A felújítások tétje

A felújítások tétje

– avagy: nincs idő!!!

464528___door__A magyarországi lakásállomány döntő része megújításra szorul,a huszonegyedik század követelményeinek fényében. A tulajdonosok azonban többnyire vonakodnak belevágni egy felújításba, ami, valljuk be, érthetőnek tűnik a mostani gazdasági helyzetben.
De vajon tényleg van-e idő a halogatásra? Meddig húzhatjuk-halaszthatjuk az energiahatékonyságot növelő beruházásokat?
És miben segíthet ebben a helyzetben Az építő közösség?


 

 

Ma Magyarországon közel 4,3 millió lakást tartanak nyilván.  Állapotukról nincsenek pontos adatok, de óvatos becslések szerint is akár 90%-uk nem felel meg a XXI. század energiahatékony működéssel szemben támasztott követelményeinek (élhetőségükről, külső és belső állapotukról még kevesebb ismerettel rendelkezünk)
A lakások döntő hányada magántulajdonban van és a bentlakók nagy részének nincsen anyagi forrása egy esetleges felújításra.  Akinek pedig lenne, az is ódzkodik a mostani válság idején belefogni egy-egy nagyobb építkezésbe.

Miért roppant veszélyes ez a mostani állapot?
Az energiahordozók ára a következő években valószínűleg drasztikusan emelkedni fog
(az ok egyszerű: egyre kevesebb lesz belőlük).  Egy idő után eljuthatunk odáig, hogy a ma még üggyel-bajjal fizetettrezsiköltségek fizethetetlenné válnak. Ekkor aztán már megkerülhetetlenné válik egy, a lakhatási költségeket drasztikusan csökkentő felújítás.

A baj csak az, hogy az energiaárak emelkedésével párhuzamosan várhatóan egy másik folyamat is le fog zajlani:a méregdrágán fenntartható lakások elértéktelenednek. Senki nem akar majd ilyen lakást vásárolni. A tulajdonosok azt fogják érzékelni, hogy életük legfőbb vagyontárgya észrevétlenül – értékét tekintve – semmivé lett.

És ez még nem minden. Az értéktelenné váló lakásra már jelzálogkölcsönt sem fog adni egy bank sem, hiszen a fedezetül felkínált ingatlan számára sem jelent majd értéket.

A bentlakók patthelyzetbe kerülhetnek: a lakást nem tudják sem fenntartani, sem eladni, de a felújításhoz sem tudnak hitelt szerezni.

Tudomásul kell tehát venni, hogy a magyarországi lakásállomány felújítása nem tűr halasztást: most azonnal meg kell kezdeni.  Ez a bentlakók, az építőipari szakma és az állam közös felelőssége.

Miben segíthet ebben a helyzetben Az építő közösség?
OTTHONFELÚJÍTÓK KLUBJA

Önnek is vannak már elképzelései a házuk felújítására, de nem tudja, bele merjen-e vágni?
Nem tudja, honnan szerezhetne pénzt?
Nem tudja, hol is kezdje, mi lenne az első, a legcélszerűbb lépés?
Nem ismeri ki magát az információk tömegében?
Nem tudja, mely mesteremberekben bízhat meg?
Jöjjön el egy kötetlen, ingyenes beszélgetésre az Otthonfelújítók Klubjába és beszélje meg terveit szakemberekkel!
Bővebben minderről ide kattintva olvashat!
Jelentkezni ide kattintva tud!

 

Kategóriák: Építő közösség, Felújítás

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?