Ytong

Pórusbeton
A világ első márkázott építőanyaga – YXHULT Angherdede Lättbetong = szárított pórusbeton Yxhultból elnevezésből származó Ytong márkanév – ötvözte a fa kiváló hőszigetelő-képességét és a könnyű megmunkálhatóságát, a magas nyomószilárdsággal, a tartóssággal, valamint a rendkívül jó tűzálló képességgel. 1929-ben kezdte Karl August Carlen vállalkozó Dr. Axel Erikson építész szabadalma alapján a pórusbeton gyártását Yxhult nevű svéd városkában. Manapság több mint 8 millió köbméter pórusbetont állítanak elő évente. Európában az Ytong az egyike a legismertebb építőanyagoknak.

Az Ytong 80 év alatt az építőanyag egyik legsikeresebb márkaneve lett. Az építőelemek a kiváló hőszigetelő tulajdonságon túl optimális nyomószilárdsággal rendelkeznek. Az Ytong ma már nem csak falazóelem, hanem komplett, magas minőségű építési rendszer.

1991 évvégén tulajdonosváltás történt az Ytong Hungary Kft-nél, a Haniel német család tulajdonában álló Xella Baustoffe GmbH felvásárolta az európai Ytong és Hebel gyárakat, így a halmajugrai gyár is az ő tulajdonukba került. Az Ytong Hungary nevet 2003-ban a Xella Pórusbeton Magyarország Kft, majd 2005-ben a Xella Magyarország Kft váltotta fel. A cég újonnan épült mészhomoktégla gyára ekkor kezdte meg a termelést, ezért a névváltás.
Ahogy a 90-es évek elejétől a magyar pórusbeton gyár beépült a nemzetközi vérkeringésbe, úgy bővült a termékválasztéka import termékekkel. A Halmajugrán gyártott falazóelemek mellett megjelentek a magyar piacon a vasalt pórusbeton áthidalók, illetve vasalt pallók is.

A piac egyre inkább a jó hőszigetelési megoldások felé fordult, a gyártástechnológia korszerűsödött, csökkent az Ytong P2-0,5 testsűrűsége 490-ről 440 kg/m3-re, ezzel párhuzamosan csökkent a falazóelemek hővezetése is. A 2006 szeptemberén életbe lépett energetikai rendelet, az építési engedélyezési folyamatok szigorodása, illetve az energiaárak drasztikus emelkedése megmozgatta az építőanyag ipart is. 2008-tól még mindig a 30-as falvastagságú falazóelemekből értékesítenek a legtöbbet, de már egyre több 37,5-es falazóelemet vásárolnak.

2009-ben a halmajugrai Ytong Falazóelemgyár a korábban a német piacra gyártott alacsonyabb, 400 kg/m3 testsűrűségi osztályba tartozó termékeket is elkezdte gyártani. A magyar piacra Ytong A+ néven kerül kereskedelmi forgalomba. Az alacsonyabb testsűrűségű elemek magasabb kovasavtartalmú homokkal készülnek, így a gőzszilárdítás során a nagyobb számú tobermorit kristálynak köszönhetően a nyomószilárdság a testsűrűség csökkentésével nem változott. Az Ytong A+ termékekkel a 37,5 cm vastag felezet hőátbocsátása U = 0,30 W/m2K érték alá csökkent.

Az újonnan gyártott Ytong A+ termékek és az Ytong Multipor kombinálásával 2009 tavaszán kifejlesztettek egy passzív ház falazatot kizárólag pórusbeton termékek felhasználásával, így az U=0,11 W/m2K hőátbocsátási tényezőt is elérheti.

Xella Magyaország Kft.
3201 Gyöngyös, Pf. 155
06 37 814 100
www.xella.hu

Kedvezmény

ytong-xella_0_0