Külterületi építkezés – jár-e adó-visszatérítési támogatás?

Külterületi építkezés – jár-e adó-visszatérítési támogatás?

Külterületi építkezés – jár-e adó-visszatérítési támogatás?

avagy milyen típusú ingatlanra vehetem fel ezt a támogatást?külterületi építkezés ÁFA-visszatérítés

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Többen kerestetek meg minket azzal a kérdéssel, hogy vajon igényelhetik-e azok a családok  a maximum 5 millió forintos ÁFA-visszatérítést (hivatalos nevén adó-visszatérítési támogatást), akik külterületen bővítenének/építenének/vásárolnának új ingatlant. 
Ebben a bejegyzésben azt járjuk körül, hogy pontosan milyen követelményeknek kell megfelelnie egy ingatlannak, hogy élhessünk ezzel a vissza nem térítendő támogatással. 

 

Így szólnak a rendeletek

– Az igénylési feltételeket teljesítő igénylő a 16/2016. (II.10.) Kormányrendeletben meghatározott feltételekkel Magyarország területén lévő új lakás vagy új egylakásos lakóépület vásárlására, építésére,
– a 17/2016. (II.10.) Kormányrendeletben meghatározott feltételekkel preferált kistelepülésen, továbbá bármely magyarországi település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya, vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlanon meglévő lakóépület bővítésére és/vagy korszerűsítésére a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatást, adó-visszatérítési támogatást (maximum 5 millió forintos ÁFA-visszaigénylést) vehet igénybe. 

Értelmezzük röviden az itt leírtakat – előbb azonban egy kis fogalom magyarázat! 

 

Mit is jelent az hogy belterület és külterület?

belterület egy település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult, összefüggő, beépített, vagy beépítésre szánt területeket tartalmazó – a helyi építési szabályzatban kijelölt része.

külterület egy település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, vízgazdálkodási, vagy különleges (pl. bánya, vízmeder, hulladéktelep) célra szolgáló, vagy művelés alatt nem álló természetközeli része. 

 

És mi a zártkert?

A telekkönyvi nyilvántartásban ma hivatalosan csak belterületi és külterületi földek vannak, azaz a zártkert a külterülethez tartozik.  
A zártkerti részeken voltak- vannak a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek. A külterület-belterület megnevezésnek elsődlegesen az adott terület beépíthetősége szempontjából van jelentősége. A külterületen általában csak néhány százalék (általában 3 %) a terület beépíthetősége, míg a belterületen szinte a 100%-os beépíthetőség is néha elérhető.

 

Mi minősül lakóépületnek?

Ha a zártkerti jelleghez igazodóan mondjuk „gazdasági épületről” beszélünk, akkor hiába lakás minőségű az épület (fizikailag), nem számít lakóingatlannak, hitelt sem lehet rá felvenni. Amennyiben a tulajdoni lapon „családi ház” kerül megnevezésre, akkor minden szempontból lakóingatlannak tekintendő.
És akkor most térjünk vissza az ÁFA-visszatérítésre!

 

Új lakás építése/vásárlása – mindenhol jár az ÁFA-visszatérítés

Ha új lakás vásárlás, építés, telekvásárlás esetén igénybe vesszük az adó-visszatérítési (ÁFA) támogatást, akkor az állam visszatéríti az építkezéshez felhasznált anyagok és szolgáltatások számláinak, továbbá az új lakás, illetve az építési telek vételárának ÁFA-tartalmát – maximum 5 millió forint értékig. Ebben a tekintetben nincs különbség belterület és külterület között

Az újonnan épített lakással kapcsolatos követelmények csak az alábbiak: 

– az ingatlan legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakás, vagy

– legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület. Az első kitétel praktikusan társasházi lakásokra, a második családi házakra vonatkozik. 

 

Bővítés, korszerűsítés – ÁFA-visszatérítés csak bizonyos körülmények között

Az előbbiek alapján felújításokra alapesetben tehát nem jár ÁFA-visszatérítés.
Vannak azonban kivételek!

  • ha preferált kistelepülésen helyezkedik el az ingatlan azaz, a 17/2016. (II.10.) Kormányrendeletben meghatározott  2. mellékletben felsorolt települések egyikén, ÉS/VAGY
  • ha külterületi lakás, azaz a település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan, ha azon az 5. § (1) bekezdés 7. pont a)-e) alpontjának megfelelő lakóingatlan van.

 

Tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen bővítéshez, korszerűsítéshez is igényelhető az adó-visszatérítési (ÁFA) támogatás!  (Azaz az állam ilyenkor is visszatéríti a munkálatokhoz felhasznált anyagok és szolgáltatások számláinak ÁFA-tartalmát.)

Vannak azonban ebben az esetben is követelmények:
A lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább (5. § (1) bekezdés 7. pont a)-e) szerint):

  • a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • b) közműves villamos energia szolgáltatással,
  • c) egyedi fűtési móddal,
  • d)  közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • e)  közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

 

Természetesen a fentebb említetteken túl érdemes figyelembe venni az egyéb szabályozásokat is, ebben a bejegyzésben most csak arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a „külterület” vagy nem „külterület” mikor és milyen feltételek mellett fontos, ha adó-visszatérítési támogatást igénylünk. Remélem hasznotokra válik!

Ha kérdésetek van, kérdezzetek a kommentek között! (Ha tudunk, válaszolunk 🙂 )

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

 

Kategóriák: Jogi háttér, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?