Erdő a belvárosban – de nagyon másképp!

Erdő a belvárosban – de nagyon másképp!

– avagy létrehozható-e családi házas érzés egy toronyházban?

Bosco Verticale 1.Mostantól időről-időre szeretnénk színesíteni Az építő közösség blogjait – érdekességekkel a nagyvilágból.
Ma egy olyan kísérletet mutatunk be, ami egyszerre próbálja élhetőbbé tenni a nagyvárosokat és a családi házak kertjeit varázsolni (amennyire csak lehet) a toronyházakban élők erkélyeire.
A helyszín Milánó – és íme a világ talán első „függőlegesen telepített erdője”!

 

 

Építkezés három dimenzióban

Az Építem a házam első, a házépítés előkészítésével foglalkozó kötetében szóba kerül az a sok építkezőt foglalkoztató kérdés is: földszintes vagy többszintes házat építsek?
Bár az egyszintes elrendezésnek is vannak jócskán előnyei (például nem kell állandóan lépcsőzni), de mi azért azt tanácsoljuk, hogy érdemes megfontolni a „harmadik dimenzió” kihasználásának lehetőségét. Így takarékoskodhatunk a telek beépítettségével – ezáltal vagy kisebb telek is elegendő lehet céljaink megvalósításához (pénz!) vagy ugyanakkora telken nagyobb lehet a zöld terület, a kert. (Ahol például mindenféle hasznos növényt termeszthetünk, no meg saját tulajdonú friss oxigént is előállíthatunk 🙂 )
Egész biztos azonban, hogy csak nagyon keveseknek jutott eddig eszébe, hogy magát a kertet is három dimenzióssá tegye!
Pedig ma már erre is van lehetőség. Ha a házunk tetejét célszerűen tervezzük meg, akkor a kertünk akár a házunk tetején is „folytatódhat”. (Az ún. zöldtetőkről is lesz szó az Építem a házam könyvsorozat most készülő 4. kötetében! 🙂 )
Na de hogy egy egész erdőt telepítsünk egyetlen házra? Pedig már erre is van példa – na jó, nem egy családi házon.

 

Erdő az erkélyen

A hangsúlyozottan három dimenzióban építkezés nyilvánvalóan kényszer egy nagyvárosban, ahol rengeteg (egyre több) embernek kell elférnie behatárolt területen.
A kényszer eredménye a nagyvárosok egyre nagyobb beépítettsége (ezzel együtt az egyre fogyó zöld területek és az egyre rosszabb levegő) valamint az egyre magasabb épületek.
Miért ne lehetne erdő és/vagy kert minden erkélyen – nem csak a zöldtetőn? – merült fel a gondolat egyre több építészben, és a sok modellkísérletet mára konkrét megvalósulás követte.

Bosco Verticale, zöldtető, családi ház, kert, erkély

A képen látható épület Milánóban épült meg, neve Bosco Verticale, tervezője a Boeri Studio. (A „bosco” olasz szó jelentése magyarul erdő.)
A lakásokhoz tartozó erkélyekre több mint 100 féle fát és cserjét telepítettek (gondos válogatást követően), ezeknek a gondozását a későbbiekben egy erre szakosodott cég fogja végezni. (Azért nem bízzák teljesen a bentlakókra…)
Egy épületben (több is lesz a tömbben) így összesen 480 nagy és közepes fa, 250 kisebb fa, 5000 cserje és bokor, valamint 11.000 virág és más aljnövényzet került beépítésre – ez nagyjából 10.000 m2-nyi erdő telepítésének felel meg!
A házban található lakások legkisebbike 65 m2 (ehhez csak egy kisebb erkély tartozik), a legnagyobb apartman 450 m2-es(!!) – ehhez 80 m2-es terasz is tartozik.
A projekt gazdái azt remélik, hogy mindenki nagyon fogja élvezni, amikor a nagyváros közepén a saját kertjébe ülhet ki délutánonként, esténként a munka után – a saját fái alá.
Az épületekben egyébként is nagyon odafigyeltek az „öko-jellegre”: a szürke vizet is hasznosítják az háztartásokban és az energiaellátásról nagyrészt napelemek gondoskodnak. (A projekt arany-fokozatú LEED-minősítést célzott meg.)
A projekt prospektusa megnézhető  ide kattintva! (Érdemes élvezkedni!)

 

Pazarlás-e a családi ház?

A projekt maga egy érdekes „filozófiai” kérdést is felvet.
Aligha kérdéses, hogy maga a családi ház a legpazarlóbb lakhatási forma. Fajlagosan sok helyet foglal el és minden, a lakhatással kapcsolatos problémát egyénileg kell megoldani (ami pedig közösségileg gazdaságosabb, s egyben persze macerásabb is lenne). Egyetlen nyilvánvaló példa: egy családi ház szélsőséges esetben minden oldalról ki van téve az időjárás viszontagságainak – egy lakás (többnyire) legfeljebb két oldalról.
(Hogy hogyan lehetne csökkenteni ezt a pazarlást? Erről is írtam már egy blogot korábban – ide kattintva olvasható!)
Kérdés, hogy az ilyen városi zöld projektek mennyire jelenthetnek a mostaninál vonzóbb alternatívát a zsúfolt városokból szabadulni vágyók számára. Számítások szerint ugyanis egyetlen ilyen lakóépületbe annyi „lakhatási funkció” zsúfolható bele, mint amennyihez családi házas övezetben  50.000 m2 lenne szükséges

                        Bosco Verticale, zöldtető, családi ház, kert, erkély.

A tartalom forrása: www.inhabitat.hu, képek Boeri Studio és Dolce Vita Homes.

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?