DE MI IS AZ AZ „ÉPÍTŐ KÖZÖSSÉG”?

DE MI IS AZ AZ „ÉPÍTŐ KÖZÖSSÉG”?

 – hogyan szeretnénk megkönnyíteni a családi házas építkezéseket és felújításokat?

epito_kozosseg_logoTöbb mint 15 évet töltöttem el az építőipari szakmában, s arra a szomorú megállapításra jutottam, hogy az építkezők a nagy nehezen megkeresett és hitelből összeszedett pénzüknek akár 20-30%-át is „kidobják az ablakon” és ez bizony elborzasztó szám! Akár több millió forintról is szó lehet!
Ha Ön el szeretné kerülni ezt a csapdát, akkor legalább ezt a blogot érdemes elolvasnia!

Az „ablakon kidobást” persze nem szó szerint kell érteni s éppen ez benne a veszélyes. Ha látható lenne a veszteség, akkor mindenki igyekezne elkerülni. (Elég az éppen most befejeződött új vetélkedőre gondolni: szívszorító látvány, amikor a mélybe zuhan pár millió forint) De a valóságban mindez nem ennyire nyilvánvaló.
Arról van szó, hogy ugyanannyi pénzből többnyire 20-30%-al „jobb”  (nagy szavakat használva: értékesebb) házat lehetne létrehozni, egy kicsivel több pénzből pedig gyakran sokkal „jobbat”!
Mi lehet ennek az oka?
– A tudás, a tapasztalatok hiánya
Egyrészt életünkben többnyire csak egyszer-kétszer építkezünk, másrészről egy családi ház borzasztóan komplex valami, az egészet, a minden-mindennel-összefügg képet sajnos sokszor még a szakemberek sem látják át. Arról nem is beszélve, hogy a piacgazdaság megjelenésével anyagok és technológiák tömkelegéből válogathatnak az építkezők. Vajon van-e valódi különbség ezek között, s ha igen, akkor mi?
Az építő közösségben mindahhoz a tudáshoz szeretnénk hozzájuttatni Önöket, ami az építkezés alatti megalapozott döntésekhez szükséges. Nem többhöz, és nem kevesebbhez.
Ennek fő eszköze az Építem a házam könyvsorozat, valamint a www.epitemahazam.hu honlapon folyamatosan megjelenő blogok és rovatok. (Ezek a Facebook-ról is elérhetők immáron)
Ezen túl idővel arra is szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy az építkezők „első kézből” megoszthassák egymással jó és rossz tapasztalataikat.
– A rosszul értelmezett takarékosság
„A szegény ember nem engedheti meg magának azt, hogy a legolcsóbbat vegye” – valahogy így szól a régi mondás s ez különösen igaz egy házra, amelynek 50-100 évig kell kiszolgálnia a bentlakókat.
Minimum célul tűzhetjük ki, hogy az építkezést követő 15 évben lehetőleg ne kelljen hozzányúlni az épülethez.
Ehhez pedig olyan anyagok, olyan technológiák szükségesek, amelyek
– kibírnak ennyi időt (azaz tartósak),
– nem válnak néhány év alatt korszerűtlenekké (például fenntartásuk nem válik csillagászati összegűvé)
A másik véglet, hogy az építkezők olyan dolgokba ölnek vagyonokat, amelyek teljesen feleslegesek.
Az építő közösség éppen ezért azt a célt is kitűzte maga elé, hogy szolgáltatásai által megpróbáljon segíteni a lehető legjobb ár-érték arány megtalálásában.
– Előkészítetlenség, átgondolatlanság
„Vágjunk bele, aztán majd csak lesz valahogy” – sajnos tipikusnak mondható építői hozzáállás.
„A szomszéd is így csinálta”, „A tévében is ezt hirdetik” – ezek is gyakran hangoztatott „érvek”.
A tünetek: vázlatos engedélyes tervek, a pénzügyi tervezés teljes hiánya, ad hoc módon választott szakemberek.
A következmény: folyamatos rögtönzés a választott műszaki megoldásokban (minden szakember az előzőt hibáztatja), az építkezés közepétől látványosan apadó pénzforrások (pedig ekkor következik csak a mai építkezések egyik kulcskérdése: a gépészet.)
Az Építem a házam I. kötetét éppen ezért teljes egészében az építkezés előkészítésével kapcsolatos teendőknek szenteltük.
– Nem megfelelő szakemberek
A jó anyag, a jó technológia kevés. Rossz szakemberek a legjobb anyagból legjobb esetben is csak közepes végterméket hoznak létre! És ahogy egyre jobbá, egyre bonyolultabbá válnak napjaink építészeti elemei, annál inkább igaz a fenti állítás.
Tény ugyanakkor, hogy ma Magyarországon nem egyszerű jó szakembereket találni, pedig a kínálat óriási. Arról viszont, hogy a kontármunka aránya jelentős, maguk az építtetők is tehetnek.
Ha csak olyan igényekkel lépünk fel, hogy „legyen a lehető legolcsóbb”, „lehetőleg legyen számla nélkül”  akkor mi magunk „hozzuk helyzetbe” azokat a cégeket, amelyek sokszor tudatosan a mi kihasználásunkra jöttek létre (mások folyamatos önképzés híján csak ennyire képesek).
Az építő közösség a hosszútávú érték teremtését maguk elé tűző építkezők és szakemberek találkozóhelye szeretne lenni. Egymást segítve, ajánlásokat gyűjtve szeretnénk lehetőséget teremteni a közösségen belüli választásra.
Ha úgy érzi, biztonságot jelentene Önnek is Az építő közösséghez tartozás, akkor kötelezettségek nélkül csatlakozzon már most vagy kérdezzen tőlünk!
Akkor is várjuk Önt, ha még nincsenek konkrét építési tervei csak gondolatai, álmai. Megpróbáljuk végigkísérni Önt az álmok megfogalmazásától kezdve, az előkészítésen át egészen a kivitelezésig és az elkészült ház fenntartásáig! (Csatlakozás  )

 

Kategóriák: Építő közösség, Tervcafé

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?