg és meleg burkoló aranykoszorús mester (a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület alelnöke)

Magánépítkezők, akik az Építem a házam könyvsorozat korábbi köteteiről mondtak véleményt

„A tapasztalatom mind a három könyv esetében ugyanaz: maximálisan elégedett vagyok, mert teljes egészében a magyar viszonyokat veszik figyelembe, laikusként is érthetőek, ugyanakkor szakmai alapokon nyugszanak és gyakorlati példákon keresztül illusztrálnak. A kötetek eligazítottak az építőipar, a felhasznált anyagok, a különböző szerkezetek, rendszerek útvesztőjében, egyértelműen felsorolva az előnyöket és hátrányokat, a lehetséges hibapontokat. Úgy érzem, hogy leendő építtetőként megtaláltam a kérdéseimre a válaszokat, illetve már tudom, hogy a melyek azok a kérdések, kritikus pontok, amiket mindenképp tisztázni kell a végleges döntések meghozatala előtt. A kötetek eligazítottak az építőipar, a felhasznált anyagok, a különböző szerkezetek, rendszerek útvesztőjében, egyértelműen felsorolva az előnyöket és hátrányokat, a lehetséges hibapontokat. E kötetek segítségével lehetőséget kaptam, hogy tudatosan, költséghatékonyan, maximálisan a saját igényeinknek megfelelően, minőségi alapanyagokból és kivitelezésben készült épületben élhessünk.”

Bányai Adrienn

„Lelkesedéssel, elképzelésekkel és tervekkel telve vágtam bele a könyv olvasásába.
Az első fejezet végére érve komolyan gondolkodóba estem, hogy vajon tényleg bele akarok-e vágni egy családi ház építésébe.
Ha itt most becsukom és felteszem a polcra és nem gondolok többet az építkezésre, a könyv két dolgot már akkor is elért:
1, újabb dekoratív elemmel gazdagodott a könyvespolcom tartalma,
2, ára többszörösének meggondolatlan elpazarlását akadályozta meg.
Bele sem merek gondolni, milyen hasznos lesz, ha mégis kitartok eredeti szándékom mellett és a könyvet is tovább olvasom!
Minden Olvasó nevében köszönöm a hasznos tanácsokat! Már az első kötet is aranyat ér!”

Bóna József

„Az Építem a házam kötetei letehetetlenül izgalmasak, többször is elolvastam őket. Én szakmám szerint hentes vagyok, ami nem is lehetne távolabb az építkezéstől, de még én is megértettem a leírtakat, és rengeteget tanultam. Mindenkinek ajánlom, hogy még időben forgassa ezeket a könyveket, hogy ne sírjon, hanem nevessen az építkezés után…”

Korcsok Csaba

„Az építkezés első fázisában jártunk, amikor történt egy apró baki. A hibát pont pénteken sikerült elkövetni, amit szerencsére aznap este észre is vettünk, de a hétvégénk emiatt nem volt túl nyugodt. Ráadásul hétfőn el is kellett külföldre utaznom. A hibát korán reggel orvosolták, de csak nem hagyott nyugodni a dolog. Nem szakmabeliként, felkészületlennek, sebezhetőnek éreztem magam. Amíg útközben ezeken a dolgokon agyaltam, beugrott, hogy láttam az Interneten egy olyan oldalt, amelynek közössége az építkezőket támogatja, és még szakirodalmat is kínál. Egy gyors telefon, és fél órán belül, már egy útba eső parkolóban beszélgettem Bodnár György úrral, aki elhozta nekem az Építem a házam teljes sorozatát. Alig vártam, hogy a nyolc órás utam végén átlapozhassam a könyveket. Esténként egy hét alatt kiolvastam a három kötetet. A könyvekben rendkívül jól és érthetően volt tálalva az a sok hasznos információ, amit alapvetően tudni érdemes.
A könyvet mindenkinek ajánlom, aki építkezni szeretne! Mi már benne voltunk az építkezésben, így a technikai megoldások nagy részét már eldöntöttük, de egy rendkívül jó visszajelzést adott a könyv arról, hogy a tervünk, amit készítettünk – hála a tervezőnknek – tényleg jól sikerült. Választ kaptunk a „mit miért?”-ekre is, így jobban megértettük, hogy a kivitelezés során a dolgok miért úgy készülnek, ahogy. Ezen tudás megismerésével birtokában nyugodtabbak vagyunk, és az építkezés is simábban halad.”
Kállai Imre

