Megjelent a felújítási támogatás – ez tényleg sokaknak lehetőség! [Aktualizálva!]

Megjelent a felújítási támogatás – ez tényleg sokaknak lehetőség! [Aktualizálva!]

Megjelent a felújítási támogatás – ez tényleg sokaknak lehetőség! [Aktualizálva!]

– vissza nem térítendő támogatás 2021-től házfelújításokra is

Szerző: Bodnár György

Felújítási támogatás

November 25-én a Közlönyben is megjelent, így immáron hivatalossá vált: 2021-től régen nem látott otthonfelújítási támogatás indul, mely elég tág értelemben vett gyerekes családoknak lesz elérhető. (Ide kattintva elérhető a szöveg!)
Szerintem az átlagember számára az utóbbi évek legnagyobb hatású bejelentéséről van szó a lakáspiacon, ami nyilván rengeteg kérdést fog felvetni, de remélhetőleg tényleg segíteni fog a magyar lakásállomány megújításában.
A rendeletből szemezgettem – néhány járulékos gondolattal megfűszerezve.

 

A lényeg

2021. január 1-től elérhető lesz a gyermeket nevelő családok otthonteremtési támogatása, melynek részleteit az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet tartalmazza.
– Minden, legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyerekkel rendelkező szülő igényelheti. (12. hétnél idősebb magzat is ide számít.)
– A támogatott felújítási munkák köre meglehetősen tág (nem csak energiahatékonyságot javító munkákra vonatkozik).
– A költségek 50%-ra kérhető vissza nem térítendő állami támogatás, maximum 3 millió forint. (Azaz 6 millió forintos beruházásnál lehet kimaxolni a támogatást, de a másik 50%-ot azért ehhez hozzá kell tenni.)
– A támogatás utólagos finanszírozású, tehát valamilyen forrásból ehhez elő kell teremteni a teljes összeget, aminek a felét (a szabályosnak találást követően) vissza lehet kapni.
– Nem meglepő módon számlákat kell bemutatni, de ezek egyaránt szólhatnak anyagról és szolgáltatásról. (2021. január 1-je utániak kell legyenek, közeli hozzátartozó számlája „nem ér”.)
– Legalább az egyik igénylőnél kell minimum 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos tb-jogviszony. (Vállalkozók esetében is!)
– Az igénylésre legkésőbb 2022. december 31-ig van mód.

 

Örömök és kétségek

Nagyon régóta nem állt rendelkezésre ilyen lehetőség a (ház)felújítást tervezők részére! (Az utóbbi évek fő támogatási vonala az új építésekre irányult, a felújítók számára „csak” egy kamatmentes támogatási hitel jelentett segítséget – amely forrás egyébként már kimerült.)
Vissza nem térítendő lakástámogatás pedig már igencsak régen állt rendelkezésre!
Miközben a támogatás híre mindenképpen üdvözlendő (az OTTHON életünk egyik legfontosabb területe!), azért óhatatlanul felmerülnek kétségek.

Lesz erre pénz állami oldalon?
A felújítások támogatása mindig nagyobb kihívás a mindenkori kormányok számára, mert sokkal kevésbé saccolható meg a forrásigénye, mint az új építésekre adottaké. (A tapasztalatok azt mutatják, hogy még durván attraktív támogatásoknál sem épül idehaza évi 40.000 lakásnál több. De hogy a több milliós lakásállományból, hányan fognak felújítani akarni/tudni? Jó, itt most a gyerekek kora elég jó statisztikai adat, de azért 25 év alatti gyerekkel rendelkező családból is jó sok van.)
Ráadásul a járványidőszak közepén vagyunk, és a védekezés alaposan meríti az államháztartási forrásokat is. Ehhez jön még, hogy éppen az EU-s forrásokat illetően is nőtt a bizonytalanság.

Lesz erre pénz lakossági oldalon?
A járványhelyzet azért jó sok családot érintett anyagilag is rosszul. Egy ilyen bizonytalan helyzetben fennáll a veszélye, hogy sokan erőn felül vágnak bele a munkákba, akár hitelt is felvéve. (Mint amikor minden második önkormányzat letérkövezte a főteret, mert éppen erre volt támogatás…)

Mennyire javul ettől a magyar lakásállomány?
Azért, mert valaki új konyhabútort csináltat vagy kifesti a lakást, attól még a háza, lakása nem lesz korszerű. Kérdés, hogy az emberek ezt az egyszeri(!) lehetőséget mennyire fogják „elpazarolni”.

