Gigantikus fűtés-korszerűsítés-, és napelemes pályázat közeleg!

Gigantikus fűtés-korszerűsítés-, és napelemes pályázat közeleg!

Gigantikus fűtés-korszerűsítés-, és napelemes pályázat közeleg!

– avagy nagyon fontos infók napelem témában (2. rész)

Szerző: Bodnár György

hatalams napelemes pályázat közeledikMini napelemes sorozatunkban legutóbb a „rossz hírről” esett szó. (Ide kattintva olvasható!)
A folytatásban azonban már a jó híreké a főszerep! 🙂
Soha nem látott napelemes pályázat közeleg, amely ráadásul összekapcsolható a fűtés-korszerűsítéssel is!
A részletek ugyan még nem ismertek, de azért megpróbáltam összefoglalni, ami már tudható. 
Ezúttal talán tényleg a rászorulók örülhetnek – nekik viszont érdemes mielőbb elkezdeni a felkészülést!

Összefoglalás: honnan szerezhető támogatás napelemre?

Közvetlen támogatás felújításokra szerezhető. Új építőknek a nekik járó számtalan egyéb kedvezményből (CSOK, 5% ÁFA/5 millió forintos ÁFA-visszatérítés, stb.) megtámogatva kell kigazdálkodniuk az erre jutó költségeket.
A támogatások formája jelenleg kettős:

Felújítási támogatás
Erről volt szó a legutóbbi blogbejegyzésben – lehetőségeivel és korlátaival.
Kamatmentes MFB-hitel
Erről a néhány évvel ezelőtt meghirdetett kedvezményről („0%-os MFB hitel”) manapság kevesebb szó esik, még a mi figyelmünket is elkerülte, hogy januárban ismét megnyitották ezt a forrást a közép-magyarországi régióra, összesen 14 milliárdos forrással. Májusban aztán egyelőre le is zárták, mert a beadott pályázatok lefedték a keretösszeget. (Ezen a pályázaton részben társasházak is indulhatnak.)
Aki bővebben szeretne erről olvasni, ezt ajánlom áttanulmányozásra!

 

Vissza nem térítendő támogatás?

Az előzőekben említett támogatások közül a kedvezményes hitel nem jelent vissza nem térítendő támogatást. Hitelt kell felvenni hozzá (ezt nem is kapja meg mindenki, csak aki bizonyítottan hitelképes), a kedvezmény az, hogy kamatot nem kell rá fizetni. (Azért ezt se becsüljük le!)
A felújítási támogatás 50%-os (akár 3 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást, illetve annak lehetőségét rejti magában.
Ez azért már valami!
De mi lenne, ha akár 100%-os(!) vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnánk? Azaz végső soron semmibe nem kerülne nekünk a beruházás? Mint a mesében!
A jó hír az, hogy jó eséllyel még ez sem lesz elképzelhetetlen a közeljövőben!  

 

Soha nem látott napelemes pályázat közeleg! (Azért nem mindenkinek.)

Korábban már itt, Az építő közösségben is hírül adtuk, hogy idén nyártól jelentős kedvezményeket nyújtó pályázatot tervez a kormány a szegényebb régiókban élő háztartások energiahatékonyságának látványos javításáért.
Két héttel ezelőtt aztán Palkovics László már néhány részlettel is szolgált a nemrég meghirdetett Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) keretében megvalósuló „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” projekttel kapcsolatban.

A legfontosabb tudnivalók dióhéjban:
Július végén szándékoznak kiírni egy pályázatot, mégpedig igen gigantikus, közel 160 milliárd forintos keretösszeggel.
A számítások szerint ebből közel 23 000 család juthat ingyen(!) napelemhez és 12 000 háztartás fűtése újulhat meg.
– Igen, nem félreértés: a beruházási költségek 100%-át téríti a pályázat! (Háztartásonként ez 3-4 millió forint „ingyenpénzt” jelenthet.)
– Bár a részletek még nem ismertek, de azért a budapestiek és Budapest környékiek ne nagyon reménykedjenek. A pályázat célcsoportja „az energiaszegénység kockázatának az átlagosnál nagyobb mértékben kitett, azaz az országos átlagbér alatti jövedelmű, jellemzően alacsony hitelképességgel rendelkező, a beruházás elvégzésére fizikai szempontból alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások.” („Romos” ingatlanok tehát szintén nem jöhetnek szóba.)
– A tervek szerint 2021. augusztus 1-től lehet majd jelentkezni és 2026 végéig kell majd lebonyolítani a munkálatokat.
– Két fő tevékenység-irányvonal látszik megfogalmazódni:
1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése,
2. Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása.  
„Filozófiai” célként tehát az fogalmazódik meg, hogy a fűtés és a HMV-előállítás ezekben az épületekben villamos árammal történjen, mely villamos energiát minél nagyobb részben helyben termeljenek meg. Hőszivattyú telepítése sem tűnik kizártnak, de nem biztos, hogy a költségkeretekbe bele fog férni.
– Érdekesség még, hogy „oldalvizeken” (úgy néz ki) a nyílászáró-csere is lehetőséghez jut. (A hőszigetelésről azonban most nem esik szó!)
– A legutóbb az állami pénzek kapcsán elmondottak szellemében szinte biztos, hogy ennél a pályázatnál is már csak bruttó elszámolásra lehet majd szerződni.

 

Lassan itt az idő felkészülni!

Érdemes tehát már most nekiállni a készülődésnek!  Bár a részletek még nem ismertek, de a pályázat meglebegtetett megnyitása nagyon közeleg!
Az átgondolt felkészüléshez mi is szeretnénk segítséget nyújtani Az építő közösségben!
Legközelebb jövök a részletekkel!    

A Palkovics László által tett napelemes pályázat bejelentésről részletesen itt tudsz olvasni! (Ajánlom!)

 

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb, Felújítás, Megújuló energia, Napelem, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?