„Mikor nekivágtunk a házunk tervezésének, megpróbáltam alaposan felkészülni, és tucatnyi könyvet vásároltam meg. Sajnos sok már elavult információkat tartalmazott, vagy az építkezés csak egy-egy szűk szeletére terjedt ki. Az Építem a házam könyvsorozat tényleg hiánypótló, de nem csak azért hasznos, mert összegyűjtve tartalmazza az építkezéshez szükséges aktuális ismeretek széles körét (gyakorlati példákkal kiegészítve), hanem mert logikusan és rendszerezetten, érthetően mutatja be az információkat, elmagyarázva az okokat és összefüggéseket.
Számomra utólag ez bizonyult a legfontosabbnak: egy építkezés során rengeteg – az általam előzetesen vártnál sokkal több – döntést kell meghozni, a könyvsorozat pedig annak megértésében segített a legtöbbet, hogy az egyes döntések mennyire fontosak és miért, hogyan hatnak egymásra.
Mindhárom kötet nagyon sokat segített a házunk tervezése során, mert a reális alternatívák előnyeinek és hátrányainak ismeretében már érdemben tudtunk egyeztetni a tervezőnkkel a számunkra optimális megoldásokról.
A könyvsorozatot minden építkezés előtt állónak jó szívvel ajánlom, de különösen azoknak, akik a piacon elérhető termékek, technológiák megismerésén túlmenően szeretnék meg is érteni a folyamatokat, és a megalapozott választáshoz szükséges alapvető műszaki összefüggésekre is kíváncsiak.
A könyvsorozat mellett a Tervcafé rendezvények is nagyon hasznosnak bizonyultak, mi például egy, a Tervcafén elhangzott ötlet hatására terveztettük át alapvetően a fűtési rendszerünket (ami így egyben hűtési rendszer is lett).”
Marcinkovics Rezső

Amikor „érett” a családiház-építés gondolata, egyre többet nézelődtem a témában az Interneten és hamar rátaláltam az Építem a házam könyvsorozatra. Bevallom, először sokalltam az árát, azonban amikor ténylegesen az építkezés útjára léptünk (ami esetünkben egy kockaház komplex felújítását-újjáépítését jelenti) a következőképp győztem meg magamat a vásárlásról: valószínűleg találok legalább egy olyan tanácsot a könyvben, amelyet megfogadva meg is spórolom azt, amibe került. Azt hiszem ez teljesült is, de még inkább hozzájárultak az olvasottak, hogy a mindennapoknak megfelelőbb, minőségibb eredmény szülessen majd végül. A könyv stílusa, szerkesztése szinte feledteti, hogy szakkönyvet olvas az ember, még olyanok is élvezettel olvashatják, akik konkrét cél nélkül csak érdeklődnek a mai (családi ház) építőipar iránt. Így, az építkezésem közepén pedig már nagyon várom a következő kötet megjelenését, hisz hamarosan aktuálisak lesznek a témái!”

Pethes Péter

„Örülök, hogy rád találtam a Construmán, és biztos, hogy a legjobb döntés volt részemről a három kötet megvásárlása.
Az építkezés irgalmatlanul sokrétű feladat egy magamfajta laikusnak, és ezzel valószínűleg csak az építkezés megkezdésével szembesültem volna, ha nem kezdem el olvasni a könyveket. Szerencsére a házunk még csak a tervasztalon van, így a felbukkanó kérdőjelek megjelenését még van időnk megvitatni szakemberekkel, illetve a feleségemmel. Az építkezés csak egy év múlva kezdődik, de néha úgy érzem, hogy kevés az idő minden részlet alapos átgondolására. A három könyv abban is segít, hogy – végigkísérve a fontosabb építési fázisokon – a kivitelezés közben már kevesebb átgondolatlan kérdést szegezhessenek nekünk az építők.
A könyvhöz kapcsolódó egyik szolgáltatást is kiemelném: a Tervcafé olyan lehetőség, ahol megvitathatom elméleti és gyakorlati szakemberekkel is az elképzeléseimet, valamint véleményeztethetem a meglévő terveinket. Óriási segítség, amit itt kaptam és feltehetően kapok majd ezután is.”
Pölöskei Szilárd

