Blogok - Építem a Házam Építem a Házam

Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás (2. rész)

Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás (2. rész)

Szerző: Szőke Rozália, dr. Püski András

Iránytű a kötelező felelősségbiztosítások útvesztőjében

kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításMár mi is írtunk róla többször, hogy a 2016-ban bevezetett egyszerű bejelentés intézménye  számos csapdát rejt magában építtetőnek, építésztervezőnek és kivitelezőnek egyaránt.

Az épület stílusa, a szobák száma, elhelyezése, a belső terek kialakítása, a fűtési rendszer, a tető, a nyílászárók tekintetében, és még sokáig folytatható milyen részletekben kell közösen dönteni a tervezőnek és a megrendelőnek, de ki vállalja a felelősséget azért, ha például a rétegrendet rosszul alakította a tervező, vagy páralecsapódás keseríti a tulajdonosok életét.
Ez, és az ehhez hasonló hibák megkeserítik a beköltözők életét, tetemes pluszköltséggel lehet csak – ha egyáltalán lehet – kijavítani, helyrehozni a tervezés, az építkezés hibáit.
A 2017. január 1-től kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás tehát nemcsak az építtetőt, de a tervezőt, kivitelezőt is védi.
De mennyibe kerül mindez? Mitől véd, és mitől nem?
Legutóbb megkezdett blogunk folytatásában még biztosítási piaci körképpel is kedveskedünk az építési szakembereknek! (A sorozat előző része ide kattintva olvasható!)
Figyelem! Piaci áttekintő ártáblázat is szerepel a blogban! (tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás (1. rész)

– de miben érinti ez az építkezőket?

kötelező tervezői és kiviteleőzői felelősségbiztosítás„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.” Ennek a mondásnak jogosságát valószínűleg mindenki elismeri, de ezzel együtt azért arra is számítana, hogy aki hibázik, az ki is javítsa a hibáját – például egy építkezésen. Sok-sok magyar építkező tapasztalta meg azonban az elmúlt évek során, hogy ez sokszor nem megy ennyire egyszerűen – például azért, mert a vállalkozónak nincs pénze (fedezete) arra, hogy a javítást elvégezze.
Ezt a helyzetet próbálta orvosolni a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításról szóló tavalyi Kormányrendelet – amelynek többféle következménye is van az építkezőkre nézve.
Összefoglaljuk, mit kell tudni erről a témáról!

(tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

Házépítők, házfelújítók – újratervezés?

– avagy mit lehet tenni az építkezési költségek megugrása ellen?

Gond az építkezési költségek növekedése?„Tavaly alaposan megterveztük a házépítésünk anyagi forrásait, de most, hogy elkezdtünk ténylegesen foglalkozni a megvalósítással, kétségbeesetten tapasztaljuk, hogy a kiszámolt építési költségvetésből nagyon nem tudunk kijönni.
„Több évre kimentünk dolgozni a feleségemmel Angliába, hogy ott előteremtsük az otthonteremtéshez szükséges anyagiakat. Összegyűlt a pénz, hazajöttünk – és most szembesülünk vele, hogy a gondosan félretett pénz mára már jó eséllyel nem lesz elég az építkezésre.”
  A héten egyetlen nap alatt hallottam ezt a két elkeseredett véleményt, és arra gondoltam, valószínűleg sok építkező néz szembe napjainkban ezzel a problémával.
Univerzális megoldást nem tudok adni, de talán néhány tippel, ötlettel tudok segíteni.

 

(tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

Minden, amit a kazánokról szóló új előírásokról tudni érdemes

 – avagy mire figyeljen oda, ha most választ új kazánt, vagy kazáncserét tervez?

kondenzációs kazánArról szerintem mindenki hallott, hogy tavaly (2016) óta idehaza már csak kondenzációs kazán helyezhető üzembe, hagyományos gázkazán nem.
De tényleg igaz-e ez a sommás kijelentés?
Mi is az a bűvös szezonális hatásfok?
És mit tehet egy ilyen helyzetben az, akinek egy hideg téli reggelre romlik el végleg a kazánja?
Hogyan vonatkozik ez az előírás azokra, akik nem gázzal, hanem szilárd tüzelőanyaggal fűtenek?
És akik konvektorral?
Mennyiben vannak speciális helyzetben a gyűjtőkéményes társasházakban élők?
Erről a MINDENKIT ÉRINTŐ témáról beszélgettem Versits Tamással, a témakör egyik autentikus szakértőjével. (tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

A légtömörség szerepe

– avagy húzhatnak-e a falak egy jól szigetelt házban?

a vakolás növeli a légtömörségetJónéhány kérdés is érkezik Az építő közösséghez, melyek (és persze a hozzájuk tartozó válaszok) egy része igazából megérné a nyilvánosságot is.
A mai blogbejegyzés alapja is egy építkezői kérdés, amely azonban jól rávilágít a modern építési trendekben rejlő egyik fontos veszélyforrásra is.
A kiindulás egy olyan ház, amelyik kívülről egy homlokzati hőszigetelő rendszert kapott, belülről pedig gipszkartonos megoldással helyettesítették a belső vakolatot.
És a szigetelt falak ontották magukból a hideget…
Vajon miért – és mi a tanulság ebből mindenkinek? (tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (2) →

