Halat adni vagy halászni tanítani?

Halat adni vagy halászni tanítani?

Legutóbb már beszámoltam arról, hogy az Építem a házam könyvet a Construmán is árusítottuk, így volt szerencsénk személyesen is találkozni érdeklődőkkel.
Mint arra számítottunk, többen is megkérdezték, hogy találnak-e konkrét javaslatokat a könyvünkben.
Néhányan talán csalódottan vették tudomásul nemleges válaszunkat (pedig ezt csak provokációnak szántuk:) – szerepelnek jótanácsok is a könyvben, de valószínűleg nem olyan értelemben, mint a kérdezők gondolták).

A családi ház építése során ugyanis meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy nem egyetlen jó megoldás létezik egy-egy műszaki problémára! Mindenkinek magának kell dönteni az alternatívák közül (persze lehetőleg szakemberek támogatásával) , aztán pedig konzekvensen végigjárni a választott utat (azaz nem szemezgetni a különböző alternatívák egyes részletei között, valamiféle öszvérmegoldást létrehozva).

És hogy minek alapján lehet meghozni ezt a döntést?

A felkészültségen túl (amit például az Építem a házam könyvből lehet megszerezni) egy kevésbé nyilvánvaló szempontra szeretném felhívni a figyelmet: a döntés álljon összhangban a saját gondolatvilágunkkal, kicsit hangzatosan, világképünkkel.

Ha például valaki számára alapvetően fontos a „zöld gondolkodás”, akkor lehetőleg ne polisztirol (azaz műanyag) hőszigetelést válasszon a homlokzatra, mert később „intellektuálisan” nem fogja jól érezni magát az otthonában.

Ha viszont valaki számára a legkedvezőbb ár-érték arány megtalálása a legfontosabb (mert különben ezért fogja a fejét a falba verni), akkor lehetőleg polisztirol hőszigetelést tegyen a homlokzatra, mert az általánosan elfogadott nézet szerint erre a helyre ez a leginkább költséghatékony megoldás.

Az Építem a házam könyvben alapelvekkel szeretnénk megismertetni az olvasókat, amelyeket ha megértenek és alkalmaznak döntéseik során, akkor jó eséllyel tartós értéket fognak létrehozni a családi házuk építése során.

Kissé fellengzősen idézve egy régi kínai (?) közmondást: nem halat szeretnénk adni az építkezők kezébe, hanem halászni szeretnénk megtanítani őket:)

Kategóriák: Energiatakarékosság, Építő közösség, Felújítás, Szigetelés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?