Fényesebben süthet a Nap a napkollektorral kacérkodókra!

Fényesebben süthet a Nap a napkollektorral kacérkodókra!

– ez most kecsegtető felújítási pályázatnak tűnik?

napkollektor_3Úgy tűnik, mégis lesz idén még állami pályázati pénz a családiház-építők vagy felújítók számára,igaz ezek a pénzek meglehetősen „pántlikázottak”:csak napkollektoros beruházásokat segítenek finanszírozni. Viszont a tervezett támogatási mérték (akár 45%) és a rendelkezésre álló forrás (kétszerese az augusztusi, teljes épületfelújításra vonatkozónak) mégis ígéretesnek tűnik.

 

 

Amikor júliusban elkezdték kecsegtetni a családi ház építését, felújítását tervezőket egy új pályázati forrással, akkor meglehetősen szkeptikus voltam, s nem sok embert bíztattam arra, hogy vegye a fáradságot a pályázáshoz. Úgy becsültem, hogy az erre a célra fordított 1,5 milliárd forint teljesen észrevehetetlennek fog bizonyulni, s a pénz egy héten belül elfogy. Nem lett igazam: három nap elég volt rá. (Ez remélhetőleg jelzés a döntéshozóknak arra is, mekkora igény mutatkozna a piacon lakhatási körülményeink javítására, az ominózus blogbejegyzés ide kattintva olvasható!)
Most úgy tűnik, mégis lesz még idén állami pályázati forrás az építkezők számára igaz csak azoknak, akik napkollektor beépítésében gondolkodnak. Részleteket októberre ígérnek, de aki komolyan érintett, annak érdemes már most elkezdenie a felkészülést!

