Kinek a dolga a családi ház tervezése

Kinek a dolga a családi ház tervezése

Természetesen az építészé, vágják rá sokan.
Akik elolvassák az Építem a házam könyvsorozat I. kötetét, azok már tudják, hogy rajta kívül még a statikusé, a gépész- és villamos tervezőé, hogy a belsőépítészről, a kerttervezőről és sok más szakemberről most ne is ejtsünk szót.
De még ebből a felsorolásból is kimaradt az egyik legfontosabb szereplője a tervezési folyamatnak: maga az építtető!

Sokan félreértik ezt a „szerepet”: úgy gondolják, hogy nekik kell kockás papíron megrajzolniuk majdani házuk precíz helyiség-elosztását, az építész dolga pedig nem más, mint átültetni mindezt műszaki rajz formátumba.

Valójában az építtető szerepe más, mondhatni sokkal nehezebb a családi ház tervezésekor: neki a család jelenét és jövőjét kell átgondolnia! A felszínességet jócskán meghaladva kell feltérképeznie, 10-20 éves távlatokban a közös jövőképet, átgondolni a család (és egyes tagjainak) életvitelét és igényeit, nem is beszélve a hosszútávú anyagi lehetőségekről (ez utóbbinál gondolni lehet/kell az esetleges kölcsön törlesztő-részleteire ugyanúgy, mint ahogy a ház fenntartási költségeire).

A jó építész ezekből az információkból fogja tudni megtervezni azokat a tereket és a hozzájuk kapcsolódó szerkezeteket, amelyek aztán hosszú évekre ideális élettérül fognak szolgálni a család számára.
Ehhez az előzetes átgondolási folyamathoz szeretnénk segítséget nyújtani az Építem a házam könyvsorozat I. kötetének 3. fejezetében.

Kategóriák: Építő közösség, Házak, Háztervek, Lakberendezés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?