Bolondbiztosság – az egyik leghasznosabb jótanács építkezőknek

Bolondbiztosság – az egyik leghasznosabb jótanács építkezőknek

Falazasi_e_konyv_DVD_boritoMegjelent a „Családi ház falazási munkái” című e-könyvünk! 
Ebben, és a következő néhány blogban megpróbálok abból a temérdek okosságból  szemezgetni, amely benne található!
Vegyünk először egy olyan fogalmat, amely akár Murphy-törvényének is tekinthető az építkezés világában!

A sikeres házépítés alaptörvénye

Nem lehet elégszer leírni az Építem a házam könyvsorozat egyik legfontosabb mondanivalóját:

Jó családi ház, csak

  • jó tervekből,
  • jó építőanyagokból,
  • s ez utóbbiak jó beépítésével

születhet.

Bármelyik (!!) hiányzik ebből a hármasból (legyen akár a legjobb a másik kettő), a siker szinte garantáltan elmarad!

Ami elromolhat, az el is romlik

Sajnos  Murphológia egyik „alaptörvénye” a házépítésre, házfelújításra hatványozottan érvényes – bár néha kicsit módosított formában: „amit el lehet rontani, azt el is rontják.”
Az a szomorú valóság, hogy ma Magyarországon egy építkező számára semmi garancia nincs arra, hogy a több tízezer (!!) építési vállakozás közül olyannal hozza össze a jószerencséje, amelyben kizárólag lelkiiismeretes és hozzáértő mesterek dolgoznak…
(Azért két megjegyzés: 1. Azért lehet és kell is tenni, hogy ennek esélyét növeljük – jónéhány tipp olvasható azÉpítem a házam I. kötetének 5. fejezetében! 2. Maga Az építő közösség is azért jött létre, hogy próbáljon segíteni ennek a problémának a megoldásában!)
Mit lehet tenni a kivitelezési kockázatok csökkentésére?
Válasszunk például bolondbiztos műszaki megoldásokat!

Egy példa a bolondbiztosságra

Nem nehéz elképzelni, hogy bármilyen szigetelés csak akkor tölti be maradéktalanul a funkcióját, ha folytonos.Bármilyen kis (!) hézagon ugyanis biztosan utat talál magának akár a víz, akár a hő!
Az is elég nyilvánvaló, hogy elemes szigetelések (hőszigetelőtáblák, vízszigetelő tekercsek és lemezek) esetében legkritikusabb pontnak az illesztések számítanak. (Apró megjegyzés: vannak nem elemes, ömleszett hőszigetelések is – ezekről is esik szó a könyvünkben!)
A vízszigeteléseket átfedéssel kell illeszteni – ez azonban nem igazán járható út a vastag hőszigetelések esetében. Márpedig ha két hőszigetelő tábla nem illeszkedik milliméter pontosan egymáshoz, akkor máris potenciális hőhíd jön létre kettőjük között! (Ehhez számoljuk hozzá, hogy a táblákat esetenként a helyszínen kell méretre vágniuk a szakembereknek – máris egy kivitelezési hibalehetőség!)
Két lehetséges megoldás:
1. Nútféderes kapcsolat az illesztéseknél
Ez az átfedés egy speciális fajtájának tekinthető – sajnos a vágási kényszer ellen nem orvosság.

2. Ragasztás több rétegben
Talán a legjobb megoldás, ha az adott vastagságú szigetelést nem egy, hanem több rétegben helyezzük fel a falra, ahol az egyes szigetelő rétegeket egymáshoz képest eltolva ragasztjuk – így minden illesztés alá/fölé kerül még legalább egy szigetelő réteg!

             

A bolondbiztosság természetesen pénzbe kerül. A nútféderes szigetelőtáblák drágábbak, a több rétegű ragasztás több munkával és nagyobb ragasztó-igénnyel jár – de talán ezekkel a pluszköltségekkel tényleg a nyugalmat, a biztonságot fizetjük meg.

További sok-sok hasznos tipp és információ a „Családi ház falazási munkái” és a „Családi ház alapozása” című e-könyvekben!

Kategóriák: Felújítás, Pénzügyek, Szigetelés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?