Biztos, hogy családi ház? A családi ház előnyei

Biztos, hogy családi ház? A családi ház előnyei

large_1. fejMik a családi ház alternatívái és miben különbözik a családi ház, mint lakhatási forma, ezektől az alternatív megoldásoktól?

A fejezetet végigolvasva átgondoltan és pontosabban tudják meghatározni otthonukkal kapcsolatos vágyaikat és szükségleteiket, könnyebben megtalálva az ezekhez legjobban illő lakhatási formát.

Részletesen megvizsgáljuk a közkeletű általánosítások igazságtartalmát.

Úgy, mint:

  • Ha családi házat építek, akkor az olyan lesz, amilyet én akarok (míg egy lakást „készen kapok”)?
  • A családi ház építése jóval többe kerül, mint egy új lakás megvásárlása?
  • Azért kell családi házba költözni, mert a család már nem fér el egy kis/közepes lakásban?
  • A családi ház egy életre szóló befektetés?
  • Egy családi házas övezetben minden más?

Részlet a fejezetből, amely arra világít rá, hogy egy családi házat nem egy adott élethelyzetre, hanem a család életét hosszú távon végiggondolva kell megtervezni. A házméret kapcsán azonban nem árt egy kicsit elgondolkozni.

Általános hibának mondható, hogy a jövendő ház méretének meghatározásánál az építtetők kizárólag a jelenből indulnak ki. Márpedig  – és erről még sokszor fog szó esni, a családi házat évtizedekre előre építünk. Egy építkezés a jövőnek szóló beruházás. Az elkészült otthonnak ki kell szolgálnia bennünket 5, 10, 20 sőt akár 50 év múlva is.

Lehet hogy a gyermekeink is itt fognak családot alapítani? Ekkor akár még növelhető is az időtáv. (Maguk a szerkezetek általában gond nélkül lehetővé tesznek 100 évesnél hosszabb élettartamot is). Márpedig húsz-ötven év nagyon nagy idő. A mai felgyorsult világban rengeteg változás történhet ennyi idő alatt.

Régebben ez kevésbé volt érdekes. A családi házakban általában három generáció lakott együtt, és ez így ment évtizedeken, évszázadokon át. Csak a szereplők cserélődtek. A nagyszülők helyére a gyerekek, a gyerekek helyére az unokák, az ő helyükre pedig az ő gyerekeik léptek. És mivel még nem tárult fel a világ, a család élete is többnyire helyben, az adott városban vagy faluban zajlott. Mára ez az életstílus jelentősen megváltozott, és ehhez bizony jövendő otthonunknak is célszerű alkalmazkodni.

A jövendő házunk tervezésekor egy egész életpályát kell figyelembe venni! Remek alkalom, hogy a család hosszú estéket töltsön el saját céljai és saját jövőképe megalkotásával! Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni otthonunk hosszú távú tervezésénél az „Építem a házam” című könyvben olvashatnak.

Kategóriák: Energiatakarékosság, Építő közösség, Felújítás

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?