Forma-1 a családi házak világában

Forma-1 a családi házak világában

Forma-1 a családi házak világában

– avagy merjünk nagyot álmodni!

casa_brutale_2A hétvégén Forma-1 Magyar Nagydíj.
Tombol a kánikula, amikor szinte mindenki a vizek mellé vágyik.
A csillagfényes nyári estéknél nincs alkalamsabb ajó kis álmodozásokra! (És miért ne álmodozhatnánk például az álomotthonról?)
Ezt a három témát próbáltam meg egy tipikus nyárközepi blogbejegyzésbe összesüríteni – remélem sikerült egy kellemes, fantáziaborzoló bemutatót összehozni!
A mai blog egy igazán futurisztikus házról szól!

Az építészek és a Forma-1

Bármilyen furcsa, a mérnökök is szeretnek álmodozni! Sőt, a körülöttünk levő világ technikai csodái többnyire ezekből az álmodozásokból születnek.
A Forma-1 is arról híres, hogy ezekben a csodaautókban fejlesztődnek tökélyre az olyan technikai újdonságok, amelyek aztán szép lassan átszivárognak a hétköznapi autókba is.
Az építészetben talán kevésbé látványos ugyanez a folyamat, pedig itt is folyamatosan zajlik az új utak keresése, és ha akadnak kellően vastag pénztárcával rendelkező építkezők/befektetők, akkor ezek az útkeresések meghökkentő (vagy éppen megdöbbentő) projektekben öltenek testet.
Ma egy ilyen „koncepció-házat” mutatok be – amelyik még keresi a maga befektetőjét, de „papíron” már kellően lenyűgöző!

Családi ház a sziklákon - OPA WorksCsaládi ház a sziklában - OPA Works

Gondolom nem kis munkával sikerül elérni, de ha valami, akkor ez a ház tényleg belesimul a környezetébe!

Belesimulni a természetbe

Ha jól belegondolunk, mai házaink, építményeink többsége durva beavatkozást jelentenek a természetbe, teljesen felforgatják egy-egy táj eredeti képét. Éppen ezért az építészet egyik markáns irányvonala arra keresi a megoldást, miként lehetne a természettel, a környezettel minél inkább összhangban, egységben álló, minél kevésbé kirívó épületeket emelni – a XXI. században  elvárt(?) komfortszint megtartása mellett.
Nem véletlen, hogy Az építő közösség Facebook-oldalán rendre a dombházak, a „hobbit-házak” aratják az egyik legnagyobb tetszést.
Az OPA (Open Platform for Architecture) építészei még ennél is meghökkentőbb projekteket álmodnak.
Ha egy tengerparti nyaraláson benevezünk egy hajóútra a partok mentén, akkor hol irigykedve, hol kicsit felháborodva szemléljük azokat a pazar villákat, melyeket milliomos tulajdonosaik a hegytetőre, vagy éppen a sziklák tetejére építettek fel, sokszor magamutogatóan fittyet hányva mindenféle tájvédelmi megfontolásnak.
Na, ez a ház aztán, melyet Görögországba, az Égei-tenger partjára álmodtak meg, igazán nem lóg ki a környezetéből!

Casa Brutale - metszet

Casa Brutale bejárat
Azért ezen a bejáraton keresztül nem akármi lehet vendégeket fogadni! (A lépcső vége egyenesen egy, a sziklák fölé épült kilátóteraszhoz vezet, mint az az első kép metszeti képén is jól látszik.

 

Egy látványos és egyedi ötlet – mellé egyszerűség
A ház neve magáért beszél: Casa Brutale. Nem gondolnám, hogy ezeket a képeket túl kellene magyarázni, mégis érdemes elgondolkodni azon, mit leshet el egy átlagos magyar építkező ebből a projektből?
Szerintem megint csak azt a „koncepciót”, amire már a legutóbbi blogunkban is felhívtuk a figyelmet: nagyon működik, ha egy házban egyetlen(!!) frappáns ötlet van, eköré épül a ház – és ezt kiemelendő a ház többi része a praktikus egyszerűségével hódít.
Ezen a házon ez a (meglehetősen nagystílű) ötlet az úszómedencéhez kötődik, pontosabban az úszómedence többszörös funkciójához. (Attól az „apróságtól” most jótékonyan tekintsünk el, hogy a hálószoba ágyából a hatalmas üvegfelületen egyenesen a végtelen kék tengerre lehet rálátni…)
A ház tetejére elhelyezett úszómedence ugyanis a felső szint ablakául is szolgál! A képeken is látszik, hogy a víz vibrálása és egyben szűrő hatása éteri fényeket kölcsönöz ennek a helyiségnek (szerintem jócskán lennének, akik ezt kimondottan idegesítőnek találnák…) A befektetési leírásban egyébként még olyan, a hétköznapoktól teljesen elrugaszkodott ötlet is szerepel, hogy a medencébe (ami ekkor már nem lenne annyira úszó…) akár kisebb cápákat is lehetne telepíteni – ekkor tiszta Tropicarium-érzést lehetne a saját szobából folyamatosan megtapasztalni…
Ettől a speciális üvegből készült hatalmas plafontól eltekintve a ház többi eleme és formája abszolút egyszerű és letisztult: sima, látszóbeton felületek, melyeket csak itt-ott takar valamilyen öregített fa vagy éppen fémlemez.

Kellemes nyári álmodozást kívánok! 🙂 (A ház még nem épült meg.)

Úszómedence a tetőn - OPA Works

Úszómedence a tetőn - OPA Works
A (megerősített) üveg kulcsszerepet kap ebben a házban. Egyik oldalon ezen át nyílik lenyűgöző panoráma a tengerre, míg a felső benapozás egyben egy úszómedence vázául is szolgál.

 

Forrás: www.archdaily.com/769631/live-on-the-edge-with-opas-casa-brutale
Fotók: OPA Works

Kategóriák: Építészet, Érdekességek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?