„A házépítés kicsit olyan, mint amikor valamiféle ellenállhatatlan késztetéstől vezérelve egy zebracsapat át akar kelni a folyón. A víz mély, az áramlatok erősek, a sziklák élesek, és ott vannak az éhes krokodilok is, akik lesben állva mind azt várják, hogy kivehessék belőle a jussuk. Ez bizony nem a zebrák terepe. A zebrák persze nem túl okos állatok, de nekem szerencsére megvolt a lehetőségem, hogy ne tudatlanul, kiszolgáltatottan vágjak neki ennek a folyónak, ha már mindenképp át akartam kelni rajta. Az Építem a házam könyvsorozat legnagyobb ereje számomra épp abban rejlett, hogy segített a felkészülésben, és segített a nehézségek leküzdésében is, mert bizony azokból is akadt bőven. Csak ajánlani tudom őket.”
Sulyok Sándor

„Még kisiskolás koromban követtem végig családi házunk bővítését a 80-as években. Még palát is szegeztem. Ma már védőfelszerelésben kellene elbontatnom, ha még meglenne a ház. Mennyit változott az építészetben használt anyagok, technológiák köre!
Azóta laktam több lakásban, ahol mindig belefutottam felújítási munkákba, tanácsokat a kivitelezőktől, és vagy sokszor a még felkészültebb termék-értékesítőktől kaptam.
Most egy saját ház építése előtt alaposabban kívántam tájékozódni, így vettem meg ennek a könyvsorozatnak az első három kötetét, valamint az összes blogbejegyzést is végigolvastam.
Végigolvastam őket, jegyzeteket készítettem, így tettem szert egy építészeti esszenciára. A nyílászárókról készítettem a legrészletesebb jegyzetet magamnak. Nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle szempontot kellene figyelembe venni! Azóta nyílászáró kereskedőnél is villogtam már a megszerzett ismeretek birtokában RAL beépítési ajánlatot kérve, hiszen sajnos nem ismerte ezt a fogalmat. Várom a folytatást, hisz még több témával lehetne, kellene foglalkozni.
Mindenkinek ajánlom a könyveket, az online tartalmakat, és érdemes jegyzeteket készíteni, hisz az ismeretek így jobban rögzülnek bennünk. Köszönet érte!”

Hudák Gábor

„Ha jól belegondolok, eddig már háromszor építkeztünk, mostani építkezésünk már a negyedik lesz. A korábbi építkezések során, 2002-2007 között, egy 1978-as kiadású „Magánépítkezők kézikönyve” volt a segítőnk. Ha nem olvassuk anno azt a könyvet, néhány komoly kivitelezési hibát biztosan nem veszünk észre kellő időben.
A jelenlegi építkezésnél még a tervezés fázisában voltunk, amikor szerencsére felfedeztük Gyuri könyveit, és ahogy megvásároltuk a könyvsorozatot. Még azon a héten mind a három könyvet alaposan áttanulmányoztuk.
Az előző építkezések tapasztalataival a hátunk mögött olvasva a könyvet rengeteg alkalommal volt „AHA” élményünk. Például, hogy nem szabad spórolni a kiviteli terven. Ha nincs kiviteli terv, akkor egyrészt az árajánlatokat sem tudjuk összehasonlítani, hiszen nem ugyanazt a műszaki tartalmat fogják a kivitelezők belerakni az anyagkiírásba, másrészt kiviteli terv nélkül nehéz a „szakikkal” vitatkozni, hogy mit miért kellene így vagy úgy megoldani. (Kiviteli terv nélkül könnyen lesöprik a szakik a szakmai érveket a „mi már
20 éve így csináljuk” mondattal…)
A könyv olvasása során értettük meg, hogy ma már teljesen másképp kell hozzáállni a házépítéshez, mint 2003-ban!
Ma már rögtön az elején a házat, mint rendszert kell eltervezni, hiszen rengeteg féle-fajta típusú házat lehet építeni ma Magyarországon. Ebben a fantasztikusan nagy bőségben azonban csak akkor tudjuk megfelelően eligazodni, ha hiteles és megbízható információkra alapozzuk a választásunkat. (Wer die Wahl hat, hat die Qual – mondják a németek).
A könyv és a Tervcafé rendezvények során született meg bennünk a döntés, hogy a fő vezérelvünk az lesz, hogy a ház energiafelhasználása 70 kWh/m2-nél ne legyen nagyobb,
vagyis a ház jó hőszigetelő képességekkel rendelkezzen. A másik szempont volt, hogy nyáron a lehető legkevesebbet kelljen a légkondicionálót használni, vagyis, hogy a ház jó hőtároló kapacitással rendelkezzen. Ez a két szempont így együttesen soha nem jutott volna az eszünkbe, ha nem olvassuk a könyveket, nem konzultálunk a Tervcafén a szakemberekkel. Az, hogy ezt a két célt kitűztük, segített minket abban, hogy a ház terve „egyben legyen”, a részek egy koherens egészet alkossanak, és ne egymás ellen hassanak.
Nem ajánlanám, hanem kötelezővé tenném minden építkezőnek ezt a könyvsorozatot :-)”

