A legjobb nyugdíj-előtakarékosság?

A legjobb nyugdíj-előtakarékosság?

– avagy a nyugodt öregkor (egyik) titka

 

1179694_old_man_1Egyszer, hónapokkal ezelőtt már írtam egy blogot ebben a témában, a napi politika azonban azóta időszerűbbé tette ezt a témát, mint valaha.
Úgyhogy még egyszer, egy kicsit másként, egy kicsit kibővítve.

 

 

 

 

 

Egyre több híradás próbál felkészíteni bennünket arra, hogy nyugdíjas éveinkről mi magunk gondoskodjunk. Az ennek az életszakasznak sokáig egyedüli forrásául szolgáló állami nyugdíjrendszer recseg-ropog. Ezt felismerve valószínűleg helyesen, egyre többen választják a nyugdíj-előtakarékosság valamilyen alternatív formáját: megtakarítanak, befektetnek, hogy félretett pénzből vagy éppen a befektetett tőke hozamaiból egészítsék ki majdani „hivatalos” nyugdíjukat.

Ezeknek a befektetéseknek a logikája az, hogy fektess be hosszú időn keresztül, s majdan élvezd a befektetésből eredő hozamokat.
A nyugdíjas évekre azonban másképpen is fel lehet készülni. Célként ugyanis nem csak a majdani bevételek növelése szerepelhet, hanem a majdani kiadások csökkentése is!
És hogy mik jelentenek „biztos” kiadást egy nyugdíjas életében? Az élelmiszerek és a rezsiköltségek (az egészségüggyel kapcsolatos költségekről most tapintatosan ne beszéljünk).
Enni és lakni mindig kell. Míg azonban jövendő élelmiszer-vásárlásaink költségeit nem igazán tudjuk befolyásolni a jelenben, addig az otthonunk későbbi rezsiköltségének csökkentéséért már ma is tehetünk! Egy jól megépített, vagy egy racionálisan felújított ház, lakás már ma garantálhatja azt, hogy évek múlva se kelljen rettegni attól, milyen összeg fog majd szerepelni az éppen aktuális fűtési vagy elektromos számlán.
Ilyen értelemben egy ma végrehajtott értéknövelő felújítás egyben remek nyugdíj-előtakarékosságnak is tekinthető.
Sőt, ennek az előtakarékosságnak van még egy különlegessége is: ellentétben a befektetésekhez kapcsolt nyugdíj-előtakarékossággal, itt nem 15-20-25 év múlva élvezhetjük előrelátásunk gyümölcsét, hanem azonnal! A felújítást követően rögvest kevesebb lesz a gázszámla, nem fognak húzni a falak, kevésbé lesz elviselhetetlen a nyári forróság.
A logika fordított, a cél azonban ugyanaz: minél gondtalanabb időskor. A hagyományos nyugdíj-előtakarékosság esetében hosszú időn keresztül félreteszünk a majdani haszon reményében, egy felújítás ugyanakkor egyszeri jelenbeli költséget jelent, amelynek gyümölcsét azonban már másnap (és hosszútávon is!) élvezhetjük.

Kategóriák: Energiatakarékosság, Felújítás, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?