Milyen a jó építész?

Milyen a jó építész?


Egy állatorvos megbetegszik. Felkeresi a körzeti orvost, aki így szól:
– Jöjjön, üljön le ide, és mondja el, hogy mi a baja!
Erre az állatorvos:
– Ja, hát így könnyű!

Még mindig a konferencia lenyűgöző előadási foglalkoztatnak. Jött egy világhírű francia építész, akit a budapesti szaksajtó így konferált fel: „Edouard François – az experimentális építészet poétája Budapesten”, „Budapesten a francia építészet fenegyereke, Eduoard Francois”, meg „Edouard François párizsi építészt emelném ki, aki… hát egy őrült”. Jól hangzik, nem?

Én persze most nem meghökkentően zseniális házaival akarok foglalkozni, azok is érdekesek, akit érdekel, pillanatok alatt megtalálja a neten: a sokteraszos házat, a bambuszerdős házat, meg a kifordított házat is. Bennem az a mondata motoszkál, amit többször is elmondott, amikor azt magyarázta, hogy miért ilyen házakat tervezett: „speciális stratégia az építész és a megbízó között”. Jó, hát ő egy világsztár, aki többek között sok lakóházat is tervezett, megengedheti magának, hogy ő diktáljon, a megbízó hamar beadta a derekát mindegyik elmesélt, levetített házánál.

És hogy van ez a családi ház építésnél? Magyarországon ugyan valószínűleg kevesen engedhetik meg maguknak, hogy François-val terveztessék meg álmaik házát, lehet azonban, hogy ők hamarosan François álmainak házával szembesülnének. Hozzátéve, hogy még akkor is jó épületet kapnának és, hogy a ház piaci értéke naponta duplázódna meg, mégiscsak álljunk meg egy pillanatra.

Be kell látnunk, hogy ez bár első pillanatban kézenfekvőnek tűnő ám mégiscsak egy rosszindulatú feltételezés. És nagyon-nagyon laikus gondolat. Hiszen nem az jellemzi-e az igazán jó építészt és nem csak a François-hoz hasonló zseniket , hogy megérzik, feldolgozzák és jó irányba alakítják a megbízó nyilvánvaló okokból szakszerűtlenül artikulált elképzeléseit? Lehet, hogy amikor a beruházó felpanaszolta, hogy „úgy lehet eladni a lakásokat, ha tartozik hozzájuk terasz”, akkor nem François erőltette rá meghökkentően kialakított teraszait a megbízóra, hanem az történt, hogy tökéletesen megértette és továbbgondolta a feladatot.

Lehet, hogy az a jó építész, aki állatorvosi képességekkel rendelkezik?

Kategóriák: Építő közösség, Érdekességek, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?