Egy szoba – egy fa

Egy szoba – egy fa

Egy szoba – egy fa

– egy formabontó koncepció arra az esetre, ha a telek közepére is lehet építkezni

kameleon-haz_4A mai blogban ismét egy rendhagyó családi házat mutatok, amelyből ismét csak jó néhány ötlet leshető el.
Ha valaki ma Magyarországon házépítésbe kezd, rögvest tapasztalni fogja, hogy a legtöbb településen rengeteg korlátba ütközik a ház formájára, kialakítására, telken belüli elhelyezkedésére vonatkozóan. Az indok minderre az egységes utcakép (az egységes településkép?). A vélhető jó szándék eredménye ezzel együtt többnyire egységesen unalmas utcakép.Játsszunk el a gondolattal, hogy valahol mégis lehet akár a telek közepére is házat építeni – sőt, akár egészen szokatlan formájút is. Mint például Prágában.

Egy formabontó egyszintes ház alaprajza

A most „képesen” bemutatásra kerülő családi ház Prága egyik kertvárosi részén épült a közelmúltban, tervezője aPetr Hajek Architekti nevű építésziroda.
A – valószínűleg – egy régi telken épült, egészen szokatlan alaprajzú ház alapkoncepciója az volt, hogy minden szoba a telek egy-egy régi (gyümölcs)fájára nézzen: a nappali az almafára, a hálószoba a cseresznyefára, a fürdőszoba az őszibarackfára, a vendégszoba az ezüstfenyőre, a gyerekszoba a diófára. Az egymástól teljesen elszeparált szobák ráadásul jó lehetőséget teremtenek, hogy minden szoba teljesen eltérő, egyedi karaktert kapjon majd a lakberendezés révén.
A ház alaprajzát egyébként az építészek egyaránt hasonlították egy napon sütkérező gyíkhoz, vagy éppen egy olyan kaméleonhoz, amelyik minden irányban képes egy helyről figyelni a körülötte elterülő világot.

Egyszintes ház érdekes alaprajzzal
Az egyszintes épületeknél (földszintes házaknál) mindig komoly kihívás, hogyan lehet úgy elhelyezni a helyiségeket, hogy azok ne egy hosszú folyosóról nyíljanak jobbra és balra – mint egy szállodában. Ezt a problémát itt egy szokatlan módon oldotta meg az építész – lehet rajta vitatkozni.  

 

Minden szoba ablaka egy násik fára néz

Ezen a képen jól látszik a ház egyik építészeti alapkoncepciója: egy szoba – egy fa!

 

Érdekes ház-kert kapcsolat

A ház alaprajza (a tájolással együtt) érdekes lehetőségeket teremt a kertkapcsolat vonatkozásában is. A nagyon markánsan tájolt helyiségek lehetővé teszik, hogy a teraszon „zajló” élet ne zavarja a házban lakókat, miközben egyik szomszéd (és az utca) felé sem néz ablak.

A környezetet visszatükröző burkolat
A ház burkolatát is érdemes megfigyelni. Színe és anyaga érdekesen tükrözi vissza nap bármely szakában a környezetét: a kert zöldjét és/vagy az ég kékjét.

 

Kertkapcsolat
Ezen az alaprajzon jól megfigyelhető a tudatosan megtervezett tájolás és kertkapcsolat. A helyiségek ablakai rejtve maradnak aszomszédok és a kertben kialakított „közösségi helyek” elöl.
A burkolat is része a koncepciónak

Sajnos a leírásból nem derül ki, hogy pontosan milyen burkolatot is kapott a ház, de az ránézésre is látszik, hogy ez is a koncepció részét képezi. (No meg az is kiderül, hogy a tulajdonosok ettől az építészeti elemtől sem sajnálták a pénzt…) A világos, semleges színű burkolat egyik funkciója az, hogy egyszerre tükrözze vissza a környezet dús zöld színeit és az égbolt kékjét.

Kaméleon-ház
Egy átfogó kép a belső térről. Talán itt jól tetten érhető a „kaméleon-ház” koncepciója: kilátás egyszerre a tér szinte minden irányába.

 

Kertkapcsolat
Ezen a felülnézeti képen jól nyomon követhető a kertkapcsolat koncepciója: a szobák egy-egy fa felé vannak tájolva, az amúgysem túl közeli szomszédok felé viszont nem néznek ablakok.

 

Forrás: www.homeadore.com
Fotó: Pavel Pszczolka

Kategóriák: Építészet, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?