Az alábbiakban egy olyan cikket idéznék tájékoztatásul, amely Glattfelder Bélával, a Magyar Szolár Szövetség elnökével készült interjú alapján íródott.
„Ez egy lakossági pályázat lesz, kizárólag napkollektorok telepítésére, amelyhez az eddigiektől eltérően nem 35 százalék a támogatás, hanem 45 százalék! Ez soha vissza nem térő alkalom: „Egyszer volt Budán kollektorvásár”. Ez azért lehetséges, mert a magyar kormány a spanyoloknak eladott CO2 kvótából három milliárd forintot fog a napkollektor pályázatokra fordítani. Tehát a támogatás összege a teljes beruházás maximum 45 százaléka, de egy lakás esetében legfeljebb 750 ezer forint támogatást lehet majd igénybe venni, és egy négyzetméter kollektor után pedig körülbelül százezer forint lesz a maximum. Pályázhatnak családi házak, ikerházak, sorházak és társasházak is, legfeljebb 12 lakásig. A 12 lakásnál nagyobb társasházak most nem pályázhatnak lehet, hogy később majd igen.
Amit a napkollektorokról érdemes tudni, hogy ezeket melegvíz előállítására használják. Egy lakás fűtési, hőtermelési energiaköltségének körülbelül egyhatoda a melegvíz előállítására megy el. A napkollektorok ennek a melegvízszükségletnek éves szinten mintegy 65 százalékát tudják kiváltani. S ha valakinek van egy medencéje, akkor ez lényegesen nagyobb arány is lehet, hiszen a nyári időszakban a képződött hőtöbbletet a medence vizének fűtésére lehet használni. Bizonyos esetekben, például olyankor, ha van medence, a késő tavaszi illetve a koraőszi időszakban fűtésrásegítésre is lehet a rendszert használni. Ez különösen akkor igaz, ha valakinek padló-, vagy falfűtése, illetve légbefúvásos fűtésrendszere van, hiszen ezek alacsonyabb hőmérsékleten működnek így nagyobb hatásfokkal működtethető a napkollektor.
Hogyan lehet kiszámolni, hogy mennyi napkollektorra van szükség? Ha csupán melegvíz előállításáról van szó, azt nagyon egyszerű kiszámolni. Ebben az esetben egy tapasztalati számmal dolgoznak a tervezők: egy ember melegvízszükségletét egy négyzetméter napkollektorral lehet fedezni. A napkollektor rendszereket általában úgy építik meg, hogy kapcsolódjanak a meglévő fűtésrendszerhez, tehát nem kell egy teljesen új rendszert kialakítani, hanem párhuzamosan, vagy egymást kiegészítve tud működni. Tehát ha valaki egy gázbojlerrel melegíti a melegvizét, akkor a napkollektor várhatóan teljesen el fogja tudni látni ezt a melegvíz-ellátási feladatokat. Abban az időszakban pedig, amikor már kevesebbet süt a nap, akkor rá fog segíteni a gázbojler munkájára, és azzal fogja csökkenteni az energiaigényt.
Hogy konkrétan mibe kerül egy napkollektor telepítése, az nagymértékben függ attól, hogy az adott épületben milyen messze vannak a melegvíz-ellátó helyek a napkollektor-felülettől. Tehát mennyi csövet kell beépíteni, mennyi átépítésre van szükség, kell-e födémeket áttörni, átfúrni, vagy nem kell. Jellemzően azt lehet mondani, hogy körülbelül egy négyzetméternyi napkollektort 230 ezer Ft körüli áron lehet telepíteni, és ez a beruházás közel 10 év alatt meg szokott térülni.
De ha figyelembe vesszük a 45 százalékos állami támogatást, akkor ez a megtérülési idő jelentősen lerövidül. Ráadásul az ilyen beruházásokhoz igénybe lehet venni az államilag támogatott Lakástakarékpénztár megtakarítást, de ha még nincs, és most köti meg valaki, arra is fel lehet venni előlegként a majdani megtakarítás összegét, kb. 7 százalékos kamatra. Azt lehet mondani, hogy ezekkel a pénzügyi konstrukciókkal ? a lakáskassza megtakarításokkal, illetve a 45 százalékos állami támogatással rendkívül rövid idő alatt megtérülő beruházást lehet végrehajtani úgy, hogy nem számoltunk azzal, hogy az energiaárak várhatóan emelkedni fognak (amelyek az elmúlt öt évben megduplázódtak), s mivel a világpiacon az áremelkedés tovább folytatódik, ezért vélhetően további áremelkedéssel lehet számolni.
A pályázatok várhatóan szeptember második felében fognak megjelenni, ami azt jelenti, hogy október közepétől lehet majd benyújtani a pályázatot. Azt javasoljuk azoknak, akik nagyon helyesen úgy döntenek, hogy napkollektort szeretnének telepíteni, hogy forduljanak olyanokhoz, akik ebben a szakmában jártasak, a honlapunkon is lehet ilyen cégeket találni, akiket nagy szeretettel ajánlunk mindenki figyelmébe. Mindenképpen szakembert kell igénybe venni a napkollektor telepítéséhez, mert a pályázathoz bár nagyon-nagyon egyszerű lesz, azért mégsem egy „söralátét” jellegű pályázat lesz, készíteni kell hozzá energetikai számításokat, és CO2 kibocsátás-csökkentő számításokat. Ez azért is nagyon fontos, mert különben a spanyolok nem adják meg a pénzt.
Részletes költségvetési tervet is be kell nyújtani a pályázathoz, és meg kell jelölni, hogy melyik lesz az a cég, amelyik a kivitelezést el fogja végezni. Tehát érdemes a napkollektor szerelésben jártas cégeket megkeresni, és velük elkészíttetni a pályázatot, és őket megbízni a pályázat megírásától a napkollektor beszereléséig terjedő valamennyi feladattal, mert így várható az, hogy a pályázat elfogadásra kerül, és gyorsan megvalósítható. Egyébként a pályázat kiírásától számított egy éven belül a beruházást be is kell fejezni azért, hogy ebben az egy éves időszakban el tudjunk számolni a spanyolokkal, mert ez is a CO2 kvóta-eladás feltétele volt.” -fejezte be tájékoztatását Glattfelder Béla, a Magyar Szolár Szövetség elnöke.
(Megjelent a Helyi Hírek-ben)

 

 

Kategóriák: Felújítás, Megújuló energia, Ökoépítészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?