Figyelem, itt a főszezon!

Figyelem, itt a főszezon!

 – temérdek lehetőség, ami télen is az építkezők előtt áll!

teli_hazA telet hagyományosan a házépítések és házfelújítások holt szezonjának tartják. Aki olvasta az Építem a házam könyvsorozatot tudja, hogy ilyenkor valóban nem lehet dolgozni a legtöbb vegyi anyaggal, habarccsal, vakolattal, nem lehet a kültérben ragasztani, és nem lehet betonozni. (Tetőt sem túl célszerű csúszós mínuszokban építeni…)
A hideg nappalok és a hosszú téli esték azonban rengeteg lehetőséget (és feladatot) is tartogatnak az építkezők számára(a pajzán gondolatoktól eltekintve is).
Itt az ideje, hogy számba vegyük őket!

Felújítók figyelem: már csak néhány hónap maradt!

Sokszor leírtuk már ezeken a hasábokon: házfelújításba csak tervszerűen szabad(na) belevágni! Először is minél pontosabban meg kell ismernünk házunk jelenlegi állapotát, majd ezen diagnosztikát követően el lehet dönteni, mihez és milyen sorrendben érdemes hozzányúlni.
Márpedig az egyik leglátványosabb épületdiagnosztikai eszköz éppen hogy csak hidegben, a téli hónapokban használható igazán eredményesen!
A hőkameráról van szó.
A különböző hőmérsékletű anyagok molekulái különböző intenzitású mozgást végeznek – miközben sugárzást bocsátanak ki. Ennek a sugárzásnak a hullámhossza az infravörös tartományba esik.
A hőkamerákban a beérkező hullámok egy ugyanolyan érzékelőre jutnak, amilyenek egy hagyományos digitális kamerában találhatók – csak éppen ez az érzékelő az infravörös tartományra van „hangolva”. Az érzékelt adatokat egy szoftver segítségével alakítják látható képpé. (Az eljárást termográfiának nevezik.)

Egy-egy hőkamerás felvétel remekül (és látványosan) megmutatja, hol szökik el egy házból a hő.
Jobbra a hőmérsékleti skála van feltüntetve oC-ban. A fenti kép egy hideg téli napon készült, és remekül mutatja, mennyire gyenge pontja a háznak az ablak (ezen belül is az üveg), de nem sokkal marad el tőle a tok és ház koszorúja (zölddel).
Minél melegebbek a falak, annál inkább „az utcát fűtjük”. Minél vörösebb színben pompázik egy-egy részlet, annál komolyabb hőveszteség jelentkezik a háznak azon az elemén. (A helyi hőhidak is remekül felfedhetők ezzel a technikával.)
Értelemszerűen a módszer azonban csak a hideg téli hónapokban működik, amikor a házban aktívan fűtenek.

Egy egyszerű méréssel most Ön is megtudhatná, hol lenne érdemes elkezdenie háza felújítását!
Érdemes lépnie, mert csak így tud jó ár-érték arányú stratégiát kialakítani a felújítási munkákra!
Kattintson ide, írjon nekünk, kérjen ajánlatot egy hőkamerás vizsgálatra! (Ezt a szolgáltatást egyelőre csak Budapesten és környékén tudjuk felvállalni.)
Ha eljön a január 30-i Tervcaféra, akkor többet is megtudhat erről a diagnosztikai módszerről.

Családiház-építők: itt a tervkészítés ideje

A hosszú téli esték remekül alkalmasak arra, hogy összeüljön a család, és szép lassan körvonalazódjanak a majdani házzal kapcsolatos elvárások, megszülessenek az első skiccek, le tudjanak zajlani az építésszel (építész-jelöltekkel) az első megbeszélések. Ez a háztervek kialakításának fő szezonja.
Mindig elismételem azt a véleményemet, hogy a majdani házról az egész családnak kell ötletelnie, mindenkinek (még a gyerekeknek is!) meg kell adni a lehetpséget, hogy elmondják, mitől éreznék jól magukat a majdani új otthonban. (Ehhez a tervezgetéshez jónéhány szempontot, ötletet adtunk az Építem a házam I. kötetében!) Ezek a közös beszélgetések attól is nagy élményt jelenthetnek, mert alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a család megfogalmazhassa, hogyan képzelik el a közös jövőt!
A magunk módján mi is szeretnénk hozzájárulni az optimális háztervek kialakításához! Több szem, többet lát! A januári és februári Tervcafék remek alkalmat kínálnak arra, hogy át lehessen beszélni (akár egy kellemes kávézás mellett) az építési szakemberekkel a már kialakult elképzeléseket, meg lehessen hallgatni javaslataikat az esetleges jobbításokra.
Az idei első Tervcaféra január 30-án kerül sor. Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva! (A honlapon már fent vannak az első félév további időpontjai is!)

Kategóriák: Felújítás, Háztervek, Tippek, ötletek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?