A családi ház egy speciális termék

A családi ház egy speciális termék

large_1178387_water_cisternHa ma egy mobiltelefont vásárolunk, akkor azt eleve két-három éves élettartamra tervezzük.

Egy autó vásárlásakor már 5-10 év lehet a vásárlás időhorizontja, csakúgy, mint napjaink „tartós fogyasztási cikkeinél”. Ha elhasználódik az adott berendezés (vagy lehet, hogy csak elavul), akkor kicseréljük, legfeljebb az új vásárláskor figyelembe vesszük az előző vétel tapasztalatait.

Egy családi ház építése ezzel szemben évtizedekre szól. (Egy ház átlagos használati idejének körülbelül 100 évet szokás tekinteni). Minden mostani döntésünk előnyeit vagy hátrányait lehet, hogy még unokáink is áldani vagy éppen átkozni fogják. „Hosszútávú értékteremtés” –  talán ez a legjobb fogalom arra, ami az építéshez szükséges gondolkodást legjobban jellemzi.

Egy-egy házépítés végére szinte minden építkező elsajátítja ezt a bizonyos gondolkodásmódot. A gond csak az, hogy a legfontosabb, hosszú távra szóló döntéseket az építkezés elején kell meghozni!

Azok az építőanyagok, azok a szerkezeti elemek, amelyeket később gyakorlatilag lehetetlen kicserélni (legfeljebb többé-kevésbé javítgatni lehet), a kivitelezés legelején kerülnek beépítésre. Legtipikusabb példa erre az alap és a lábazat, illetve ezek vízszigetelése. De ugyanilyen „életre szóló döntésnek” nevezhetjük a falazat megválasztását is.

Ha valaki ezen szerkezeti elemek tekintetében  – például rosszul értelmezett takarékosságból, helytelen döntésre jut, akkor tévedését csak súlyos pénzekért javíthatja.

De a hosszútávú gondolkodásmódra már  ennél is jóval korábban szükség van.

Házunkat úgy kell kialakítani, hogy megfelelő élettérül szolgáljon a család számára több tízéves időintervallumon belül is.  Ehhez komolyan és mélyrehatóan át kell gondolni a család jövőképét, s ebbe a közös gondolkodásba célszerű bevonni minden érintettet!

Az Építem a házam könyvsorozat – s annak már az I. kötete is, fő céljául éppen ennek a családi ház építésénélelengedhetetlen hosszútávú gondolkodásmódnak a kialakítását tűzte ki.

Az első házat az ellenségünknek építjük, a másodikat barátunknak, a harmadikat magunknak – tartja a közszájon forgó mondás. Az Építem a házam könyvsorozat abban szeretne segíteni, hogy az olvasói – jó eséllyel, már az első házukat is vállalhatóan maguknak építsék!

 

Kategóriák: Építkezés, Építőanyagok, Falazatok, Felújítás, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?