A szakember választás nehézségei a házépítők, házfelújítók szemszögéből (2. rész)

A szakember választás nehézségei a házépítők, házfelújítók szemszögéből (2. rész)

A szakember választás nehézségei a házépítők, házfelújítók szemszögéből (2. rész)

– szakember-keresés új nehézségei

epitesi_szakember_4_1A mini-blogsorozat első részében felidéztem azokat a veszélyeket és nehézségeket, melyekkel eddig is meg szembe kellett néznie és meg kellett küzdenie a házépítésre, házfelújításra készülőknek a szakember-kereséssorán.
A mai blog középpontjában a jelen és a jövő áll: mire számíthatnak manapság az építkezők ezen a területen?
Elárulom, jó és rossz hírek egyaránt lesznek a következőkben!


A jó szakember egyre ritkább
Jó szakemberből eddig sem volt sok, de ezeknek a jó szakemberek igen nagy része is elment külföldre dolgozni!
Legutóbb meséltem arról, hogy egy konferenciasorozat révén az utóbbi hetekben jó sok helyre eljutottam az országban, és az ott folytatott beszélgetésekből még az újságokban megjelentekhez képest is súlyosabb kép rajzolódott ki. Volt ahol azt mesélték, hogy ha valaki egy kisebb munkát szeretne megcsináltatni az otthonában, akkor akár fél évet is várnia kell – ha akad egyáltalán olyan mester, aki bevállalja azt.
A magyar munkaerő elvándorlása kapcsán valószínűleg nem mondtam újdonságot – de érdemes továbbgondolni az előbbieket.
1.  Számolni kell azzal, hogy a munkadíjak szép lassan idehaza is emelkedni fognak (közelítve a Nyugat-Európában megszokott körülbelüli 50%-50% munkadíj-anyagköltség arányhoz) – ez pedig az építési költségek emelkedését fogja jelenteni. Érdemes tehát kicsit igyekezni! (Még az is lehet, hogy ez hazavonz majd néhány építési szakembert!)
2.  Érdemes lesz a munka aktuálissá válásához képest minél előbb szerződést kötni a szakemberekkel! Ha valaki nem gondolkodik előre, akkor elképzelhető, hogy hónapokra leáll az építkezés, mert a kivitelezők akkor lesznek újra szabadok!
Különösen nagy kihívást jelenthet, ha valaki maga szervezi az építkezését (azaz nem adja ki fővállalkozásba), hiszen ilyenkor neki kell a szakemberek gördülékeny egymásutániságáról gondoskodni. (És mint arról már az előbb esett szó: számoljunk azzal, hogy minél kisebb munkát tervezünk, annál nehezebb lesz jó szakembert találnunk – érdemes tehát ezen a téren nagyobb rugalmasságra felkészülni.)

építési szakember, házfelújítás, házépítés

Egy egyszerre optimista és pesszimista jövőkép

Az építem a házam 1. kötetében mi is felhívtuk a figyelmét az építkezőknek arra, hogy a reklámokban, prospektusokban többnyire féligazságokkal találkoznak. (Az igazság másik felét nekik kell megszerezniük – például az Építem a házam könyvekből 🙂 ) Persze így van ez az élet minden területén. Jó példa volt erre a média reakciója is a két héttel ezelőtt megjelent 2014-es lakásépítési statisztika kapcsán.
Az elmúlt évben 8358 lakás épült idehaza (és 9633-ra adtak ki építési engedélyt) – ez a tény.
Voltak olyan sajtótermékek, melyek ennek kapcsán azt emelték ki, hogy ez 15 illetve 28%-os növekedés 2013-hoz képest (tehát az építőipar láthatóan elmozdult a holtpontról!), mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ez a szám még mindig fényévekre van a válság előtti időszak számaitól és a majd mindenki által elfogadott, ideálisnak tartott 40.000 lakás/év darabszámtól (és nem sokkal több az egy évvel korábbi számoknál, melyek akkora történelmi mélypontot jelentettek, hogy a II. világháború alatt nem épült olyan kevés lakás idehaza, mint akkor).
Az építőipar tehát éledezik, de még messze van a szárnyalástól.
És ebben a helyzetben hallani a bevezetőben említett szakember-hiányról, ebben a helyzetben tudnak a Tervcafénrészt vevő (jó!) szakemberek éppen hogy időt szánni a Tervcafén történő részvételre (mert annyi a munkájuk)!
Mi fog történni akkor, ha tényleg megjelennek azok a pályázati lehetőségek, esetleges kedvező(bb) hitellehetőségek, melyekről egy korábbi blogomban már én is írtam?

Egy szó mint száz: érdemes tisztában lenni ezekkel az új kihívásokkal és esetleg már most óvatosan elkezdeni a keresgélést az építési szakemberek piacán! (Ne felejtsék, ha igénylik, szívesen segítünk!)

Kategóriák: Építkezés, Felújítás

Vélemény? (2) ↓

2 Hozzászólások

 1. Márkus-Zalatnay Fruzsina november 8, 2017

  Tisztelt Bodnár György!

  Először is szeretném megköszönni azt a sok segítséget, amit a könyvében leírtak nyújtanak nekünk a családi házunk építését tervezve.
  Sajnos még nem jutottunk el Tervcaféra, de a könyvet évekkel ezelőtt megvettük és rendszeresen olvassuk, használjuk a benne leírt ötleteket. Szertnénk a következő győri találkozóra elmenni. Esetleg van mér valamilyen időpont?

  Sopronban lakunk néhány hónapja és most vagyunk telek és szakember keresésben. Az lenne a kérdésem, hogy tudna-e ajánlani a környéken építészt, illetve kivitelezőt. Az lenne a tervünk, hogy nyárra legyenek kész terveink és el tudunk kezdeni építkezni, hogy 2018 telére szerkezetkész legyen a hát. Így talán 2019 őszén már tudnánk költözni. Az a problémánk, hogy tervek nélkül em tudunk szerződést kötni kivitelezővel, így félünk, hogy mégsem sikerül nyáron kezdenünk.

  Van esetleg valamilyen szakember listája, hogy kiktől érdemes ajánlatot kérni?

  Köszönöm szépen!
  Üdvözlettel:
  Márkus-Zalatnay Fruzsina

  reply
  • Bodnár György november 9, 2017

   Kedves Fruzsina!

   A legutóbbi győri Tervcafén bebizonyosodott, hogy több szakértő partnerre van szükség ahhoz, hogy olyan legyen a Tervcafé, amilyennek szeretném. Ha a helyi szervező partnerünk tudja ezt garantálni (a mostani felfokozott építőipari hangulatban is…), akkor még ebben az évben megyünk. Ha nem, akkor ez tolódik. Ennyiben mindenképpen a megértését kérem! (A hírlevelünkben erről írni fogok!)
   Köszönettel és üdvözlettel Bodnár György

   reply

Vélemény?