Vályogépítészet 2.0

Vályogépítészet 2.0

 – kicsit bővebben napjaink vályogépítészetéről

valyogepiteszet_4Újra és újra megtapasztalom, hogy az építkezőknek két markáns tábora van, akik igazi „hittel” állnak ki valamilyen irányzat mellett – ez egyszersmind két „bűvös fogalmat” is takar: egyik fogalom a passzívház, a másik az ökoépítészet.
A mai blog az utóbbiról szól. Pontosabban az ökoépítészet idehaza egyik leghagyományosabbnak számító építőanyagáról, a vályogról.
Vajon lehet-e szerepe  ennek az ősi anyagnak napjaink építészetében?
A vályog építőanyagok egyik hazai szakértőjének „vendégblogja”!


Napjainkban az épületek többségét úgy tervezik, hogy azok energetikai szempontból maximálisan megfeleljenek a megrendelő igényeinek, de szinte alig foglalkozik valaki egy legalább ilyen fontos területtel, a bentlakók egészségével.
Tökéletes megoldásokat találhatunk rá, hogyan spóroljunk minél többet lakótereink fenntartásával kapcsolatban, úgy hogy még a környezetünket is védjük közben. Ezen helyes és nagyon ésszerű törekvéseink káros hozadéka lett a tökéletesen záró ajtók és ablakok, műanyagok, filmréteget képző vakolatok, festékek következtében, hogy a keletkező pára feldúsul, és olyan építési károk jelentkeznek, melyeket korábban nem ismerhettünk. Sajnos így a párán kívül az építőanyagokból és berendezési tárgyakból kipárolgó illékony szerves vegyületek is feldúsulhatnak, melyek negatívan befolyásolják közérzetünket és egészségkárosító hatásuk is lehet.

Az egyik lehetséges megoldás a természetben keresendő

Nincs talán még egy olyan építőanyag, mint amilyen a vályog, mely egyszerre teljesíti az ökológiai, épületbiológiai elvárásokat, és oly sokrétű felületi kialakítást tesz lehetővé. Ez az ősi anyag pozitív tulajdonságainak köszönhetően manapság újrafelfedezését éli, mivel nem tartalmaz vegyi adalékokat, így egészségünkre ártalmatlan. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, mára a vályogból magas minőségű, tartós építőanyagok készülnek, melyek minden tekintetben felveszik a versenyt a vegyi úton előállított, kemikáliákat tartalmazó építőanyagokkal.

A vályoggal már évezredek óta építkeznek, és hazánkban is kedvelt építőanyag volt, melyet jól példáz a jelenleg is meglévő több mint 700.000 vályogház. A világháború utáni gyors újjáépítési kényszerrel, iparilag előállított „modern” építőanyag-dömping jelent meg, mely háttérbe szorította ezt a nagy múltú, időt próbált természetes anyagot.

Manapság újrafelfedezését éli, pozitív élettani, és otthonaink belső levegőjére gyakorolt jótékony hatása miatt. Elfogadottságát jól mutatja, hogy mára már nemcsak magánházaknál, de középületekben: kórházakban, templomokban, múzeumokban, óvodákban, vagy egyre több szállodában is találkozhatunk vályog építőanyagokkal. A kölni püspöki múzeumban pl. 6500 m2 vályogvakolatot használtak fel! Vagy a szintén Németországban található Egyesült Nemzetek Kampusza, ahol a 22.500 m2 kialakításánál fő szempont volt a környezet- és egészségbarát építőanyagok alkalmazása, mint pl. vályog építőlapok, vályogvakolatok, természetes felületképző anyagok.

vályog, vályogépítészet, családiház, építkezés, felújítás

Elisabethinnen Kapelle, Linz
Jó ok, hogy miért is alkalmazzunk vályogot, több is akad.
Nagyon fontos szempont a fenntartható jövőt tekintve az építőanyag ökológiai lábnyoma: a vályog regionálisan rendelkezésre áll, ezzel eltekinthetünk a szükségtelenül hosszú szállítmányozástól és nagyon jó szürke energiaértékeket kapunk. Azaz a vályognál az előállításhoz, szállításhoz, tároláshoz, értékesítéshez és eltávolításhoz minimális energia szükségeltetik. Ezen túlmenően a vályog minden probléma nélkül komposztálható, vagy újrahasznosítható.