Szőke Noémi

 

Ajánlások az e-könyvek alapján

„Humán beállítottságú nőként duplán nehezített terep számomra az építkezés. A könyvet áttanulmányozva azonban nemcsak az egyes rendszerek működési elvét és a fizikáját értettem meg, de a helyes terminus technicus-t használva érdemben, partnerként tudtam kommunikálni a szakágak képviselőivel.”

Balázs Alexandra

 

„A gépi szellőztetésről szóló e-könyv a legtöbb kérdésemre választ adott és motivált arra, hogy mostanra már egy jól (gépi) szellőző házban élhessünk.”
Magyar Dániel

 

„Az Építem a Házam sorozat pontosan azt adja, amit ígér. Felkészít minket, építkezőket arra, hogy megfelelő kérdéseket tegyünk fel a tervezőnek, kivitelezőnek, értsük az ő kérdéseiket, és hogy jó döntéseket tudjunk hozni. Teszi mindezt marketing ámítástól, és manipulatív féligazságoktól mentesen: csak a lényeg, valós előnyökkel-hátrányokkal, részletes tényekkel alátámasztva, néhány kisebb humoros kitérővel, és rengeteg releváns háttér információval.

Az 5. kötet sem képez kivételt. Számomra óriási segítséget jelentett, hogy immár magabiztosan tudok eligazodni mind a hőszívattyúk főbb típusai, mind az elterjedtebb hőleadők között – mindezt rendszerbe rendezve. A szerző jól eltalálta a könyv mélységét: se nem túl felületes, se nem követhetetlenűl bonyolult.

A könyv bőven megérte azt a néhány estét, amit rászántam az olvasására, és már most visszahozta a többszörösét az a pár ezer forint, amit erre költöttem. Online kereséssel, katalógusokból, ill. márkaképviselet látogatásokkal legkevesebb 10x ennyi idő alatt tudtam volna hasonlóan átfogó ismereteket szerezni – és még így is a megkérdezett gyártók, forgalmazók részrehajlása árnyalná a megszerzett tudást. A gépészetnél különösen igaz, hogy súlyos százezreket takaríthat meg a szarvas hibák elkerülése, az önmagában remek, de oda nem illő műszaki megoldások kiszűrése. Kötelező olvasmány minden építkezőnek!”

Csucska Péter

 

„Már több felújításon voltam túl, amikor ismét elég erősnek (lellkileg és anyagilag) éreztem magamat, hogy azt a házat ahol gyerekként felnőttem átépítsem, bővítsem, felújítsam. Nagyon sok mindenben ott volt segítségként az internet, Construmára jártam, rengeteg időt eltöltöttem az információk begyűjtésével. Egy ilyen böngészés alkalmaval eljutottam egy oldalra ahol házépítkezőknek ajánlottak egy ingyenesen letölthető kalauzt és ugyan ezen oldalon az Építem a házam 1-4. kötetetről is olvashattam. A könyvről írt vélemények után nagyon gyorsan eldöntöttem, hogyha ez ennyi embernek segített, talán nekem is jó lesz. 2017. év karácsonyán ez volt a családnak az ajándék. Nem bántam meg, azóta sem. Érthető, köznapi nyelven, laikusként is érthető megfogalmazással. Az innen-onnan összeszedett információ kerek egész lett. A kivitelezők is tapasztalják, hogy már nem vagyok az a teljesen laikus építkező 🙂 Még most is, az építkezés közben, sokszor megnézek információkat a könyvben. És várom az 5-ik kötet megjelenését. A könyvek olvasása melett aktív látogatója vagyok 2018. év tavaszától a Terv Caféknak is. Én személy szerint nagyon hálás vagyok a könyvekért, a Terv Cafékért és minden információért amit az Építem a házam közössége ad nekem és természetesen Bodnár Györgynek, aki ezt az egészet kitalálta, azóta is szervezi és menedzseli.”

