Itt a családi házak aranykora? (Építési piaci előrejelzés)

Itt a családi házak aranykora? (Építési piaci előrejelzés)

Itt a családi házak aranykora? (Építési piaci előrejelzés)

– avagy belekezdjek vagy ne kezdjek?

Szerző: Bodnár György

családi házak aranykora építési piaci előrejelzés

A bizonytalanság korát éljük. Az építési piac is tele van kérdőjelekkel a hogyan tovább?-ot illetően. Az építési szakemberek azért aggódnak, hogy lesz-e munkájuk, az építkezők, felújítók pedig azon tamáskodnak, hogy bele merjenek-e vágni éppen most életük beruházásába.
Ezt a blogbejegyzést egyszerre szánom biztatásul és év eleji prognózisom aktualizálásául.
Mi vár az építkezőkre (és az építési szakemberekre) 2020-2021 fordulóján?

 

Mit jósoltam 2020 elején?

Az év elején egy Facebook élő adás keretében vettem a bátorságot, hogy szubjektív előrejelzést adjak a 2020-as évre. (Akit érdekel, itt visszanézheted!)
Akkor még úgy tűnt, a lakásépítési piacot a január 1-jével megszűnt kedvezményes áfa hatása fogja uralni. (Az jósoltam, hogy ez mostanra, azaz az év végére kedvezőbb helyzetbe hozhatja kiszolgáltatottság tekintetében az építkezőket, mert a kevesebb nagyberuházás kevesebb építési szakembernek fog munkát adni, akik közül jónéhányan ismét „ráfanyalodnak” majd a családi házakra. Ez a kínálatbővülés pedig részben ellensúlyozni fogja az áfa miatti átlagos árszint-emelkedést.)
De aztán kiderült, hogy messze nem ez lesz a fő piaci hatás ebben az évben.
Tavasszal megérkezett ugyanis a koronavírus, ami alapjaiban forgatta fel az életünket.
Viszont nagyon érdekesen és ellentmondásosan érintette a családi házas építkezések piacát!  

 

Felértékelődött minden, ami családi ház

Egy idő után borzasztóan idegtépő és frusztráló tud lenni, amikor egy belvárosi, 60 m2-es lakásban kell egy négy-öt fős családnak heteken keresztül összezárva lenni. Márpedig ez sajnos sokakkal megesett a karantén idején.
A családi házakkal kapcsolatban mindig is élt egyfajta nosztalgia a legtöbb emberben (egy ilyen álom-elképzelést próbál kicsit a valóság talajára helyezni az Építem a házam 1. kötet 1. fejezete…), ez most biztosan felerősödött. Amikor ki lehet menni a kertbe, akár még kertészkedéssel is el lehet ütni az időt, amikor több hely jut a házon belül minden egyes családtagnak – ezek az apró előnyök egy vészhelyzetben duplán esnek latba. (Én például minden délelőtt elmentem futni a tőlünk 100 méterre levő erdőbe, ahol egy csomó sétálóval találkoztam szembe.)

Ráadásul most a munkahelyre ingázás sem jelentett napi kellemetlenséget, hiszen a legtöbben home office-ba kényszerültek. (Ugye milyen jól jött most, ha valaki megfogadta a saját dolgozórészleg kialakításáról szóló javaslatot az Építem a házam 1. kötetéből? :-))

És akkor még nem is beszéltem arról, hogy mennyivel kellemesebb a kertben napozva begyűjteni a D-vitamint, mint tabletták formájában 🙂

 

Brutálisan nőtt a családi házak értéke

Mindezt a számok is alátámasztják.
Több mint egy tucat Budapest melletti település van, ahol meghaladta a 25 százalékot az ingatlanpiaci áremelkedés egy év alatt, csökkenést pedig csupán egy helyen, Visegrádon mértek – hivatkozik a hvg.hu az OTP Ingatlanpont legújabb jelentésére. A jelenség mögött alapvetően két ok rejlik meg: egyrészt az elmúlt években jelentősen emelkedtek a fővárosi ingatlanárak, ami miatt egyre többen kezdték inkább a Budapest környéki kertes házak felé fordítani figyelmüket, másrészt a koronavírus-helyzet következtében a bezártság és az otthoni munkavégzés sokaknál rávilágított arra, hogy érdemesebb lehet kertes házba költözni.” (A teljes hír ide kattintva olvasható!)
Valószínűleg most, a járvány következő szakaszának elején újra többen átgondolják a család jövőképét.

 

Pro és kontra

Akik új ház építését tervezik, azoknak ár tekintetében kedvező hír lehet, hogy a városi nagyberuházások (amelyek azért mindig egyfajta referenciaértéket jelentenek a Ft/m2 áraknak) nem csak a kedvezményes áfa kifutása miatt estek vissza, hanem a befektetői kedv lelohadása miatt is. (Ki tudja, mikor és mennyire lehet újra a turistákra alapozni egy kiadó lakás befektetést?)
Ennek ellensúlyozására jöhet a rozsdaövezeti fejlesztések programja, de ennek előkészítése még biztosan eltart egy jó darabig, másrészt ez nem a luxuslakások árszintjével fogja feljebb tornázni az árakat.
Ez tehát jó hír lehet az építkezőknek.

