Mennyibe kerül egy modern családi ház építése 2011-ben?

Mennyibe kerül egy modern családi ház építése 2011-ben?

 – egy exkluzív piaci felmérés eredményei

Construma_felmeres_diagramMind a szakma, mind az építkezők számára érdekes lehet, hogyan látja az „átlag magyar építkező” saját maga helyzetét, lehetőségeit és problémáit a mai Magyarországon.
Éppen ezért az áprilisi Construmán Az építő közösség két csinos hostesse egymini közvélemény-kutatást végzett, melynek kérdéseit aztán később megismételtük Az építő közösség tagjai között is.
A családi ház építését tervezőket először arról kérdeztük, szerintük mennyiből építhető meg 2011-ben egy korszerűnek mondható családi ház?

A tavalyi Construmán mutattuk be az Építem a házam könyvsorozat I. kötetét, melyhez kapcsolódóan három napon is lehetőségem nyílt előadást tartani a vásárlátogatóknak.
Ezen elmondtam, hogy könyvünkben részletesen foglalkozunk azzal, hogyan kell reális költségvetést készíteni egy családi ház építése előtt. Kivetítettem, hogy a mi javaslatunk szerint körülbelül 200.000 Ft/m2-el érdemes kalkulálni az építési költségeket (a pesszimistábbak tekintsék ezt nettó becslésnek, az optimisták bruttónak).
A nap végén szokás szerint szórólap-tömeg várt az autóm ablaktörlője alatt. Amint kioperáltam őket, egyből megakadt a szemem a legfelsőn: „95.000 Ft/m2 áron megépítjük álmai házát!”
Elgondolkoztam azon, mit gondolhat az a házépítés előtt álló család, aki meghallgatott engem, majd pedig ezzel az ajánlattal szembesült pár óra múlva? Vajon melyikünket vélte dilettánsnak?

Éppen ezért szerkesztettem bele mini kérdőívünkbe a kérdést:
„Ön szerint mennyi pénzből építhető meg kulcsrakészen egy minőségi családi ház ma Magyarországon? (nettó, telekár nélkül, Ft/m2)?”
Mint várható volt, a válaszok meglehetősen nagy szórást mutattak, de kisebbet,mint amire számítottam.
A válaszolók mintegy harmada (31%) a 200-225.000 Ft közötti sávba saccolta a négyzetméterenkénti építési költségeket, 16% pedig a 250-275.000 Ft közöttibe.
Érdekesség, hogy többen gondolták úgy, hogy egy új családi ház építése több mint 400.000 Ft/m2-be kerül (5%), mint akik szerint ez „kihozható” kevesebb mint 125.000 Ft/m2-ből (4%).
A válaszok megoszlását az alábbi diagram mutatja:

Legközelebb azt mutatom be, hogy a válaszadók mit tartanak a házépítők előtt álló legnagyobb akadálynak, a legnagyobb kihívásnak az építkezés, illetve egy családi ház felújítása előtt.

Csatlakozzon Az építő közösséghez (ha még nem tette), és ingyenesen letöltheti az Építem a házam I. kötetének előbb idézett, a házépítés költségvetéséről szóló fejezetét is! Kattintson ide!

(A kérdőívet a Construma kiállításon véletlenszerűen megszólított látogatók töltötték ki. Erre a kérdésre 213, zömében új családi ház építését tervező építkező válaszolt.)

 

Kategóriák: Építő közösség, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?