Ilyen egyszerű lenne jó házakat építeni Magyarországon!

Ilyen egyszerű lenne jó házakat építeni Magyarországon!

Ilyen egyszerű lenne jó házakat építeni Magyarországon!

– avagy megint a Tervcafék tapasztalataival példálózunk

bonyolult_haztervA Tervcafék arra is jó alkalmat teremtenek, hogy általános, az ott nem levő házépítők, házfelújítók számára is hasznos tanulságokat lehessen levonni a látott tervekből, a feltett kérdésekből, az elmesélt elképzelésekből. (Akik pedig ott vannak, ők mindjárt személyesen, első kézből tudják hasznosítani ezeket a tapasztalatokat! Ne feledje, a nyár előtt már csak egyetlen Tervcafé június 10-én!)
A mai blogbejegyzésben a májusi Tervcafé egy olyan tapasztalatát szeretném megosztani, amelyet több szakember is megfogalmazott.
Vajon mi lehet a mai építkezők (egyik) legnagyobb problémája – amit többnyire észre sem vesznek?!
Lehet, hogy Ön is meg fog lepődni…

Lőjük le a poént! Mi is a legnagyobb veszély?

Elárulom, hogy a több száz milliós villák építtetői nem járnak Tervcafékra és (valószínűleg) nem olvassák az Építem a házam köteteit sem. (Nekik a pénz nem számít és/vagy  úgy gondolják, hogy ha megfizetik a legjobb (nevű) szakembereket, akkor ezzel a dolog el van intézve.)
A mi beszélgetőtársaink többnyire olyan építkezők, akik hajlandók a minőségre áldozni, de nem végtelen mennyiségű pénz áll a rendelkezésükre – ezért szeretnének odafigyelni arra, hogy mit és hogyan építenek.
Ezért utánaolvasnak, utánajárnak a dolgoknak.
Tök jó – mondhatnánk, de ez egyáltalán nem biztos, hogy így is van!

Múltkor hallottam egy előadásban, hogy a tudáshiánynál csak egy rosszabb dolog van: a rendszerezetlen tudás.
Aki ma elkezd kutakodni az Interneten, felfedezheti, milyen csodálatos és összetett dolog is egy családi ház – ráadásul itt is szinte naponta jelennek nyálcsorgató újdonságok. (Elég, ha csak a megújuló energiák témakörére gondolunk.)
Könnyű arra a következtetésre jutni, hogy ezekre bizony mind szükség van a mi házunknál, ha nem építjük be ezeket a világmegváltó újdonságokat, akkor már nem is lesz modern, korszerű az otthonunk!
Az építészek pedig – úgy tűnik – partnerek ebben a gondolkodásban. A Tervcafékon látott tervek nagy része ugyanis feleslegesen bonyolult – és ami még ennél is nagyobb gond: ily módon feleslegesen drága is!

Mire „harapnak” az építkezők?

Nézzünk egy-két példát arra, mi az, ami a legjobban megfogja az építkezőket az Internetet böngészve!
Először is az extrémitások.
Ilyen, amikor egy-egy új módszer, termék azt ígéri, hogy ripsz-ropsz megold egy-egy akut problémát. Sajnos ez többnyire nem igaz. Az ilyesfajta reklámok és PR-cikkek sokszor azzal operálnak, hogy végletekig leegyszerűsítik (egy szempontból) az adott problémát, olyannyira, hogy azt bárki megértse – aztán erre az immáron végtelenül egyszerű problémára adnak egy végtelenül egyszerű („pofonegyszerű”) választ. (A probléma – sajnos – ettől még bonyolult marad…)
Időnként döbbenetes látni, hogy a milyen gyorsan gyökeret vertek például az emberek fejében a „hőszigetelő festékek”, és az ezekkel – úgymond – még a hülyék által is pikk-pakk megvalósítható belső hőszigetelés. (Tévedés ne essék: egy épületet lehet belülről is szakszerűen szigetelni – de ez nagyon komoly mérnöki tervezést igényel – egy erről szóló régebbi blogunkat ide kattintva lehet elolvasni!)
Vagy mondhatnám példának, amikor valaki nemrégen egy Tervcafén egy olyan új falszerkezeti megoldást hozott („olvasta a neten”), amihez hasonló bonyolultságot én még életemben nem láttam…