Binder Klára
építtető, Építem a házam könyvolvasó, Terv Cafe látogató 🙂

 

„Örültem, hogy megvettem a könyvet, mert laikus emberként építészethez nem nagyon értettem. Pedig sokat segítettem barátoknak családtagoknak építéseknél, de így sem lehet átlátni az építkezés folyamatát. Nekem sokat segített abban, hogy összehasonlítsam a különböző építkezési anyagokat, milyen födém rendszert válasszon az ember. Én a második tervezővel dolgozom és el vagyok képedve, hogy egyetemet végzett szakembereknek én nekem kellett az anyagokat, a födémet, parapett magasságot – ablak magasságot beállítani. Tehát mindenkinek ajánlom, aki át akarja látni az egész építkezést.”

Szabó Gábor

„Ajánlom ezt a remek és igen hasznos könyvsorozatot mindazoknak, akik nem az ellenségüknek építik a házukat és azt szeretnék, hogy tervezetten, költséghatékonyan és megfelelő minőségben kapják meg az építőktől mindazt, amit megrendeltek.
Számomra, laikusként fontos és hasznos információkat adott a sorozat első három kötete. Amit nem találtam meg teljes mélységben a könyvekben, azt a bennük leírt gondolatébresztő témáknak köszönhetően tovább tudtam keresni más szakkönyvekben. Ennek köszönhetően a házam a tervezett határidőre és a tervezett költségvetéssel elkészült, nem volt szükségem generálkivitelezőre mivel érdemben tudtam tárgyalni a mesterekkel és el tudtam dönteni, hogy azok tényleg megfelelő szaktudással rendelkeznek-e az adott kivitelezéshez. A lehető legjobb építőanyag és gépészeti kombinációkkal dolgoztam és többek között a fontos hőszigetelési csomópontokat saját magam terveztem meg, amik az azóta eltelt három télen már bizonyították is a megfelelőségüket.
Tudjuk, hogy milyen helyzetben van manapság az építőipar, így ha homokba dugjuk a fejünket és minden megoldást a kivitelezőktől várunk, akkor könnyen egy romhalmaz tetején ébredhetünk anyagilag kifacsarva. Nagyon fontos a személyes felügyelet és projekt-vezetés, mivel a saját nehezen megkeresett pénzünkről van szó! A könyvsorozat ára busásan megtérül, mert a benne található tudás segítségével fel tudjuk vázolni a megfelelő koncepciót, illetve ellenőrizni is tudjuk annak megvalósulását.”

Bagi Csaba

 

„A könyv átfogóan vezeti végig az olvasót a házépítés előkészületein, emészthető formában, még a laikusoknak is. Igényes kivitelezés aktualizált, hasznos információkkal, segédletekkel és valós tapasztalatokkal! Az, hogy a kötet az aktuális jogszabályoknak, előírásoknak megfelelően aktualizálva van, valamint a tervcafekon összegyűlt tapasztalatok bedolgozásra kerültek a legújabb kötetbe, csak tovább növelik a könyv használati értékét.

Mindenkinek, aki családi ház építésébe vág, csak ajánlani tudom! A kezdőknek kiváló anyag, mely átfogóan végigveszi az előkészítés minden lépését, a haladóknak elsőosztályú szamárvezető, nehogy figyelmen kívül maradjon valami!”

Ignácz András

 

„A közös „OTTHON” megteremtése, megálmodása hosszas folyamat. Nagyjából 2,5-3 év rendszeres ingatlanhirdetés olvasás és háznézegetés után vagyunk. Már a CSOK meghirdetése óta az összes lehetséges finanszírozási opciót kikalkuláltuk és összevetettük. Rájöttünk, hogy akár mit csinálunk nehezen úszhatjuk meg a felújítást, vagy az építkezést. Mi családommal most kerültünk abba a helyzetbe, hogy előttünk áll egy bővítés és teljes felújítás. Rengeteg szakemberrel beszéltünk már (tervezők, gépészek, kivitelezők stb,), de mindenki csodálkozott azon, hogy mennyire járatos vagyok a legújabb technológiák, anyagok alkalmazásában (legalábbis elméletben). Ezt első sorban az „Építem a házam” könyvsorozatnak (melynek az első három kötete van meg és szeretném megvenni a többit is) köszönhetem és természetesen a tervcafék videó anyagainak is, melynek rendszeres nézője vagyok. Több itt megismert szakemberrel beszéltem már a projektünkkel kapcsolatban személyesen, vagy telefonon és mindig szimpatikus volt a közvetlen viszony és a hasznos tanácsok. Külön köszönet Bodnár Györgynek mint ötletgazdának és szervezőnek. Szuper ötlet, előre mutató, úttörő kezdeményezés, az építkezéshez kapcsolódó teljes vertikum összefogása egy helyen! Minden építkezőnek, szakembernek, tanárnak csak ajánlani tudom.”