És ami szerintem a legégetőbb kérdés: honnan lesz mindehhez szakember?
Ne feledjük, hogy jövőre visszatér az 5%-os lakásáfa (bár ennek részletei még nem jelentek meg), van CSOK és falusi CSOK. Ezek az utóbbi években önmagukban elegendőek voltak ahhoz, hogy kiszolgáltatott helyzetbe taszítsák az építkezőket – no meg jókora áremelkedést okozzanak főként a munkadíjak területén.
Akkor mi lesz most? Pláne hogy mindössze 2 év áll rendelkezésre (egyelőre) a munkálatok megtervezésére és elvégzésére. Mi lesz a minőséggel?

 

Egy kis szemezgetés – mi használható?

A támogatott munkálatok – igencsak széles – köre (6.§):

a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
d) az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,
g) égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
h) klímaberendezés beépítése, cseréje,
i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
j) belső tér felújítása, ideértve
  ja) a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,
  festését, tapétázását,
  jb) a galériaépítést,
  jc) a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  jd) a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  je) a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  jf) a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
k) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
l) kerítés építése,
m) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
n) terasz, loggia, erkély, előtető építése,
o) térburkolat készítése, cseréje,
p) télikert kialakítása,
q) – amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.)Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
r) alapozási szerkezet megerősítése, valamint
s) beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

    
Szemezgetés – mikor igényelhető a támogatás?

Itt most csak tényleg egy kis ízelítő, a rendeletben jóval több részlet szerepel! (4.§)

(2) A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
a) az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek,
b) az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik,
c) az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek – az állami adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása.

 (3) Amennyiben a szülők lakóhelye nem azonos, a (2) bekezdés szerinti feltételnek is megfelelő
a) azon szülő jogosult az 5. § szerinti támogatási összegre, akinél az összes közös gyermek lakóhelye van, vagy
b) mindkét szülő az 5. § szerinti támogatási összeg 50%-os mértékére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti esetben a szülők egyike az 5. § szerinti támogatási összeget igényelheti, ha a másik szülő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről.

 (7) Korábban már támogatással érintett lakásra támogatás nem igényelhető, kivéve, ha a korábbi igénylő az igénylése időpontjában meglévő tulajdoni hányadát teljes mértékben elidegenítette; ebben az esetben a korábban már támogatással érintett lakásra újabb igénylő részéről – figyelemmel a 3. § (2) bekezdésére is – ismételten igényelhető a támogatás, ha az újabb igénylő a korábbi igénylőnek nem hozzátartozója.

Bővebben mindez a Közlönyben! (Itt elolvashatod!)
Jó böngészést és aztán okos, átgondolt döntéseket kívánok!   

Gyakran ismételt kérdések #1. – 50%-50% anyag- és munkadíj értelmezése [BŐVÍTÉS!]

Az egyik leggyakrabban megfogalmazott kérdés az anyagdíj és munkadíj elszámolhatóságára vonatkozott, ezért ezt tisztázta az államtitkárság.

Az anyag- és munkadíjak 50-50%-os arányát a támogatásra kell érteni, nem a munkák egészére!  Ez praktikusan azt jelenti, hogy a támogatáshoz benyújtott számlákban ilyen arányban kell szerepeljenek anyagra és munkadíjra vonatkozók. 
Lehet, hogy egy 6 milliós munka esetében 4,5 millió forint az anyagdíj és csak 1,5 millió a munkadíj – ilyenkor a maximálisan igénybe vehető 3 millió forintos támogatáshoz 1,5 millió forintos anyag- és 1,5 millió forintos munkadíj számlát érdemes mellékelni.
Ha viszont ugyanez az összköltség 5 + 1 millió arányban jön össze, akkor az 1 millió forintos munkadíj számla mellé csak 1 millió forintos anyagszámlát tudunk tenni.
Ebből a logikából (nekem) az is következik, hogy csak anyagdíjat nem lehet elszámolni, tehát például nem vásárolhatunk be csak úgy konyhai gépekből (magunk beszerelve) annak reményében, hogy visszakapjuk az összeg felét. (Mert egyébként a konyhai gépek beletartoznak a támogatotti körbe!)

A számlák értelemszerűen áfásak, kivéve persze, ha a munkadíjról egy erre jogosult (alanyi adómentességet választó) vállalkozó alanyi áfa mentes számlát tud kiállítani. 

 

Gyakran ismételt kérdések #2. – Lehet akár több lépcsőben is! [BŐVÍTÉS!]