Az ökológiai tulajdonságok mellett az épületfizikai tulajdonságok legalább annyira érdekesek, melyeknek köszönhetően nagymértékben képesek jótékonyan befolyásolni otthonaink lakóklímáját. A vályog hőmérséklet- és páraszabályozó. Nagy mennyiségű párát képes felvenni a levegőből, mint egy puffer eltárolja azt, majd később leadja. Az állandó –minimális ingadozásokat mutató – páratartalomnak köszönhetően a penészedés veszélye szinte teljesen kizárható. Ezért is ajánlják sokan a vályogvakolatokat pl. fürdőszobákba.

A vályog építőanyagokkal kialakított lakóterekben a relatív páratartalom tipikusan 45-55% között marad egész évben, mely a lakók egészségére pozitívan hat. Az allergiások számára, különösen ajánlott, hiszen a vályog építőanyagok nem tartalmaznak vegyi adalékokat, és a minimális finompornak köszönhetően enyhülnek panaszaik. Végezetül, egyes vályog építőanyagok laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítottan, képesek a lakóterekben előforduló káros vegyületek (VOC-k) semlegesítésére és kellemetlen szagok megkötésére.

 

Variációk vályogra

A fenti pozitív tulajdonságok miatt, egyre több helyen talál alkalmazásra a vályog, legyen szó új építésről, vagy egy meglévő vályogház felújításáról – alacsony energiaigényű vagy akár passzívházaknál. Míg nálunk avályogtégla elterjedtebb, Nyugat- Európában különleges design elemként is szolgál, de tartó falakat is alkot adöngölt vályogfal.

 

Vályogvakolatok

Természetes összetevőkből, vályogból, különböző homokfajtákból és rostos adalékokból álló ipari körülmények között gyártott vakolatok, így allergiásoknak kifejezetten ajánlottak.
Nagy mértékben páraszabályozóak, és az agyagásványoknak köszönhetően képesek a levegőben találhatókáros vegyületek és kellemetlen szagok megkötésére. A kivitelezhetőség javítása érdekében sokszorcellulózt adnak hozzá. Egyes vályogvakolatok növényi adalékokat is tartalmaznak, melyek csökkentik a repedések kialakulásának veszélyét. A kivitelezésük történhet vakológéppel, de hagyományosan, glettvas által is.
Mielőtt egy termék mellett dönt, kérje ki tanácsadó segítségét, már vannak külön vályogépítészetre szakosodott cégek, és kivitelezők, akik öko építőanyagokkal dolgoznak.
Újabban sugárzó fűtéseknél (falfűtés) is egyre többször alkalmazzák a vályogvakolatokat, hiszen nagy hőtároló tömege miatt egyenletesebb hőleadást biztosít és a hőérzetünk is kellemesebb.

 

Színes vályogfelületek

A vályogvakolatra kerülő befejező rétegnek több funkciót is el kell ellátnia: megfelelő kopásállóság biztosítása (a vályogvakolatok puhábbak a meszes vagy cementes vakolatoknál), hagyja érvényesülni a vályog pozitív tulajdonságait, és a sokrétű felületi kialakítás is fontos szempont. Leginkább megfelelőek erre a célra a vályog és- agyag nemesvakolatok, melyekkel egy munkafolyamat alatt elvégezhető a glettelés és a színezezés (festés). Az így elkészült felületet már nem szükséges lefesteni.

vályog, vályogépítészet, családiház, építkezés, felújítás

 

Vályog szárazépítészet

 

Lágyfarost hőszigetelő és vakolathordó táblák

A fa és a vályog tökéletes párost alkotnak, így manapság a könnyűszerkezetes faházaknál is egyre több gyártó kínál vályog építőanyagokat. A lágyfarost hőszigetelések Európában 60%-os piaci részesedést tudhatnak magukénak az újratermelődő alapanyagokból készülő hőszigetelések között, és a legkiválóbb szigetelőanyag a nyári hőség elleni védelemben. Ezen kívül, ideális vakolathordó réteget biztosít a vályogvakolatoknak.

Vályog építőlapok

Többféle vályog építőlap érhető el ma a piacon. Fő alkotó anyaguk a vályog és agyag, illetve rostos adalékok (pl.:fűrészpor, kender, cellulóz, szalma). Nagy testtömegüknek köszönhetően kiváló hanggátlóak, és nagy hőtároló tömeggel rendelkeznek. Páraszabályozó képességük, mivel koncentráltabb az anyag, jelentősen magasabb, mint a vályogvakolatoké.  Alkalmazási területük megegyezik a gipszkartonnal, vagy gipszrost lapokkal.

vályog, vályogépítészet, családiház, építkezés, felújítás


Bíró Péter
Emoton Kft.

Kategóriák: Építészet, Építőanyagok, Falazatok, Ökoépítészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?