Bánfi Csaba

 

„2014-ben vettem meg az első kötetet párom születésnapjára. Azóta eltelt 5 év és rongyosra használtuk az összes eddig megjelent kötetet. El sem tudom képzelni, hogy aki enélkül építkezik, hogyan tud boldogulni és nem utolsó sorban, milyen veszélyeknek van kitéve. A telkünk még meg sem volt, mikor az első könyvet forgattuk. Már a telekvásárlásnál nagy hasznát vettük (tájolás, benapozottság, talaj, stb). Minden egyes fázis előtt, közben, után kézbe vettük a megfelelő kötetet. A könyvből megszerzett tudással felvérteztük magunkat, és sokszor olyan kérdéseket tettünk fel a kiérkező szakembereknek, hogy tátva maradt a szájuk. Még előrébb megyek, már a szakemberek kiválasztásánál is figyelembe vettük a könyvben leírt jó tanácsokat. Nagyon sok kérdés felmerül egy építkezés, felújítás során. Miért hagynánk, hogy a mesteremberek döntsenek helyettünk? Ha nem látunk bele a folyamatokba és nem értjük mi miért történik, képtelenség megfelelő döntést hozni. Építem a házam! Az én házam! Én tudom, hogy nekem mi a jó. De ha nem tudom feltenni a megfelelő kérdéseket, akkor honnan tudom milyen lehetőségeim vannak? Számtalan esetben kiderült, hogy a szakember azért nem ajánlott bizonyos megoldásokat, mert drágább, mint a szokványos és mindenki ezt használja. Igen ám, de nekünk van egy könyvünk, amiben „ezt meg ezt olvastuk” és úgy véljük, „így meg így” sokkal jobban megéri. Na és innentől indultak a minőségi tárgyalások. Jó ez mindenkinek. Jó nekünk, mert értjük miről beszél a kőműves vagy a festő vagy a gépész és jó nekik is, mert nem ott kell kezdeniük a beszélgetést, hogy mi az a vízszigetelés, önsüllyesztő dűbel, epoxi fuga vagy nem kell elmagyarázniuk, miért kell más és más ragasztó a különböző tapétákhoz.
Ha az építkezők körében lenne kötelező olvasmány, az „Építem a házam” sorozat az lenne!”

Medics Alexandra

 

„…egy éve vásároltam meg az Építem a házam első 4 kötetét, mert házat szerettünk volna építeni. Bár ingatlanvásárlás lett a folyamat vége az építkezés helyett, mégis a könyvekben olvasott információk a megvásárolt ingatlan felújításához is nagyon hasznosak voltak. Sokkal többet fogok megspórolni a felújítás alatt a könyvben leírtak alapján, mint amennyibe a 4 könyv került. Köszönöm Gyuri!”

Herczeg Péter

 

„Egy jó barátom ajánlotta a könyvsorozatot a figyelmembe, mikor megvásároltam új leendő otthonomat: egy erősen felújítandó, 100 éves házat. Azt mondta, hogy pont erre van most szükégem, s minden kétséget kizáróan igaza volt! Pontosan olyan tudást kaptam, amire egy ilyen élethelyzetben feltétlenül szükségem van, mindezt lényegretörően, de mégis laza stílusban, gyönyörű és szemléletes ábrákkal tarkítva.”

Kovács Zoltán

 

„Minden építőnek és felújítónak ajánlom a könyveket. Megéri azt a kis időt, pénzt rászánni, ha már egyetlen döntésben segít, egy hibától megóv minket, a mai árak mellett többszörösen megtérül. Ezzel könnyebbé, stressz mentesebbé téve az életünk, de akár csak az iparossal folytatott beszélgetésünket.”

Németh Károly

 

„Kiváló és hiánypótló útmutató középhaladó tudatos építkezőknek, hiteles forrásokból. Közérthető és gyakorlatorientált vezérfonal az információ-robbanás defókuszos időszakában. A könyv nagy segítséget nyújt az épületgépészeti megoldások eligazodásában, számos praktikus tanács mentén az optimális megoldás szándékolt kiválasztásában. Jó szívvel ajánlom minden eltökélt építkezni vágyónak!”

