A homlokzat színének kiválasztása

A homlokzat színének kiválasztása

A homlokzat színének kiválasztása

– avagy néha szó szerint gyerekjáték az építkezés

Szerző: Kékesy Péter

Amikor építkezünk vagy felújítunk, nagy gondot fordítunk a ház homlokzati szigetelésére, a főbb műszaki paraméterek kiválasztására, de előfordul, hogy a színválasztás az utolsó pillanatra marad. Ilyenkor sokszor az éppen divatos árnyalatok közül választunk, esetleg a kedvenc színünk kerül a homlokzatra, vagy éppen valamilyen egész más szín, valami egyedi, valami megdöbbentő.

Sajnos ez balul is elsülhet. Harmonikus, egyedi ház színválasztásához tudni kell, hogy az egyes színek, árnyalatok jelentést hordoznak, üzennek a külvilágnak. Ezen kívül figyelembe kell venni házunk épített környezetét, azért, hogy épületünk úgy legyen egyedi, hogy közben harmonizáljon a település összképével.

Tippek arra, hogyan döntsünk a ház színéről átgondoltan.

 

Színválasztás – mint számítógépes játék

A mai építkezőket számtalan olyan digitális eszköz segíti, amiről a korábban építkezők nem is álmodhattak. Ezek egyikének-másikának a használata ráadásul kimondottan élvezetes elfoglaltság!

Ilyen digitális segédeszközöknek számítanak a mind több cég által kínált színtervező alkalmazások, melyek közül most a Baumit Kft. baumitlife.com oldalát mutatjuk be.

A Baumit Life Európa egyik legszélesebb homlokzati vakolat és homlokzatfesték színválasztékát kínáló színrendszere. A magyar nyelvű baumitlife.com oldal szolgáltatásaival példaértékű színharmóniák összeállítását teszi lehetővé bárki számára, egyedi lehetőséget teremtve a homlokzatok kialakításához.

 

Minden, amit a színekről tudni érdemes

A színek csodás világát négy nézőpontból közelíti meg a baumitlife.com, és ezeket a kezdőoldal négy színes négyzete tagolja fejezetekre.

A Színről színre fejezetben a paletta 9 alap árnyalatával ismerkedhetünk meg. Az egyes színcsoportok alatt megjelennek a hozzá tartozó árnyalatok, és kódjuk. Egy-egy színre kattintva eljutunk az adatait tartalmazó oldalra. Ezen az adatlapon szerepel, hogy a kiválasztott szín mivel harmonizál, milyen világosabb is sötétebb árnyalatai vannak.

Megnézhetjük, hogy színünk hogyan mutat a különböző struktúrájú (szemcseméret és felhordási technika) vakolatokon, illetve milyen Baumit homlokzati festék vagy vakolat rendelhető az adott színben.

A Színinspirációk fejezetben tanácsot kaphatunk arról, hogyan válasszuk ki házunk színeit. Megtudhatjuk, milyen érzést kelt egy-egy árnyalat, hol érdemes alkalmazni. Inspirációt nyerhetünk többek közt az elefántcsont, a tejeskávé, a lazac, a levendula mesés színeiből. A leírás alatt található árnyalatokra kattintva szintén eljuthatunk az adott szín adatlapjára.

A Színtrendek fejezetben egy-egy építészeti stílushoz és egyben életérzéshez kapcsolódó színpaletta elevenedik meg. A baumitlife.com 12 Life trendet mutat be, melyek Silvia Cejpek építész, színtanácsadó munkái. Az egyes Life trendekhez tartozó paletták színeire kattintva megjelenik, hogy a szín mivel harmonizál és milyen árnyalatai vannak.

Két mintaépületen is láthatjuk, hogyan mutat a kiválasztott szín. Megtudhatjuk, milyen típusú épületen ajánlott alkalmazni, és mely struktúrákon mutat szépen, illetve megismerhetjük azokat a homlokzati dekorációs elemeket (fa, fém, kő), amelyekkel kombinálható. A felsorolás végén szerepel, hogy melyik Baumit homlokzati festék vagy vakolat rendelhető az adott színben.

