Nagyon fontos infók napelem témában! (1. rész)

Nagyon fontos infók napelem témában! (1. rész)

Nagyon fontos infók napelem témában! (1. rész)

– avagy vagy támogatás vagy szaldó elszámolás

Szerző: Bodnár György

napelemek - felújítási támogatás vagy szaldó elszámolásAz elmúlt héten két fontos bejelentés is elhangzott, mindkettő fontos információkkal szolgál azoknak, akik most tervezik azt, hogy napelemes rendszert telepítenek a házukra.
Összefoglaltam a lényeget, előre véve a rossz hírt. Rövidesen dönteni kell a felújítóknak: vagy felújítási támogatás vagy kedvező szaldó elszámolás.

 

 

 

 

(Régebbi) jó hír – Felújítási támogatás napelemes rendszerekre is – korlátokkal

A mindenki által röviden csak felújítási támogatásként emlegetett (hivatalosan „Gyermekeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása” névre hallgató) vissza nem térítendő támogatás örvendetes módon kiterjed a napelemes rendszerek telepítésére is. Van azonban két komoly korlátja:
a beruházási költség nem haladhatja meg a 450 000 Ft/kWp értéket, egyszerűen fogalmazva 1 kW teljesítmény beépítésére nem lehet 450ezer forintnál többet szánni,
– ez a támogatási lehetőség csak 2021. június 30-ig kombinálható a szaldó elszámolással.
Szaldó szerinti elszámolással – mostani tudásunk szerint – 2023. december 31-ig lehet az áramszolgáltatóval szerződni, a felújítási támogatás is 2022. december 31-ig igényelhető – de a kettő együtt csak most, június 30-ig.
Erről ebben az év eleji blogbejegyzésben írtam részletesen.
Hangsúlyozni szeretném, hogy ez a támogatás csak felújítóknak jár, új házat építőknek nem!

 

Rossz hír sokaknak – vagy támogatás vagy szaldó elszámolás

Sokan úgy gondolták, hogy a június 30-i határidő a felszerelt rendszer engedélykérésére vonatkozik, őket hideg zuhanyként érhette az ITM május 29-i közleménye:
„Az állami támogatással megvalósuló háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek közül kizárólag azokra vonatkozhat a szaldó elszámolás, amelyek esetében az üzembe helyezés (vagyis az óracsere) legkésőbb 2021. június 30-ig megtörténik. Nem csupán a lakossági, de a céges beruházások esetében is.” (Forrás: Portfolio)

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem elég felszerelni és a szolgáltató felé „készre jelenteni” a napelemes rendszert, magának az üzembe helyezésnek is meg kell történnie június végéig, ha szaldó elszámolást és támogatást is szeretnénk! (Hálózati csatlakozás esetén ez egy oda-vissza mérő óra felszerelését jelenti a régi villanyóra helyett.)  
Ez pedig innentől kezdve teljesen a beruházótól független esemény! Azon múlik, hogy az áramszolgáltató igencsak leterhelt szakemberei mikor jutnak el az illető címre!
(Megjegyzem, hogy ez a „mindenki egyszerre akarja” állapot előre látható volt, ezért a felelősségteljes cégek március után (egyesek már február után) sem fogadtak el olyan megbízást, ahol az ügyfél mind a két kedvezménnyel élni szeretett volna…)

 

Bruttó elszámolás, a fekete ló

Azt mindenki tudja, hogy a bruttó elszámolás kevésbé lesz kedvező a felhasználók számára, mint a mostanra „megszokott” szaldó elszámolás. (A kétféle elszámolás közti különbségről itt írtam részletesen!)
A dolog pikantériája azonban az, hogy még mindig nem tudható, milyen kondíciókat takar a bruttó elszámolás! (Praktikusan: ennek keretében hány forintért fogja átvenni tőlünk az áramszolgáltató a napelemeink által megtermelt, és általunk el nem fogyasztott „többlet áramot”.)
Márpedig ennek ismerete nélkül most még nem lehet megmondani, melyik választási lehetőség lesz kedvezőbb azok számára, akiknek június 30. után választaniuk kell: inkább a felújítási támogatásra hajtanak rá, vagy inkább az (éves) szaldó szerinti elszámolásban szeretnének maradni.
(A szaldó elszámolást praktikusan addig tudják majd élvezni akár 2024. január 1. után is, amíg új szerződést nem kell kössenek az áramszolgáltatóval. Erre akkor lehet legnagyobb valószínűséggel szükség, ha új invertert kényszerülnek beépíteni a rendszerbe – akár a régi javíthatatlan meghibásodása miatt (ha nem kapnak majdan a mostanival megegyező modellt), vagy éppen teljesítmény-bővítési igények miatt.)
Érdemes tehát egy kicsit még türelemmel várni, és megfontolt döntést hozni.
Végül ismét hangsúlyozom, hogy ez a dilemma az új építőket nem érinti, csak akik meglevő házuk felújításának keretében gondolkodnak napelemekben.

Az elmúlt héten azonban egy régi hír régen várt megerősítése is megérkezett, amely sokak számára még a felújítási támogatásnál is kedvezőbb lehetőséget jelenthet napelemek telepítésére!
Erről lesz szó legközelebb!

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb, Felújítás, Jogi háttér, Költségvetés, Megújuló energia, Napelem

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?