Költségvetés készítése családi ház építéshez

Költségvetés készítése családi ház építéshez

5.fej_Házépítés esetén a költségvetés készítése abban áll, hogy minél pontosabban megtervezzük várható kiadásainkat és biztosítjuk, hogy megfelelő időben és megfelelő nagyságban rendelkezésre álljanak a kiadások fedezéséhez szükséges anyagi források.

Az „Építem a házam” című könyv ötödik fejezete!

 

Költségvetésre minden beruházáshoz szükség van, miért lenne ez másként egy családi ház építésénél vagy felújításánál?

A legtöbb építkező mégsem fordít elég időt és figyelmet erre az előkészítési fázisra, ráadásul többnyire gyakorlata sincs az ilyen tevékenységben. Fontos tudni, hogy ezt a munkát, családi ház építése esetén, senki nem fogja elvégezni helyettünk!

Egy építési fővállalkozó pontosan megadhatja, hogy a lebonyolítás során mikor és mekkora összegeket kell fizetnünk (már ez is óriási segítség!), de a pénz megfelelő ütemben történő előteremtéséről nekünk kell gondoskodni.

A végig nem gondolt költségvetések jelei lépten-nyomon láthatók: félbemaradt építkezések, magánéleti, egészségügyi problémák az építkező családjában, felesleges idegeskedés, kapkodás. És akkor még nem beszéltünk a legalább ilyen veszélyes, de nem okvetlenül látható következményekről: arról a sok-sok műszaki kompromisszumról, amely a pénzhiány okán beépül a házba az építkezés vége felé, s amelyek káros hatásaival csak a bentlakás során szembesülünk.

Ez a fejezet az építési költségvetés bevételi és kiadási oldalát veszi nagyító alá.

  • Milyen anyagi források állnak rendelkezésre egy építkezés folyamán?
  • Mi számit biztos és mi bizonytalan forrásnak?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy a betervezett pénzünkhöz mégsem jutunk hozzá vagy éppen nem a megfelelő ütemben? Hogyan kerülhetjük el mindezt?
  • Mik a bankkölcsönök összehasonlításához szükséges legfontosabb tudnivalók?
  • Milyen kiadások várhatók a házépítés során és milyen időbeli megoszlásban?
  • Mik egyáltalán egy építkezés reális költségei? Hogyan és mekkora tartalékokkal számoljunk?

A fejezetből most két részletet idézünk:

Az egyik annak bemutatása, hogyan oszlanak el általánosságban az építési költségek az építkezés teljes folyamata során. A másik részlet a költségvetés bevételi oldalát ismerteti arra a konkrét kérdésre keresve a választ, honnan teremthetőek elő az építési költségek?

Kategóriák: Energiatakarékosság, Építő közösség, Felújítás, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?