Háztervek – ezúttal másképp

Háztervek – ezúttal másképp

1191990_bulding_plans_1A ház tervei: ilyenkor szinte mindenki az építész által papírra álmodott műszaki tervdokumentációra gondol. Azt azonban sokszor elfelejtjük, hogy ezeknek a terveknek van egy elválaszthatatlan társa: a pénzügyi terv. A pénzügyi tervnek azt kell megmutatnia, hogy:
– mennyibe fog kerülni a házunk és a költségeket milyen ütemezésben fizetjük,
– hogyan, honnan és milyen ütemezésben fogjuk előteremteni azt a pénzt, ami a költségek fedezéséhez szükséges.


Ha nem rendelkezünk összehangolt műszaki és pénzügyi háztervekkel, akkor két teljesen eltérő következménnyel találhatjuk szembe magunkat:
– el sem kezdjük otthonteremtésre vagy otthonunk felújítására vonatkozó álmaink megvalósítását, mert eleve („látatlanban”) reménytelennek érezzük azok megvalósítását,
– menet közben vesszük észre, hogy nem lesz elég a pénzünk az általunk kitalált beruházásra, s az így vagy befejezetlen torzó marad vagy tele lesz életünket (és pénztárcánkat) megkeserítő műszaki kompromisszumokkal.

Meggyőződésem szerint a háztervezés, ebben a kettős megközelítésben, valamiféle iterációs folyamatnak tekinthető, ennek célja vágyak és a lehetőségek egyensúlyának megtalálása.

Házfelújítás esetén talán kicsit egyszerűbb a helyzet:

  • Házunk jelenlegi állapotának felmérése, javasolt beruházások listázása (lehetőleg  a legtöbb hasznot hozóval kezdve)
  • A javasolt beruházások „beárazása” (ajánlatkérések)
  • A rendelkezésre álló anyagi lehetőségek pontos feltérképezése (önerő, hitel-lehetőségek, esetleges támogatások), Érdemes azt is vizsgálni, hogy a beruházással milyen megtakaritások érhetők el – azaz amegtérülést.
  • Azon beruházások meghatározása (a lista elejéről), amelyek teljes értékű megvalósítására jelenlegi anyagi forrásaink elegendőek. (A megtérülés mellett azt is célszerű  nézni, hogy olyan beruházások kerüljenek előre, amelyeket később „folytatni” lehet!)
  • Megvalósítás

Az Építem a házam könyvsorozat I. kötetében részletesen foglalkozunk a Költségvetés elemeivel és a jó költségvetési tervezés ismérveivel. (A közösséghez csatlakozva olvashat bele a fejezetbe.)
Feltett szándékunk, hogy Az Építő Közösség keretében ehhez a komplex tervezési folyamathoz is megteremtsük a segítségnyújtást!

Kategóriák: Építő közösség, Felújítás, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?