A családi ház tervezés szempontjai

A családi ház tervezés szempontjai

57a41450a3f3b1060115dde7884ca90fFontos kérdés azonban, hogy valóban az építész bűne-e az, ha nem érezzük sikerültnek újonnan épült házunkat? Természetesen egy ház megtervezésének vannak fontos szakmai ismérvei.

Rossz tervekből a legjobb szakember sem tudja megépíteni álmaink otthonát!

Meg kell találni a forma és praktikum egyensúlyát, ki kell találni az ehhez szükséges szerkezeteket, ezeket összhangba kell hozni egymással.

De egy házat csak akkor fogunk otthonunknak érezni, ha az valóban minket, a mi életünket, a mi elvárásainkat szolgálja majd a mindennapokban. Márpedig a mi életünkről, az elvárásainkról csak mi magunk tudunk képet adni.

Könyvünk ezen fejezete ahhoz nyújt segítséget, hogyan tegyünk rendet elképzeléseink és elvárásaink dzsungelében.

  • Mi mindent kell átgondolni és megvitatni még azelőtt, hogy elvárásként megfogalmazhassuk építészünk felé?
  • Hogyan néz ki és mennyibe kerül a háztervezés folyamata?
  • Az építészen kívül még hányféle szakember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy házunk tervei végleges formát öltsenek?
  • Milyen engedélyezési folyamat előzi meg magát az építést?
  • Milyen tervfajták léteznek?

Egy tanulságos történet ebben a témában:

Jónéhány évvel ezelőtt az egyik építőanyag-gyártónak nagyon jól ment az üzlet. Kis túlzással, azt sem tudták hová költsék a pénzüket. Éppen fel akarták újítani gyártósorukat, így élve a lehetőséggel a sor minden egyes gépéből a piacon kapható legjobbat vásárolták meg.

Összeépítették a remek berendezéseket, és az eredményül kapott gyártósor nagy meglepetésükre igencsak gyatra minőséget produkált. Gyengébbet, mint ami a korábbi, használt gépekkel elérhető volt.
Hogy miért? Mert önmagában semmi nem garantálja azt, hogy az egyenként kiváló alkotórészekből egymáshoz kapcsolva ugyanilyen kiváló egész lesz! Magát az együttes rendszert kell kitalálni!

Nincs ez másként a családi házakon sem. A legjobb termékek is csak megfelelő környezetben, megfelelően összeépítve tudják kifejteni tudásukat. Ezért is igyekszik sok gyártó manapság rendszerben kínálni építőanyagait. Így egy-egy szerkezeti egységen belül már nem kell a tervezőnek kitalálni a részek együttdolgozását. Ezt megteszi a gyártó saját tapasztalatára és kísérleteire támaszkodva.

De ettől még valakinek „össze kell raknia” a házat is, mint rendszert.

Kategóriák: Építő közösség, Érdekességek, Felújítás, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?