Dr. Cséplő Péter, Ph.D.
Győr

 

„Jómagam, mint műszaki ember eléggé felkészültnek gondolom magam, így hosszú évek óta gyűjtöttem és szereztem be az információkat az akkor még tervezés előtt álló építkezés részleteivel kapcsolatban.
Nagyon igényeltem volta egy olyan könyvsorozatot ami megfelelően mély részletezéssel és konkrétumokkal tárgyalja és összefoglalja a különböző részterületeket azok vonatkozásait.
Bár a könyveket már azután vettem, hogy a tervezés lezajlott, még maradt rá idő, hogy olyan dolgokkal is tisztába kerüljek ami esetleg elkerülte a figyelmemet, vagy csak még nem koncentráltam rá eléggé.
Példaként ilyen terület az összes olyan probléma, amit a víz/pára illetve ezekhez kapcsolódó helytelen kialakítások esetleg nem elég precíz kivitelezések generálnak.

Biztos vagyok benne, hogy akik kellő időben olvassák el az egyes könyveket, megalapozottabb döntéseket hozhatnak, akár anyagok akár technológiák kiválasztása tekintetében, de ami még fontosabb egyes adódó hibák elkerülésében.

Amit még a majdani kiadásokba javasolnék, hogy kerüljenek bele további, olyan nem feltétlenül durva/kirívó gyakorlati vagy tervezési hibák, amelyek konkrét tapasztalatokon alapulnak.”

Török Gábor Villamosmérnök

„Műszaki tartalmú könyvről ritkán mondható el, hogy lebilincselő a stílusa. Az „Építem a házam” könyvek pedig ilyenek. Szerkesztése is kiváló: a kiemelések a lényegre irányítják a figyelmet, önálló blokkokban találjuk a magyarázó és számpéldákat ─ amiket később pillanatok alatt visszakereshetünk ─ , vagy azon kapjuk magunkat, hogy a szerző itt „kihangosította” a saját gondolatunkat, töprengésünket. Úgy is mondhatjuk: szórakoztatva tanít, segít. Szemben a legtöbb kivitelezővel, tervezővel: nem akar a torkunkon lenyomni egy-egy megoldást, gépet, de megismertet minden fontos szemponttal, előnnyel, hátránnyal. Egyszóval: abszolút olvasó-, pardon, építkezőbarát.

Csomor Rita

 

„• Azoknak az építkezőknek ajánlom elolvasásra, akiknek egy 3 órás konzultációs beszélgetés után is napokon keresztül újabb és újabb kérdés jut eszükbe
• Azoknak a szakembereknek ajánlom elolvasásra, akiknek valamilyen termék értékesítésében van érdekeltségük. A kevésbé preferált termékcsoportokról is kaphatnak érdekes, korábban ismeretlen információkat.”

Kardos Ferenc ügyvezető

 

“Kedves Olvasó! Az a tény, hogy a kezedben tartod ezt a könyvet azt jelenti, hogy megtetted az első lépést az újonnan megépülő/felújításra szoruló ingatlanod épületgépészeti kivitelezési munkáinak megvalósítása felé vezető rögös, ámbár izgalmas útján. Kíváncsi vagy és érdeklődő, szeretnéd minél több aspektusból megismerni a rád váró épületgépészeti lehetőségek tárházát. Olyan gondolatokat, megoldásokat, megfogalmazásokat olvashatsz, amik segíteni fognak a lehető legjobb, műszakilag megalapozott döntést meghoznod. És mi az, ami segít ebben? A könyv nyelvezete, szerkezete, érthetősége. Olvasás közben sokszor azt fogod érezni, mintha egy kerekasztal beszélgetés részese lennél, ahol kiváncsiak a véleményedre és szemrehányás nélkül, ha kell gyermek nyelven -pusztán segítő szándékkal- elmagyarázzák az apró definíciókat is. Amire felfalod -felfalod igen, mert ahogy olvasod egyre “éhesebb és éhesebb leszel a tudásra”- az egész könyvet, letisztult, átfogó, kerek egész megoldást kapsz a fejedben előzőleg kialakult kérdésözön megválaszolására. Olyan tudásalapot szerzel, amivel nem csak a saját, de barátaid és ismerőseid építési munkálataiba is be tudsz segíteni javaslataiddal, észrevételeiddel, esetleg kialakult szakmaiságoddal.
A szerző és mi mérnökök, szakemberek, szaktanácsadók a lehetőségeinkhez mérten megpróbáltunk egy olyan könyvet alkotni, ahol nem található szakmai féltékenység, félremagyarázás, rosszindulat, szakmai hentvenkedés. Itt mindenki bedobta a közösbe tudása legjavát, amiből a szerző, Gyuri profi módon megírta eme szakmai művet.
Ajánlom Mindenkinek (többszöri) olvasásra!”

