Építészet és politika

Építészet és politika

Építészet és politika

– nézze meg egy különleges építészeti stílus születését Bolíviában!

bolivia_12006-ban Bolíviának új elnöke lett. Bennszülött, indián származású elnöke. Evo Morales, aki meglehetősen nyíltan szembefordult a kapitalista világgal és akit idehaza leginkább a (mostanában lezárulni látszódó) Tóásó Előd-ügy kapcsán ismerhettek meg.
Mi köze ennek az építészethez?
Régi és érdekes kérdés, hogy az építészet világformáló tényező, vagy „egyszerűen” visszatükrözi az adott kor társadalmi-politikai viszonyait.
Bolíviában, egy, a semmiből sztárrá vált „építész”, Freddy Mamani Silvestre példája azt mutatja, hogy akár mindkét megközelítés igaz lehet.
Íme az építészet egy sajátságos megközelítése.

Amikor egy régi kultúra felszínre tör a házakban

Bolívia lakosságának kétharmad része bennszülöttekből áll, az ország építészetére azonban egészen az utóbbi időkig inkább a gyarmati kor hagyományai és a modern „világépítészet” stílusjegyei voltak jellemzőek. Morales elnök színre lépése azonban mélyreható társadalmi változásokat is elindított: az andoki indián kultúra egyre inkább helyet követel magának a mindennapokban is.
Nem kellett sokáig várni, hogy ez a közhangulat az építészetben is megjelenjen. A legnagyobb (világméretű!) feltűnést Freddy Mamani Silvestre épületei keltették. (Csak azért nem nevezzük építésznek Mamanit – mert nem az. Illetve soha nem tanulta ezt a mesterséget…)
Egyesek forradalminak nevezik ezeket az épületeket, mások egyszerűen giccsnek. (Mi most itt ne menjünk bele ilyen vitákba, a giccs mibenlétéről könyvek tucatjai vitatkoznak.)
Egy biztos, nem hétköznapiak.

Az Andok jellegzetes építészeti stílusa Mamani épületein
Freddy Mamani egyik villája El Altoban

Mamani két villája a sok közül – speciális, az Andokra jellemző színekkel és motívumokkal   

 

Egy város és annak középosztálya

El Alto egy közel egymilliós bolíviai nagyváros, nem messze La Paztól, az ország fővárosától, potom 4150 méter magasságban, gyönyörű helyen, az Andok egyik fennsíkján. Itt többségben az ajmara indiánok élnek. A várost – egészen az utóbbi időkig – szolid, vörös téglás épületek uralták, mígnem a helyi középosztály (párhuzamosan a bennszülött kultúra társadalmi-politikai megerősödésével) igényt nem támasztott egy régi-új, saját építészeti stílus létrejöttére.
Ennek létrehozója lett Mamani Silvestre, aki helyi mesteremberek segítségével kezdte megépíteni színpompás (mondhatni rikító) „indián palotáit”, melyeket egyszerre díszítenek geometriai és különböző extravagáns motívumok.
Immáron több tucat házat épített El Altoban, melyek „szobabeosztása” némileg eltér a mi világképünktől. Talán legjellemzőbb specialitás, hogy szinte mindegyik ház tartalmaz egy kétszintes, óriási báltermet, ahol a lakók hatalmas „bulikat” tarthatnak népes rokonságukkal és barátaikkal. (Egy-egy ház ára 300-600.000 dolllár, azaz 80-160 millió forint…)

El Alto látképe az Andok lábánál

Bálterem az egyik Mamani-villában
A jellegzetes indián épjtészet stílusjegyei Freddy Mamani egyik villájának báltermében

A gyönyörű környezetben fekvő El Alto és két példa a híres-nevezetes báltermekre

 

Egy új építészeti stílus

Európa akkor fedezte fel végleg ezt a stílust, amikor az épületek képeiből kiállítást rendezett nemrég Londonban a London’s Architectural Association School, ahol Mamani munkásságát az ország legérdekesebb építészeti fejlesztésének nevezték.

Freddy Mamani egyik villája El Altoban
új építészeti stílus Bolíviában
Freddy Mamani Silvestre

Még két Mamani-villa – és maga az „építész”

 

A blogbejegyzés az alábbi cikk alapján jött létre:
https://curbed.com/archives/2015/02/25/freddy-mamani-silvestre-documentar…
Képek:
mellowtrouble.net
blog.salinassanchez.com
nuevacronica.com
leador.com
wikipedia.org
in-lan.com

Kategóriák: Építészet, Érdekességek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?