Kitalált történet egy valódi építésügyi előadó valódi tapasztalatai alapján

Kitalált történet egy valódi építésügyi előadó valódi tapasztalatai alapján

 – avagy: hallgattassék meg a másik fél is

pitesi_hiba„Egy család eldönti, hogy megépíti álmai otthonát. Jóhiszeműen kiválaszt egy telket, mert szép a környék. Az utcában széttekintve gyönyörű házak: Ez kell nekünk!”
Hamarost meg is veszik.
AZ ELSŐ HIBA!  A vásárlást követően befáradnak a területileg illetékes építéshatósághoz, ahol szomorúan hallgatják az ingatlanra vonatkozó előírásokat. Nem így gondolták, nem ebben gondolkodtak. Nagyobb házat akartak, nem oda tervezték, ahol a jogszabályok szerinti építési hely meghatározza.

Belevágnak álmaik megvalósításába. Első lépésként tervezőt keresnek. Körültekintően több tervezőtől is kérnek ajánlatot, majd kiválasztják az árban legkedvezőbbet.
 A MÁSODIK HIBA! Nem vizsgálják ugyanis az ajánlatok műszaki tartalmát. Talán nem is értik a különbséget. Nem látják, hogy a részletek kidolgozásában rejtőzik a siker kulcsa, hiszen a kiviteli terv elkészítésével is megbízott tervező már az engedélyezési tervnél is „csomópontokban” gondolkodik.

Az általuk megbízott tervezővel találkoznak egyszer- kétszer, majd megszületik egy, az engedélyezésre éppen elégséges műszaki tartalmú terv, mely a részletek kidolgozásával nem foglalkozik, a kivitelezés során felmerülő problémák megoldására nem alkalmas.  Az engedélyezés folyamatban van. Eközben a család már tűkön ül, hiszen lakni is kell valahol, elkezdik hát az alapozást.
HARMADIK HIBA!
A kivitelezést megkezdeni csak jogerőre emelkedett építési engedéllyel lehet. Az előadó a hivatalban biztosan elmondta. Ha nem Ő, akkor a kivitelező felelős műszaki vezetője ugyebár. Az építéshatósági ügyintéző az engedély kiadása előtt kimegy a területre leellenőrizni, hogy az megfelel-e a terveken szereplőnek. Mit lát? Alapozást! Nagy hiba! Mostantól az építési engedély nem adható ki. Újabb tervet kell benyújtani fennmaradási és továbbépítési engedélyre, amely csak a kiszabott bírság befizetésével lehet véglegesítve. Az újabb tervezési díj, az ismételt illeték költségét is vegyük figyelembe.

Megvan az áhított engedély! Folyik a kivitelezés. Kiviteli terv hiányában a költségek nem tervezhetők, a felvonuló szakemberek az előző szakembert szidják, aki hibái miatt nekik többet kell dolgozni, ne adj isten bontani. A pénz folyik és rohamosan fogy. Menet közben a háziasszony variál. Ne akkora legyen a konyhában az ablak és ne is itt legyen, ide a gáztűzhely kerül majd. A nappaliban nagyobb teraszajtó kellene, vagy inkább  az egyik ablak helyett is teraszajtó legyen.
HIBA HIBA HIBA!
Elkészül a ház. A törvénytisztelő állampolgár besétál a hivatalba, beadja a használatbavételi engedély kérelmét, lerója az illetéket, alig várja, hogy vége legyen már a herce- hurcának. De akkor a helyszíni szemlén a hivatalnok csak csóválja a fejét. Ez is-az is engedélyköteles eltérés. Megvalósulási tervet kell készíttetni a tervezővel és a használatbavételi engedély csak tetemes bírsággal szabható ki. Ha lett volna „szakember” a helyszínen, ha lett volna egy FELELŐS” Műszaki Vezető, talán ő megálljt parancsolt volna a sok menet közben történt változtatásnak. Talán elmondta volna a következményeket.

CS.H. („a másik oldalról”)

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?