Mitől félnek az építkezés előtt állók?

Mitől félnek az építkezés előtt állók?

 – mini közvélemény-kutatásunk második része

Construma_felmeres_diagram2A Construmán és az Interneten kérdeztük a családi ház építése vagy felújítása előtt állókat arról, hogy mit tartanak jelenleg a legsúlyosabb problémának az építkezések területén.
Itt a lehetőség, hogy mindenki összevesse saját véleményét a többi építkezőével!

Mini közvélemény-kutatásunk második kérdése mind az új építést, mind a felújítást tervezőkhöz szólt:
Ön szerint mi az építkezők legnagyobb kihívása ma Magyarországon?
A következő lehetséges válaszokat kellett súlyozni 1-10-ig (azaz nem egyetlen választ kellett megjelölni):
– információbőség
– bőség az építőanyagok területén
– drága építőanyagok
– a hitelek hiánya
– az állami támogatások hiánya
– az önrész szűkössége
– időhiány (információszerzéshez, utánjáráshoz, ellenőrzéshez)
– a jó szakemberek hiánya
– „nem értek hozzá”
– az építőipar általános morálja (bizalmatlanság, fizetési fegyelem)

A végeredményt az alábbi grafikon foglalja össze:

Számomra kissé meglepő módon összességében a legtöbb szavazatot a „drága építőanyagok” kapta(16%). Ez azért is meglepő és elgondolkodtató mindenki számára, mert a kutatásra egy olyan időpontban került sor, amikor a hazai építőanyagárak évtizedes mélypontjukon álltak, azaz hosszú évek óta nem volt olyan olcsó építkezni idehaza, mint most. (Erről a témáról nemrégen egy blog is született, melyet ide kattintva olvashatnak!)
Sokkal kevésbé meglepő, hogy szorosan ezt követi az építkezés előtt álló akadályok között két további pénzügyi szempont: „az önrész szűkössége” (16%) és „az állami támogatások hiánya” (16%).
A harmadik helyre (ugyancsak holtversenyben) „a hitelek hiánya” (10%) és a „jó szakemberek hiánya” (10%) került.
Összegzésként megállapítható – a mai Magyarországot ismerve nem meglepő módon, a családi ház építése és felújítása előtt állók leginkább anyagi, pénzügyi problémákkal szembesülnek. A szakma és a politikai döntéshozók előtt álló feladat a gátak lebontása.

Végül még egy érdekességre szeretnék kitérni. A Construmán személyesen „szólítottuk le” az építkezés előtt állókat (az ő válaszaik ilyen formában impulzívnak tekinthetők), ezt egészítette ki egy spontán közvélemény-kutatás az Interneten Az építő közösség tagjai között.
A két csoport válaszai többé-kevésbé egybevágtak, kivéve egy ponton: az Interneten, kicsit „átgondoltabban” szavazók lényegesen nagyobb súlyt helyeztek „az építőipar általános moráljá”-ra, mint a vásáron megkérdezettek(11% az összes 6%-al szemben). Az Internetes szavazáson egyébként „az állami támogatások hiánya” nyert, a „drága építőanyagok” és „a jó szakemberek hiánya” előtt.

Legközelebb arra keressük a választ, hogy a családi ház felújítását tervezők milyen beavatkozásokat terveznek az építkezés keretében.

A nem reprezentatív felmérés a Construmán 282 családi ház építését illetve családi ház felújítását tervező magánember személyes megkérdezésével készült, kiegészítve az Interneten Az építő közösség tagjainak megkérdezésével (49 válasz)..

Kategóriák: Egyéb, Építkezés, Építő közösség

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?