Bizonyára a legérdekesebb fejezet a Színpszichológia. Ebben Axel Venn fejti ki mindennapinak nem mondható nézeteit a színekről. Venn professzor szakterülete a színtervezés, a szín észlelése és a trendvizsgálat. Axel Venn a baumitlife.com oldalon egy-egy hónaphoz egy színskálát rendel. Az első már megjelent hónap az április, amely a vörös-narancssárga palettáé. Ki gondolná, hányféle árnyalata van!

 

Eszközök egyéni és professzionális felhasználóknak

A baumitlife.com oldal szolgáltatásokkal is segíti a színtervezéssel foglalkozó partnereit és a magánépíttetőket.

A Színkódok és harmóniák menüpont alatt a kódszám beírásával megjelenik a szín adatlapja, és itt nyílik lehetőség arra, hogy más gyártók színeit is beazonosítsák a megfelelő Baumit színekre és termékekre.

A Szín és struktúra kereső menüben 6 alap színtípus különböző árnyalataiból lehet választani. Itt látható, hogy az adott szín hogyan fog mutatni a hagyományos és a kreatív struktúrákon (CreativTop modellező vékonyvakolat esetében különböző a technikáknál). A szín teljes adatlapja a Színkódok és harmóniák menüpontból érhető el.

Az Eszközök menüpontból a tervezői programokba (pl. ArchiCAD, Photoshop) beilleszthető Baumit Life 888 árnyalatát tölthetjük le.Itt találhatóak a mobilos alkalmazások is (Android, iOs, Blackberry).

A Termékek menüpontban szerepelnek árkategóriák szerint a Baumit homlokzatfestékei, homlokzati vakolatai, dizájntermékei, beltéri festékei, alapozói és kiegészítő termékei.

A baumitlife.com oldal érdekes és hasznos olvasnivaló. Tanulmányozása segít megtalálni az építtető egyéniségéhez és a környezethez legjobban illő épületszínt. Ne feledjük, az épület színe egyértelműen elárulja, ki lakik benne.

Fontos, hogy az oldalon megjelenő színek a valóságtól eltérhetnek, ezért ne monitor szín alapján válasszunk. Minden színből lehetőségünk van minta megvásárlására, ez nagyban megkönnyíti a színválasztást, hiszen mégiscsak hosszú időre választunk.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Érdekességek, Házak

Vélemény? (1) ↓

1 Comment

 1. Kovács András november 23, 2017

  Kedves Péter!
  Ne gondolja, hogy építészként csupán a sértett hiúság beszél belőlem, de úgy gondolom, az épület színének megválasztása nem azonos jelentőségű mutatvány, minthogy adott színű inghez megfelelő nyakkendőt keressünk, s előtte a legfrissebb, adott hónapban megjelent divatlapot tanulmányozzuk (elmélyülni, megérteni – ugyan, arra nincs idő és energia).
  Elszomorít, hogy ebben a nem túl hosszú cikkben az „építész, tervező” szavak egyetlen egyszer sem szerepelnek. Ez is mutatja, mekkora megbecsültsége van a szakmánknak a tisztelt (magán)építtetők körében (de akár a panelfelújítások elképesztően ötlettelen, silány színválasztásait is ide sorolnám).
  De hát ezen nincs mit csodálkozni, hiszen színtervező mellett már „jópofa” alaprajztervezők is vannak, minek ide építész – legfeljebb az a fránya bejelentési terv miatt, ha másért nem…
  Értem én, hogy a Baumit és az összes gyártó a vevők kegyeire hajt, ezért kell őket agyon ajnározni, de azért egy kicsit is tájékozottabb, építkezéssel foglalkozó oldal ennél több energiát is fektethetne a hiteles tájékoztatásba.
  Valamennyire ismerem természetesen a TervCafé nevű kezdeményezésüket, ami igen hasznos dolog, azonban úgy gondolom, nem szerencsés az építtetőket úgy „össze ereszteni” a tervezőkkel, hogy utóbbiaknak csak a rajzoló-ügyintéző szerepet szánják…
  Üdvözlettel:
  Kovács András

  reply

Vélemény?