Hamarosan jön az Építem a házam könyvsorozat II. része

Hamarosan jön az Építem a házam könyvsorozat II. része

 – minden, amit a szerkezet építéséről tudni érdemes

 

c_sorozat2Nagy örömömre szolgál, hogy sok-sok munka után hajrájába érkeztek azÉpítem a házam könyvsorozat szerkezetépítésről szóló kötetének munkálatai. Most, és a következő hetekben igyekszek megosztani minden információt a tartalomról és a megjelenés módjáról.

 

 

 

Először is a tartalomról.
Miután az I. kötetben igyekeztünk körbejárni mindent, amit egy házépítés előtt át kell gondolni, el kell intézni, most papíron is belevágunk a kivitelezésbe. (Ne felejtsék el, hogy ez már az építkezés dereka! Az építkezés két egyenrangú részből áll: előkészítés és kivitelezés!)
Ez a kötet (amely még egy kicsit az elsőnél is vaskosabb lesz) az építkezés leglátványosabb szakaszáról, a szerkezetépítésről szól.
Elkészül az alap, felhúzásra kerülnek a falak (ebben a fejezetben fogjuk tárgyalni a nyílászárókat és a különböző homlokzatképzéseket is), vízszintes térelválasztóként megépülnek a födémek, legvégül pedig tetőkerül a házra.

Könyvünket továbbra is egyformán szánjuk a jövendő építkezőknek és az őket a munkákban segítő szakembereknek. Egyformán, de nem egy formán (azaz reményeink szerint mindkét „tábor” másként profitálhat belőle).
Noha ez a könyv már a kivitelezésről szól, de nem szerepelnek benne részletekbe menő szerkezeti csomópontok. Egy olyan átfogó tudást, olyan átfogó gondolkodásmódot szeretnénk az olvasók kezébe adni, amelynek birtokában a megrendelők:
– könnyebben ráakadhatnak a nekik megfelelő szakemberekre,
– egy nyelvet fognak tudni beszélni velük, és
– megértve a „miért?”-eket, nagy eséllyel fognak tudni jó döntéseket hozni folyamatosan az építkezés során.

Fő célunk továbbra is az olvasmányosság, a közérthetőség és a komplex látásmód.
Amikor az első kötetet bemutattuk a tavalyi tavaszi építési szakvásáron, akkor többen megkérdezték, hogy vannak-e konkrét tippek a könyvben.
„Nincsenek, sőt a második részben sem lesznek” – válaszoltam ekkor kissé sarkosan fogalmazva. Remélem, ha valaki elolvassa az építkezés előkészítéséről szóló kötetet, akkor meg is érti, hogy miért mondtam ezt.
Először is: minden építkezés és minden építkező más és más. Mások az elvárásai, mások a lehetőségei, mások a telek adta adottságok, a felújításnál pedig végképp minden egyes épület egyedinek tekinthető. Nem lehet univerzális jótanácsokkal szolgálni mindenkinek!
Másodszor: van, akinek ez jó hír, van, akinek rossz, de egy építkezésen egy adott problémára nem egyetlen jó válasz van, a lehetséges jó alternatívák közül valakinek választani kell. Szerzőtársaimmal együtt hiszünk abban, hogy ezt a döntést annak kell meghoznia, aki a pénzt adja, aki majdan lakni fogja az elkészült házat. Nekünk, mint szerzőknek, nincs jogunk senki pénzével nagyvonalúan sáfárkodni.
Ezzel természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy az építkezőnek kell döntenie minden egyes csomópontról! Ez a szakemberek dolga! Az igazi kihívás egy ilyen beruházáson éppen az, hogy a megbízó csak azokba a dolgokba szóljon bele, ami lényegi, ami rá tartozik, de ezekben viszont képes legyen megfontolt, hosszútávon is jó döntéseket hozni.
Könyvünk célja az, hogy az építkezők felismerhessék ezt a különbséget, és rendelkezzenek elegendő tudással a rájuk tartozó döntések meghozatalakor.
Hisszük egyszersmind, hogy az ilyen felkészült megrendelők óriási könnyebbséget jelenthetnek a (jó, felkészült) szakemberek számára is.

Legközelebb arról is szeretnék írni, hogy miért tartjuk hiánypótlónak az Építem a házam könyvsorozatot a magyar piacon.
Ha valaki szeretné olvasni az első kötet olvasói elégedettségéről, akkor azt ide kattintva megteheti!

Kategóriák: Egyéb, Építő közösség, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?