Nem csak az építész felelőssége!

Nem csak az építész felelőssége!

850369_architectureElső pillantásra talán túlzónak és sarkosnak hat a megállapítás: egy családi ház tervezése az építtető feladata és nem az építészé!

Természetesen a jövendő ház konkrét terveit a szakembereknek kell elkészítenie, de az építkezés megtervezése, előkészítése ennél többről szól. Először is az építtetőnek meg kell fogalmaznia a minél pontosabb elvárásait.

Nem elég az, hogy egy „nagy” és „szép” házat szeretnék. Mit jelent (neki, magának) a „nagy”? Mire szeretne helyet a házban és mekkorát? Szükséges-e például külön dolgozószoba? Ha igen, akkor milyen célokra? Ide kerül netán a családi könyvtár? (Ha igen, akkor hány kötettel kalkuláljunk?)

Tervbe van-e véve, hogy ebben a szobában ügyfeleket is fogadunk? (Ha igen, akkor kell egy tárgyalórészlegalább négy ülőhellyel, s talán egy külön bejárat is.). Kell-e telefon, fax, internet-kapcsolat? Mert akkor ezeket ki kell építeni. Ugyanígy egyedi és alapos átgondolást igényelnek az olyan „különleges” helyiségek, mint avendégszoba, a különböző tároló helyiségek, a „wellness-részleg„, a hobbiszoba, a szárítóhelyiség, és még sorolhatnám.

De bizony azt is körültekintően meg kell rágni, hogy az úgymond szokványos helyiségek mekkorák legyenek. Élünk-e például akkora társadalmi életet, amelyhez elengedhetetlen egy 12 személyes asztal elhelyezése egy külön étkezőhelyiségben?

Soha nem szabad elfelejteni, hogy amikor egy helyiségről és annak méretéről határozunk, akkor megközelítőleg200.000 Ft/m2 sorsáról is döntünk (becsült építési költség)!

A családi ház építése során az egyik leggyakoribb hiba, hogy az építkezők túl nagyvonalúan bánnak a négyzetméterekkel. Amikor egy lakás vásárlásán gondolkozunk, akkor alaposan megfontoljuk, hogy egy 75 m2-es lakás plusz 15 m2-e megér-e nekünk mondjuk 4,5 millió forintot egy 60 m2-es lakáshoz képest.Alaposan megnézzük a lakás beosztását. Ehhez képest a legtöbb családi ház hemzseg a felesleges lakóterektől.

Családi ház építése előtt hasznos lehet barátainkkal, ismerőseinkkel ilyen szemmel áttekinteni az ő otthonukat!Faggassuk ki őket a tapasztalataikról! Mi bizonyult hasznosnak a napi életvitelük során és mi haszontalannak. Mit hiányolnak, mit csinálnának másként?

Az Építem a házam könyvsorozat I. kötetének egy teljes fejezete segít abban, hogy átgondolt elképzelésekkel kereshessék fel tervezőjüket.

Kategóriák: Építkezés, Építő közösség, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?