Padlófűtés „éjszakai” árammal (2. rész)

Padlófűtés „éjszakai” árammal (2. rész)

– avagy (sajnos) a gépészetben sincsenek tuti tippek

Szerző : Bodnár György

FűtőfilmNemrégen beszélgettünk egyik kivitelező(!) partnerünkkel, aki történetesen éppen a saját házát (is) építi.
Elpanaszolta, hogy már nagyon elege van a gépészekből. Négy emberhez fordult eddig, és mindegyik gyökeresen más javaslattal élt jövendő háza gépészeti rendszerével kapcsolatban. Most akkor kinek higgyen?
A helyzet ismerős – hasonlóra minden építkezőnek, felújítónak fel érdemes készülni. (Remélem ezért is várják már nagyon sokan az Építem a házam 5. kötetét, amiben minden alapismeret hozzáférhető lesz az épületgépészetről! :-))
A most következő blogpár saját blogjaink hozzászólásaiból emel ki két példát – szerintem mindenki okulására. (A pár második tagja tekinthető a sorozat 1. része folytatásának!)
Első (rövid) felvonás: Tibor beszámolója a fűtőfilmről.

 

Több konkrét példa kellene

„Végig olvastam az összes hozzászólást…vegyes érzelmekkel. Érthető módon, sok a bizonytalanság, kétség, hogy egy új építkezésnél melyik fűtés lehet gazdaságos és hatékony? 3 évvel ezelőtt hasonló kérdések foglalkoztattak engem is egy új építkezés kapcsán, és – mérnök létemre – nehéz volt eligazodni és dönteni a különböző fűtési rendszerek között. Nehéz értelmezni, követni a cégek műszaki, gazdasági érveléseit, főleg abban a tudatban, hogy mindenki üzletet akar…és a maga lovát dicséri, igazolja…mint ezen a fórumon is!

Ezen a fórumon is sok az elméleti érv, kevés a gyakorlati referencia! Én bemutatnám a saját döntésem tapasztalatait…okulásul és tényszerűen.”

Ezzel egyébként teljesen egyetértek, és tavasztól kezdve szeretnénk is több megvalósult épületet és gépészeti rendszert bemutatni.
Első fecskének is tekinthető András „élménybeszámolója” a decemberi Tervcafén, ami ide kattintva és ide kattintva nézhető meg!

 

Napelem, fűtőfilm, infrapanel

„Én egy napelemes rendszert választottam, fűtőfilmmel, hidegburkolatoknál fűtőszőnyeg, garázsban infrapanellel.

A ház 10 cm grafitos szigetelést kapott a homlokzatra, aljzaton 10 cm XPS lépésálló szigetelés, tetőtér 20 cm kőzetgyapot szigetelést.

  • A ház fűtött alapterülete 202 nm, 32 fokos tető, Dél-Nyugati tájolás,
  • 24 db napelem+ inverter, tartószerkezettel, felszereléssel 3 230 000 Ft,
  • 134 nm fűtőfilm, 34 nm fűtőszőnyeg, 34 nm dupla garázs 1 db infrapanel, összes költség munkadíjjal 1 960 000 Ft,
  • 1 db vízmelegítő – levegő hőszivattyús 234 000 Ft.

Összes költség: 5 424 000 Ft.

Éves fűtés, villany, meleg víz költség 2015 szeptembertől – 2016 szeptemberig 138 400 Ft azaz 11 533 Ft / hó. További 6 db (ez itt tévedés lesz, 12 db kellene, ha elfér még a háztetőn) napelemmel közel 0 szaldós lehet a ház.

Ezek a tények! Ide lehet tenni a fentiekben megadott ház paraméterei alapján az egyéb fűtési rendszerek ár kalkulációit bizonyításul a fenti vitákhoz! / Megjegyzem, hagyományos gáz üzemű, kondenzációs kazánnal, részben padlófűtéssel, radiátorral 3,5 millióra volt ajánlatom/”

 

A csapda

Egyrészt nagyon köszönöm ezúton is Tibor hozzászólását és konkrét számait! Ilyenekből szeretnénk minél többet látni Az építő közösség zárt Facebook-csoportjában!
Aki a fűtési rendszer tervezgetésénél jár, amúgy is érdemes áttanulmányozni azt a közel 200(!) hozzászólást, ami bő egy éves Parasztvakítás infrafólia segítségével című provokatív blogbejegyzésünkhöz született (és születik a mai napig)!

Az igazi csapda bármelyik, építkezés közben véghez vitt döntésünk kapcsán, hogy hiába leszünk (remélhetőleg!) megelégedve a végeredménnyel – arról nem lesz tapasztalatunk, hogy mennyivel lett volna esetleg jobb/olcsóbb/hosszabb távra szólóbb egy másik műszaki megoldás választása. (Jó hír, és egyben az élet Nagy Paradoxona, hogy azt sem fogjuk megtudni, hogy egy utóbb olvasott/hallott alternatív megoldás tényleg jobb, vagy éppen rosszabb eredményt hozott-e volna számunkra, mint a jelenlegi…)

Egyetlen járható út marad:
Felvértezni magunkat alapismeretekkel – hogy érdemben tudjuk megítélni azt, amit hallunk, olvasunk (Vagy egyáltalán megértsük…) – ehhez szeretnénk segítséget nyújtani ebben az évben különösen Az építő közösségben.
Megismerni többféle alternatívát.
Hozni egy – valószínűleg érzelmi 🙂 – döntést (de azért amennyire lehet, biztos alapokon nyugvót)
– Együtt élni a döntéssel. (Mert azért ha az megalapozott volt, akkor nagyon rossz nem lehet!)

Mindennek bizonyítására a mini blogsorozat utolsó részében egy alternatívát olvashat majd a mostani rendszerre – ami egyben folytatja majd a sorozat 1. részének gondolatmenetét! (Az 1. részt ide kattintva tudja elolvasni!)

Ha tetszett a bejegyzés, és hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

 

Kategóriák: Gépészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?