Időközben az is tisztázódott, hogy több lépcsőben is lehet felújítani a rendelkezésre álló időn belül (remélhetőleg addig senki nem fogja átírni a rendeletet, mert azért ennek az elméleti lehetősége is fennáll…), sőt, akár teljesen különböző munkálatokat is lehet ennek keretében végezni. 
Csak szorgalmasan gyűjtögetni kell a számlákat (melyek ugye nem lehetnek 2021. január 1. előttiek), és amikor úgy érezzük, hogy végére értünk a felújítási terveknek/elfogyott a saját tőkénk, akkor egyben benyújthatjuk a támogatási kérelmünket – célszerűen 2022. bő közepéig, hogy a folyamat biztonsággal lezáruljon annak az évnek a végéig. 

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

 

Kategóriák: Építkezés előkészítése, Felújítás, Jogi háttér, Pénzügyek

Vélemény? (7) ↓

7 Hozzászólások

 1. Nagyné Kovács Krisztina január 18, 2021

  „Korábban már támogatással érintett lakásra támogatás nem igényelhető”
  Mennyivel korábban?
  Milyen támogatásokat ért ez alatt? Pl. a Széchenyi Terv Pályázat igénybevétele (2001.) kizáró ok?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 22, 2021

   Kedves Krisztina!

   Itt alapvetően családtámogatásokra gondoltunk, érdemes konkrétan a bankkal egyeztetni, ha korábban már vettetek fel valamilyen támogatást (szocpol, csok, stb.), hogy most milyen lehetőségetek van támogatásokat illetően. Ennek megítéléséhez több adatra lenne szükség, de ezt a bank meg tudja vizsgálni részleteiben.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 2. Szász János január 29, 2021

  Sziasztok!
  Viszonylag fontosinfó, hogy az (i) pontra, tehát a napelemes felújítást bővítést, építést tervező családoknak június 30.-ig az áramszolgáltatóval szerződni kell, ha szaldó elszámolást szeretnének igénybe venni, ami jeelen pillanatban a legkedvezőbb lehetőség. Viszont ez azt is jelenti, hogy 2021.06.30.-ig a napelem rendszernek is meg kell épülnie, mert a szolgáltató, csak a kivitelezői készrejelentés után köt szerződést. A támogatás kérelme lehet aztán 2022.12.31.-ig bármikor, de ha az áramszolgáltatóval nincs meg a szerződés, akkor kicsúszott a projekt a szaldóból, vagy nem kap 50% támogatást! Emiatt sürgeti az idő a beruházókat. Magyarul, ha valaki ki szeretne festetni, és szeretne egy napelemes rendszert a támogatásból, rosszul dönt, ha előbb kifest és cask utánna csináltatja meg a napelemes rendszert 😉
  Sok sikert mindenkinek a támogatás igénylésekhez!

  Üdvözlettel,
  Szász János

  reply
 3. Zoltán április 30, 2021

  Sziasztok!

  Én csak azt nem értem, hogy akkor ez a támogatás építkezésre is felhasználható vagy sem? Egyenlőre csak a telek van meg, nem kezdődött el az építkezés.

  Mert ezeket a pontokat nem tudom hova tenni:

  a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

  c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

  l) kerítés építése,

  és a többi…

  Köszönöm a választ előre is!

  reply
  • Bodnár György április 30, 2021

   Kedves Zoltán!

   Ez a felújítási támogatás csak meglevő épület felújítására használható.
   Üdvözlettel
   Bodnár György

   reply
 4. Kakas László szeptember 1, 2021

  Kedves György
  Ebben a pontban az árnyékolás a kérdés:
  e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  Ez belső vagy külső árnyékolás? A függönyözés is belső árnyékolásnak számít (winwatt szerint), más kérdés a hatékonysága…
  A Felújítási estéken egyszer volt erről szó, kért vki ezzel kapcsolatban állásfoglalást, de nem tudom, mi lett a végeredmény.
  Segítségedet köszönöm.
  üdv

  reply
  • Bodnár György szeptember 5, 2021

   Kedves László! Ha biztos választ szeretnél, akkor szerintem célszerű állásfoglalást kérned kiírótól. Én egyébként személy szerint úgy gondolom, hogy valódi árnyékoló funkciót csak a külső árnyékoló nyújt, tehát annak lenne itt a helye, de mivel a támogatás pl. konyhabútorra is jár, ezért nem kizárt, hogy belefér a belső árnyékoló is.
   Bocsánat, de ennél többet nem mernék kijelenteni. Sok sikert! Üdvözlettel Bodnár György

   reply

Vélemény?