Felújítani – de okosan!

Felújítani – de okosan!

haz_felujitasMagyarországon a valódi értéknövelő felújítások száma hosszú évek óta jócskán elmarad az európai arányoktól. Még ennél is lehangolóbb azonban, hogy az ebbe a (viszonylag) kevés felújításba ölt pénz egy tetemes része ablakon kidobottnak tekinthető!

Sajnos sokan olyan felújításba fognak, ami inkább mondható divatosnak, mint hasznosnak.

 

Egy tavalyi projekt kapcsán tapasztaltam, hogy a családi házuk felújítását tervezők nagy része a napkollektor felszerelését tekinti egyes számú prioritásnak. (Ezzel párhuzamosan, az elektromos közműcégek meghirdetett kedvezményes áramtarifáira alapozva – egyre nőtt a földhő-hasznosítást tervezők aránya is). Tévedés ne essék: ezek a beruházások is fontosak és hasznosak csak nem biztos, hogy a legfontosabbak egy szigeteletlen, teljesen elavult gépészettel rendelkező otthonban! Arról nem is beszélve, hogy beszélgetésünk során az érintettek megdöbbenve hallották, hogy a hőszivattyú valódi kihasználásához célszerű lenne teljesen átalakítani lakásuk jelenlegi radiátoros fűtését (a hőszivattyú alapvetően nem a radiátorokba való magas hőmérsékletű fűtőfolyadékot szolgáltat.)

A divat mellett a másik gyakori kiindulási pont: „a szomszédom is ezt csinálta és bevált neki”  elv. Ebben csak az a probléma (és ez a felújítások legnagyobb kihívása is egyben), hogy minden (régi) ház más és más! Más anyagokból, más-más technológiával, más-más minőségben épültek meg. Ami beválik az egyiknél, annak automatikus másolása lehet, hogy több kárral jár a másik esetben, mint amennyi haszonnal.

Mégis mi a kiút? A családi házak felújításának előkészületeibe legalább annyi energiát érdemes fektetni, mint ha újat építenénk! Sőt: egy házfelújítás sokszor lényegesen nagyobb kihívás a szakemberek számára, mint egy új építés. Nem elég ugyanis az új technológiák ismerete, ismerni kell a régieket is, nem beszélve ezek összepárosításáról!

Minden felújítást kezdjünk a felméréssel! Ne sajnáljuk a pénzt és az időt arra, hogy egy hozzáértő szakemberrel megvizsgáltassuk házunk jelenlegi állapotát és kérjünk szakvéleményt arra, milyen beavatkozásokat és milyen sorrendben lát célszerűnek az illető. (Természetesen érdemes a legjobb ár-érték arányú beruházással kezdeni!)

Az Építő Közösségben a családi ház felújítások előkészítéséhez is szeretnénk valódi segítséget nyújtani!

Kategóriák: Építő közösség, Felújítás, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?