A családi házas piacon alapvetően jó hír az is, hogy az építőipar nem került a válság nagy vesztesei közé. Az építkezések szinte zavartalanul folytak tovább (nem messze tőlünk szinte a legszigorúbb karantén alatt épült fel egy ház), ez viszont azt is jelentette, hogy keresleti oldalról nézve a szakemberhiány csak kicsit enyhült. („Átlagosan 119 napot kell várni egy építőipari szakember megkeresése után a munka megkezdésére” – érdemes elolvasni bővebben ezt a hírt!)
Jó hír az építési szakembereknek, kicsit rossz az építkezőknek.

Sajnos az előbbi kedvező szempontoknak van egy másik vetülete is. A mostani válságban azért sokan vesztették el a munkájukat, de legalább is többen érezhették meg, hogy munkahelyük azért mégsem áll olyan biztos alapokon, mint gondolták. Egy ilyen helyzetben az ember esetleg kétszer meggondolja, hogy belevágjon-e egy nagyobb beruházásba. (No meg a bankok is óvatosabban osztogatják a hiteleket egy ilyen szituációban…)
Az igencsak kedvező családtámogatások azonban még élnek, sőt idén van „falusi CSOK” is, ne feledjétek, hogy a dolgok mostani állása szerint csak korlátozott ideig!)
Rossz hír és jó hír az építkezőknek.

 

A felújítások felértékelődése

A mostani időszak valószínűleg megváltoztatja a pénzköltési szokásainkat is.
A legtöbb család talán jobban meggondolja, mire költi a megtakarított pénzét. Talán előtérbe fognak kerülni a hosszú távon is értéket biztosító dolgok az „éljünk csak a mának” megközelítéssel szemben.
Egy ilyen szemléletváltás mindenképpen felértékelheti a házfelújítások jelentőségét.
Elvégre egy átgondolt(!!) felújítás egy remek befektetés a jövőbe, sokszor szokták a legjobb nyugdíj-előtakarékosságnak is javasolni. (Most, amikor megtehetem, tegyek azért, hogy később ne nyomasszanak például a havi rezsiköltségek. Azért az előző mondatban nem győzöm hangsúlyozni az „átgondolt” jelzőt”!)
Talán (még) többen fognak belevágni újonnan vásárolt vagy már meglevő házuk felújításának. (Azért ehhez nem ártana egy kis kormányzati ösztönzés… A nem Budapest környékén élők azonban még számolhatnak a 0%-os felújítási hitellel és a falusi csokban is ott rejlik az erre szolgáló lehetőség! 

 

És a bónusz: közel nulla energetikai elvárások

És persze a korábbi előrejelzésből továbbra is aktuális, hogy január 1-jétől már csak „közel nulla” energiafogyasztású házak kaphatnak használatbavételi engedélyt Magyarországon is.
Azt tapasztalom, hogy ezen a téren még a szakemberek körében is jónéhány tévhit és félinformáció kering, az építkezőkről nem is beszélve.
Épp ezért Az építő közösségben is több anyaggal készülünk a téma körbejárására, ezek közül legaktuálisabbnak a szeptember végi, egy hetes(!), ingyenes(!) Építem az otthonom 2021 online(!) konferenciánk számít, melynek középpontjában éppen a közel nulla áll. (De azért bőven lesz még érdekesség az egy hét alatt, például a házfelújítókat is célba véve!)
Ha még nem jött szembe veled a neten, akkor bővebb infó és jelentkezés ide kattintva!

 

Tippek

  • Aki valamiért el szeretné adni nagyváros környéki házát, telkét, most jó időben van.
  • Aki már elkezdte előkészíteni építkezését, ne adja fel! Jövőre jó eséllyel jobb kondíciókkal fog tudni építkezni, mint az utóbbi években!
  • Azért a pénzügyi tervet érdemes még egyszer átnézni, esetleg több tartalékot hagyni benne!
  • Ha még nem tetted meg, érdemes egy átfogó (komplex, szerkezeti és gépészeti szempontokat egyaránt figyelembe vevő!) felújítási tervet készíttetni már most. Még akkor is, ha ma még nem látod az anyagi forrásokat. Ki tudja, hátha a járványválság magával hoz új támogatási formákat! (De addig is érdemes lehet kalkulálni a jelenlegi, fent említett eszközökkel!)
  • Ha valaki valamiért még nem a közel nulla elvárásrendszer szerint építtette a házát, akkor tegyen meg mindent, hogy december 31- előtt biztonsággal megkapja a használatbavételi engedélyt!
  • Mindenki más alaposan járjon utána, mit jelent és mit nem jelent a közel nulla! Például az Építem az otthonom 2021 egy hetes rendezvényünkön! 🙂 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?