Kapcsolat

Így kezdődött…

Jónéhány évvel ezelőtt történt. Akkoriban a legnagyobb építőanyag-gyártó cég kereskedelmi vezetőjeként dolgoztam, és egy álmos nyári péntek délután már csak magam voltam az irodában.
Én is éppen hazafelé készülődtem, amikor egy középkorú úr kopogott a nyitott ajtón.
– Elnézést a késői zavarásért, ha még nem késő, akkor én egy alkalmazástechnikai útmutatót szeretnék kérni – szabadkozott.
Megnyugtattam, hogy semmi gond, és miközben keresgélni kezdtem a szekrényben kiadványt, megkérdeztem:
– Elnézést, tervezőként vagy kivitelezőként van szüksége rá?
– Egyik sem, mi építkezni szeretnénk.
– Nézze, én nem sajnálom Öntől – mondtam, miközben átnyújtottam neki a bő 150 oldalas füzetet -, de ez szakembereknek szól, tele részletes és bonyolult információval és képletekkel. Sokkal szívesebben ajánlok Önnek egy vékonyabb, kimondottan magánépítkezőknek készült prospektust.
– Az nem elég – mondta határozottan – én ugyanis olyan részletes leírást keresek, amellyel magam tudom majd ellenőrizni a mesteremberek munkáját! Tudja, nem bízom bennük. Ezért megpróbálok mindenféle szakmai anyagot összegyűjteni és elolvasni még az építkezés előtt, és megérteni, megtanulni az azokban leírtakat.   

Ekkor értettem meg igazán, hogy milyen iszonyatosan kiszolgáltatott helyzetben van egy építkező, aki jellemzően a család összes vagyonának felhasználásával szeretné megépíteni álmai otthonát, de többnyire teljesen idegenül mozog ezen a terepen – miközben veszélyek és nehézségek tömkelege les rá kóklerek és napról napra bonyolódó műszaki kihívások formájában.
Ez a kép lebegett a szemem előtt, amikor évekkel később létrehoztam Az építő közösséget, aminek fő célja, hogy szakmailag hiteles, de mégis közérthető információkkal segítsen átlátni az építkezés bonyolult folyamatát, és folyamatosan biztos hátteret nyújtson a – amennyire lehet – nyugodt építkezéshez – sőt, amennyire lehet, még a szakember-választásban is segítsen.

 

Rövid bemutatkozás

Bodnár György vagyok, Az építő közösség létrehozója. Bár eredeti szakmám szerint erősáramú villamosszakmérnök vagyok, de életem döntő részét az építőanyag-iparban töltöttem.
Teljesen véletlenül kerültem a rendszerváltáskor az akkor Magyarországon vegyesvállalatot alapító Wienerberger Téglaipari Kft.-hez, ahol vevőszolgálati szaktanácsadóként indulva végigjártam a ranglétra minden állomását, végül több mint tíz évben át voltam a cég kereskedelmi igazgatója, miközben a vállalat az ország legnagyobb építőanyag-gyártó cégévé nőtte ki magát. Az itt eltöltött 16 évhez képest röpke szűk két évig voltam a Nikecell Kft. ügyvezető igazgatója.
Mivel ez a szép történet – teljesen véletlenül – éppen a pénzügyi válság kirobbanásával együtt ért véget, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy más formában hasznosítsam azt a tudást és tapasztalatot, amit vezetőként, és az építőipar és az építkezések területén szereztem. Kitanultam a coach szakmát, és 2010-ben megírtam az Építem a házam 1. kötetét, ennek „oldalvizén” pedig létrehoztam Az építő közösséget – jórészt a fenti történetből ötletet és erőt merítve.
Azóta Az építő közösség már több ezer házépítőnek, házfelújítónak segített az átgondolt és – amennyire lehet – nyugodt építkezésben, a mai napig egyedülálló Építem a házam könyvekből 5 kötet jelent meg összesen immáron 11 kiadásban, tartottunk több mint 110 Tervcafét – és a sort még hosszan lehetne folytatni.
De erről nem olvasni kell – ki kell próbálni! 🙂

 

 

Írjál nekünk, kérdezz tőlünk!


    Adatkezelési tájékoztató