A másik „horog” mindannyiunk fejében a divat.
Az utóbbi években például hihetetlenül megnőtt az építkezők fejében a gépészet jelentősége. (Ez nem baj, az már annál inkább, hogy ez többnyire a szintén alapvető fontosságú szerkezeti megoldások kárára történik…)
Pár évvel ezelőtt az egyik Tervcafén egy építkező vendégünk beszélgetett egy gépész szakemberrel. Be kell valljam, egy idő után már egy kukkot nem értettem abból, amiről társalognak… „Ön is szakember?” – kérdeztem meg tőle, amikor befejezték a diskurzust. „Nem, pénzügyes vagyok, csak utánaolvastam a témának.”
Egyre fantasztikusabb és egyre nagyra törőbb elképzelésekkel találkozunk a gépészeti megoldások területén – a gond csak az, hogy az építkezők általában nincsenek tisztában ezeknek a megoldásoknak az anyagi vonzataival  (aztán majd amikor az építkezés közben szembesülnek vele, akkor jönnek a katasztrofális műszaki kompromisszumok), másrészt ha valamire, akkor a gépészeti ötletekre igaz leginkább, hogy rémesen bonyolultak.

Tanulságok

– Egy házat egyenértékű műszaki megoldásokból érdemes összerakni.
Ha egyik elemére (legyen ez bármi, az előző példában a gépészet volt) aránytalanul nagy súlyt fektetünk, akkor szinte bizonyos, hogy ez (vagy legalábbis ennek egy része) pénzkidobásnak fog bizonyulni. A hozzá képes átlagos környezetben nem fogja tudni kifejteni a benne rejlő átlagon felüli képességeit. (Ezt a megállapítást nem biztos, hogy az építkezéskori helyzetre kell vonatkoztatni. Elképzelhetjük jövőbeli házunkat (azaz mostani házunk későbbi állapotát) is, még ha most ennek minden elemét nem is tudjuk beépíteni (megfizetni). Ilyenkor a megcélzott szint lebeghet már most a szemünk előtt, de legyünk tisztában azzal, hogy amíg a beruházásoknak a végére nem értünk, ne várjunk csodákat!)

– Érdemes törekedni az egyszerű, már bevált műszaki megoldásokra. (De azért ezek a műszaki megoldások legyenek korszerűek, vagy legalábbis a mai korra adaptáltak. Az „Uram, nem lesz gond, húsz éve így csináljuk”-hoz hasonlóan nyilatkozó mesterembereket kerüljük!)
Ha egy vadonatúj műszaki megoldást választunk, figyeljünk oda kiemelten a kivitelező személyére. Hiába jó a termék, ha a beépítést olyan végzi, aki ekkor találkozik vele először. Ilyen esetben kulcskérdés az adott technológiára szóló leinformálható referencia!

– Nem tudok mást mondani: a rendszerezett (és ellenőrzött) tudás legjobb fellelési helye ma az Építem a házam könyvsorozat – minden építkező könyvespolcán ott a helye. Aki ebbe egy kicsit is elmélyedt már, őt sokkal nehezebb bevinni az erdőbe.

– És persze az tervek, elképzelések tesztelésére, optimalizálásra ott a Tervcafé – ahol független, kívülálló szakemberek tudnak véleményt formálni a még érlelődő gondolatokról! (A júniusi, évadzáró Tervcafé kiemelt témája éppen a gépészet!)

Kategóriák: Építkezés, Gépészet, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?