Belevágjak vagy ne vágjak?

Belevágjak vagy ne vágjak?

hitelA legutóbbi blogban azt a talán meglepő kijelentést tettem, hogy az anyagi lehetőségek megfelelő átgondolása nélkül lehet, hogy kivitelezhetetlennek gondolunk egy olyan alapos felújítást, amely a valóságban távolról sem lenne lehetetlen.

Lehet, hogy már ma is néhanapján sokkoló a havi gáz- és villanyszámla, lehet, hogy már évek óta veszélyesen húznak a falak, rendszeresen beázik a tető, nyáron éjszakára sem hűl 30 oC alá a tetőtér, mégis csak húzzuk-halasztjuk a ház megújítását. Nincsen nekünk arra pénzünk, hallani lépten-nyomon a panaszt.


De tényleg biztosan így van ez? Végezzünk egy egyszerű számítást.

Egy átlagos nagyságú és néhány tíz éve épült átlagos magyar családi ház éves rezsiköltsége valahol 600.000 Ft környékén lehet. Azt állítom, hogy egy ilyen „átlag-ház” rezsiköltsége maximum 2-3 millió forintos beruházással megfelezhető. (Egy rossz állapotban levő ház fűtési költségei már a legfontosabb szerkezeti elemek leszigetelésével drasztikusan csökkenthetők. Aztán a megtakarítási görbe lassan elkezd laposodni: egyre kisebb javuláshoz egyre több pénz szükséges.)

Ez azt jelenti, hogy a felújítás után 300.000/12=25.000 Ft/hó költséggel kevesebbel kell kalkulálni.
Tegyük fel, hogy a felújítás nagy részét hitelből fedezzük, 2 millió forint banki kölcsönt veszünk fel.
Ma egy ilyen összegű, 10 éves futamidejű hitel havi törlesztő részlete (tőke+kamat) körülbelül 25.000 Ft.
Látható, hogy 10 éven keresztül semmivel nem fizetünk többet, mint a felújítás előtt, csak most a banknak utalunk minden hónapban, míg korábban a gázszolgáltatónak.

De:

  • A falak már másnap nem fognak „húzni”, a tető már másnap nem fog beázni, a tetőtér már másnaphűvösebb lesz azaz már másnap kellemesebb lesz a lakásban élni;
  • 10 év után már csak a felújításból nyert nyereséget élvezhetjük;
  • A 10 év során minden egyes energiaár-emelés csak javítja a felújítás megtérülését!

A következő blogban arra keressük majd a választ, hogy a mai magyar piacon tényleg reménytelen-e megfizethető hitelhez jutni? Aztán pedig arra is kitérünk, hogy milyen támogatásokkal, milyen pályázatokkal számolhatnak azok, akik a közeljövőben szeretnének építkezésbe fogni.

KÉRDEZZEN SZAKÉRTŐNKTŐL! Ha kérdése van saját építkezése finanszírozásával kapcsolatban, ha segítségre van szüksége a források közötti eligazodást illetően ? írjon nekünk.

A piacon kapható hitelfajták közötti elvi különbségekről az Építem a házam c. könyv 5. fejezetében olvashatnak részletesebben!

Kategóriák: Építő közösség, Felújítás, Jogi háttér

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?