Március 21-től kapható az Építem a házam II. kötete!

Március 21-től kapható az Építem a házam II. kötete!

– Állnak a falak!

II_kotet_boritoVégre ennek is eljött az ideje! Másfél évnyi kemény munka után március végén végre megjelenik az Építem a házam könyvsorozat II. kötete! (Kis túlzással pontosan ennyi utánaolvasást, kutatómunkát spórol meg a házépítés előtt álló olvasóknak! )
Kulisszatitkok 1. rész.

 

 

 

 

 

Egy kis nosztalgiázás a z I. kötetről

Azt mondtuk (és ma is tartom), hogy könyvsorozatunknak talán az I. kötet a legfontosabb darabja. Ha valaki úgy fog bele a kivitelezésbe, hogy nincs megfelelően előkészítve a beruházás, akkor már az első kapavágáskor bele van kódolva a kudarc a házépítésbe. Ez a kudarc egy csomó ablakon kidobott pénz és műszaki kompromisszumoktól hemzsegő épület képében volt megjelenni.
Van aki nem emlékszik az Építem a házam I. kötet legfontosabb tanulságára?

JÓ HÁZ = JÓ TERVEK + MINŐSÉGI ANYAGOK + EZEK MŰSZAKILAG KORREKT BEÉPÍTÉSE

A saját (valódi) igények feltérképezése, ennek alapján elkészített, szépséget, praktikumot és gazdaságosságot ötvöző tervek elkészíttetése, a megfelelő szakemberek felkutatása, a költségvetés átgondolása, a szakemberekkel történő kommunikációhoz szükséges alaptudás megszerzése – hogy csak témát idézzek fel az első kötetből. (A II. kötetet egy ellenörző listával kézdjük: biztos, hogy minden készen áll a kivitelezés megkezdéséhez?!)
Ha valaki végigolvasta az Építem a házam I. kötetét, akkor már előrébb tart, mint a hazai építkezők többsége! (Írtuk, hogy tapasztalatok szerint az előkészítésre idehaza aránytalanul kevés idő és energia fordítódik, inkább jellemző a „vágjunk bele, aztán majd csak lesz valahogy” hozzáállás…)

A lényeg, ami nem látszik!

Most, hogy készen van, egyre inkább azt látom, hogy a II. kötet tartalma legalább ilyen fontos.
Emlékszem, amikor a téglaiparban kezdtem dolgozni (a 90-es évek legelejéről van szó ), az akkor Magyarországon bevezetett téglánk reklámszlogenje a következő volt: „A lényeg, ami nem látszik.”
Nehéz lenne tömörebben kifejezni mindazt, amiről az Építem a házam II. kötete szól.
A könyv nagy részét két szerkezeti elem bemutatása teszi ki: az alapé és a falazaté.
Mindkettőre (de különösen az alapra) igaz az, hogy a kész házon egyik sem látszik (tehát nem erősíti a büszkeségre okot adó külcsínt), viszont alapvető fontosságú a ház egésze szempontjából! Ráadásul az itt elkövetett hibákat utóbb egyáltalán nem (vagy  nehezen), s néha tényleg aranyáron lehet csak korrigálni!
Gondoljunk be, hogy – mint neve is mutatja – a ház alapja mindennek az alapja. Ezen nyugszik a ház összes szerkezeti eleme, és bizony elég nehéz véghezvinni, ha valakinek utóbb jut eszébe, hogy mégis hőszigetelést kellett volna a ház alá tenni…

Két alattomos veszély

Még két alattomos veszély is leselkedik az építkezőkre ennek e két szerkezeti elemnek a kapcsán.
Egyrészt mindkettő az építkezés kezdeti szakaszában kerül megépítésre, amikor az építkezők még minimális tapasztalattal rendelkeznek  csak a házépítésről.
Valahogy mindig úgy képzeltem ezt, hogy a házaspár pezsgőt bont odahaza, amikor a falazaton sikerült 100.000 Ft-ot spórolnia („Ugye mondtam, hogy nekünk kell intézni az anyagbeszerzést!”) – miközben évtizedekre előre egy műszakilag alacsonyabb színvonalat építtettek be négy oldalra jövendő otthonukba… (Ugyanez a 100.000 Ft az építkezés vége felé – sajnos – már teljesen más nagyságrendet képvisel a megítélést illetően…)
A másik alattomos „veszély” a választék sokfélesége.
A legutóbbi Construmán egy házaspár jött oda hozzám tanácsot kérni – és egy fél órán keresztül mesélték, hogy csak ott, a vásárban, hányféle falszerkezetet láttak, s minden standon biztosították őket, hogy ez a jövő falazata.
Az Építem a házam II. kötetében erről a sokszínűségről szeretnénk logikusan felépített, objektivitásra törekvő áttekintést adni, rámutatva az egyes anyagok és szerkezetek közötti „filozófiai” különbségekre is!

Tehát már csak két hét! 

 

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?