Horváth Gábor
mérnök tanácsadó, levegő-víz hőszivattyú specialista

„Nem vagyok könyvmoly, de már az előszó megfogott, már ebből érzem, hogy jól döntöttem. 
Igényes, jó fogású, témakörökben jól átfogott, nem szeretnék szabadkozni, csak gratulálok, mert tényleg szuper! Remélem a feleségem is elolvassa.”
 
Csilléry András
 
„Kedves György, szeretnénk megköszönni, hogy időt szánt ránk a konzultáció keretében. Minden kérdésünkre kimerítő, világos válaszokat kaptunk. Azóta megérkeztek a könyvek is. Csak gratulálni tudunk ehhez a színvonalas, hiánypótló munkához, és György kivételes, nagyszerű előadói képességeihez.”
 
Katona Kmotrik Erika és Viktor
 
„Tisztelt Bodnár Úr! Engedje meg, hogy ismeretlenül – bár számomra az 5 kötetének elolvasása után ismerősnek érzem – köszönetet mondjak azért a munkáért és erőfeszítésért, amit az építkezni vágyók érdekében tett. Valamennyi méltatás közhelyes lenne, de mégis le kell írnom, hogy ilyen magas szinten kivitelezett könyvekkel, olvasmánnyal hasonló tárgykörben nem találkoztam. A könyvek küllemre is esztétikusak, kellemes megjelenésűek, jó kézbe venni, megszagolni őket. 
Persze a lényeg belül van. Kivételes írói vénája lehet, nagyon jól ráérzett arra a tónusra, ami egy átlag, laikus építtetőt jellemez.  A szakmaiságot olyan csomagolásban adja át, ami fogyasztható, a könyvek önálló olvasmányként is bőven megállják a helyüket. Nincsenek benne zavaró elütések, hibák, a tökéletességre való törekvés igénye végig tetten érhető. A fizikai, kémiai törvényszerűségek leírása eszembe juttatta Öveges professzort, sajnálom, hogy anno az iskolában nem ilyen megközelítéssel és magyarázatokkal okították e tárgyakat, sokkal több erre fogékony és érdeklődő nebuló jött volna ki az iskolapadokból.
Én karácsonyra kaptam meg 4 kötetet, a gépészetet születésnapomra, de nagyon nehéz volt letenni őket. Minden elismerésem Önnek és csapatának. Sokkal több ilyen látásmódú, letisztult gondolkodású (szak)emberre lenne szükség.
Amit kiemelnék még, hogy tulajdonképp a kötetekben nincs direkt reklám, nem teszi le a voksát a szerző bizonyos cégek bizonyos termékei mellett. Nyilván tudná, de attól (is) hiteles a könyv, hogy ez nem történik meg.
A mi családunk szemlélete sok oldalon keresztül találkozik a sorok között fellelhető mentalitással: Valahogy az a benyomásom, hogy Bodnár úr is idegenkedik az öncélú, sokszor érthetetlen sznobizmus vezérelte megalomán építkezésektől, a kevesebb sokszor több elvet követné. Mi nem titkoltan építkezés előtt állunk és az eddigi életvitelünk és szemléletünk arra sarkall minket, hogy a leendő ház ne legyen nagy (100nm bőven elegendő 2 felnőtt+2 gyermek), szinte minimál sítlusban épüljön, viszont maximálisan legyen energiahatékony, az innovatív – főként fűtési – megoldásokat vonultassa fel. Mi nem igazán illünk bele a jelenlegi fogyasztási kultúrába….
Magunkról talán csak annyit, hogy idén márciusban bővül 4 fősre a családunk. Biatorbágyon van egy 1450nm-es saroktelek, amit megosztanánk, a sarkában egy sváb típusú hosszanti elrendezésű jó állapotban (nem vizes, statikailag megfelelő) lévő parasztház van, amit szeretnénk első körben felújítani és ezt követően mellé építkezni.
A felújítás erősen kompromisszumos lesz, a fő projekt az építés. 
Ennyi kitérő után még egyszer szívből gratulálok a munkáért és értékért amit létrehoztak. Amennyiben az építés is olyan élményt kínál, mint az olvasás, nincs miért aggódni.
További szakmai sikereket és jó egészséget kívánok.”

Tóth Tamás