Építkezést, felújítást tervezők figyelem! Változni fognak a hőtechnikai elvárások!

Építkezést, felújítást tervezők figyelem! Változni fognak a hőtechnikai elvárások!

 – új U-értékekről folyik a szakmai vita

1162947_building_3d_and_wireframe_7Reméljük, hogy az Építem a házam I. kötetének elolvasása, vagy éppen egy Tervcafén való részvétel után mindenkinek nyilvánvaló lesz, hogy egy ház tervezése hosszú folyamat, legalábbis ha azt akarjuk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az elképzeléseinkből!
Akik még csak most kezdik a tervezgetést, azoknak jó tudni arról, hogy jövőre jelentős szigorodás kezdődik az épületek hőtechnikai előírásaiban! Konkrét számokat is tartalmazó pletyka!

Az Építem a házam I. kötetében viszonylag hosszú részt szenteltünk a jelenleg hatályos energetikai előírások logikájának bemutatására.
A lényeg, hogy az elvárások, az előírások több (konkrétan három) szinten fogalmazódnak meg. A legalsó szint konkrét minimális elvárásokat fogalmaz meg az egyes épületszerkezeti elemek hőszigetelési paramétereivel („U”-értékével) szemben. Ezt mindenképpen be kell tartani, a további két szint pedig ezen túl figyelembe veszi az épület tájolását, árnyékolását, nyári hővédelmét és mindenek előtt az alkalmazott gépészeti berendezések milyenségét és hatásfokát.
Ez az elvárás-halmaz a „hírhedt” 7/2006 TNM Rendeletben van összefoglalva.
A rendelet az EU elvárásaival is összhangban, jövőre megújul. A jelenleg is folyó szakmai vita eredményeképpen 2019-ig bezárólag három lépcsőben szigorodnak majd várhatóan az elvárások.
A cél, hogy egyszerre sikerüljön csökkenteni az ország energiaigényét és az ezzel nagyrészt összefüggő szén-dioxid kibocsátást. (És noha az energiatakarékosság mindenkinek egyénileg is érdeke lenne, sokszor bizony csak kényszerrel lehet rákényszeríteni minket a legracionálisabb döntésekre is)
Hogy miért fontos a most építkezést, felújítást fontolgatóknak az új előírások ismerete?
Azért, mert akik 2012-ben kezdenek építkezni (de már tervezik!), az ő házukra már lehet, hogy az új előírások lesznek érvényesek,
Azért, mert a rendeletből az is kiderül: milyen házat kell építenünk ma ahhoz, hogy az még néhány év múlva is korszerűnek legyen mondható (legalábbis energetikai szempontból).

Az alábbiakban egy, még nem publikus munkaverziót olvashatnak a szerkezetekre lebontott minimum elvárásokról. Jó böngészést!

Kategóriák: Energiatakarékosság, Felújítás, Háztervek, Jogi háttér

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?