Ha szakember kell – A JóSzaki-sztori

-avagy “a közösség ajánlásával”

Szinte biztosan kijelenthető, hogy a magyarországi házépítők, házfelújítók egyik legégetőbb problémája: honnan szerezzek jó építési szakembert?
Az ideális “források” felderítése Az építő közösség egyik fő célja is, így folyamatosan keresünk olyan kapcsolatokat, olyan szövetségeseket, akik különböző módszerekkel igyekeznek jó szakembereket maguk köré gyűjteni.
Így akadtam rá a JóSzakira, amely egy közösségi szakemberkereső portál, ahol egymásra találhat az ajánlatkérő és a szakember.
De mit takar az oldal elnevezése? Milyen egyedi ötlet áll a portál mögött? És kik állnak a név mögött?
Kértem egy rövid bemutatkozást, melyet a mai blogban olvashattok. (Érdekes apró műhelytitkok is vannak benne!)

(tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

Mit hozott 2016 az építkezőknek – és mi vár rájuk 2017-ben? (2. rész)

– szubjektív találgatás arról, milyen lesz az építési piac 2017-ben

építési piac 2017 - lehetőségek és veszélyek

Mini évértékelőmben legutóbb azt próbáltam összefoglalni, hogy milyen újdonságokat, változásokat hozott az elmúlt esztendő a házépítők, házfelújítók számára. (Az 1. rész ide kattintva olvasható!)
Ma már jövőbe tekintünk, és azt próbálom meg kitalálni, hogy vajon melyek lesznek azok a folyamatok, trendek, melyek a leginkább befolyásolni fogják az idén építkezést tervezők életét!

 

(tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

Mit hozott 2016 az építkezőknek – és mi vár rájuk 2017-ben? (1. rész)

– kis szubjektív évértékelés

mit hozott 2016 a házépítők számára?

Az új esztendő első blogbejegyzésében először is szeretnék minden kedves olvasómnak örömökben és sikerekben gazdag, jó egészségben megélt 2017-es esztendőt kívánni!

Az évek fordulója mindig remek alkalmat kínál arra, hogy először egy kicsit visszatekintsünk, aztán pedig szembenézzünk azzal, mi vár ránk az új esztendőben.
Most először én is veszem magamnak a bátorságot, hogy megpróbáljam úgy áttekinteni a 2016-os évet, hogy abból az is kiderüljön, mit is várhatnak 2017-től a házépítők, házfelújítók.
Figyelem, szívesen veszek visszajelzéseket és kommenteket is! (tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

A kéményseprő kétszer csenget? (2. rész)

– avagy kik és mit néznek idén nyártól kéményellenőrzéskor?

kemenyseproEddig jutottunk legutóbb: A Katasztrófavédelem (mint állami szerv) csak a lakossági kéményellenőrzést végez, és csakis ott, ahol azt az önkormányzat tovább nem vállalta. Érdekes és fontos kitétel, hogy hiába funkcionál lakásként az adott ingatlan, ha oda bármilyen gazdasági társaság székhelye, telephelye, fióktelepe is be van jelentve (tehát nem kell ott érdemi tevékenységet folytasson, elég bejelentve lennie!), akkor az már nem tartozik ebbe a kategóriába. Ott továbbra is egy megbízott szolgáltató fog megjelenni (mint az 1. rész bevezetőjében említett esetben nálam is).
Folytassuk innen! (tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →

A kéményseprő kétszer csenget? (1. rész)

– avagy kit várjunk és mikor kéményellenőrzés-ügyben?

A kéményellenőrzés új rendje 2016-tólNéhány hete az egyik délelőtt csöngettek nálunk. Kimentem, és a kertkapuban egy fiatalember állt, akiről gyorsan kiderült, hogy a kéményellenőrzésre jött. Ez még nem lett volna olyan meglepő, de az annál inkább, hogy nem Bodnár Györgyöt kereste, hanem a TÉT Consulting Kft.-t (a történetben szereplő ház a mi házunk, ahová a cégünk telephelye is be van jelentve – hangsúlyozom, nem is a székhelye!), továbbá hogy nem a Katasztrófavédelemtől jött, hanem ugyanúgy a kéményseprőktől, mint a „régi szép időkben”. Aztán még olyanok is kiderültek, amik még jobban megleptek – és gyanítom, hogy nem csak én fogok a közeljövőben meglepődni, hanem sokan, akik hozzám hasonlóan néha csak felületesen olvassák a híreket…

A mai blog a meglepetések megelőzésére született! 🙂

(tovább…)

Tovább olvasom →
Vélemény? (0) →
Page 1 of 26 12345...»