Így bukhatod el az adó-visszatérítési támogatást!

Így bukhatod el az adó-visszatérítési támogatást!

Így bukhatod el az adó-visszatérítési támogatást!

– avagy ÁFA-visszatérítés a folyamatban levő építkezéseknél

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

adó-visszatérítési támogatás

Nagyon köszönjük, hogy ilyen sokan fordultatok hozzánk kérdéseitekkel az ÁFA-visszaigénylés, adó-visszatérítési támogatás kapcsán.  (Ide kattintva elérhető korábbi cikkünk!)
A leggyakrabban feltett kérdéseitekre szeretnénk ebben a bejegyzésben válaszolni és tiszta vizet önteni a pohárba. Sajnos úgy tűnik, nincsenek szerencsés helyzetben azok az építkezők, akik vegyesen kapnak 5%-os és 27%-os ÁFA tartalmú számlákat és fontolgatják adó-visszatérítési támogatás igénylését.
Előző cikkünkben még úgy írtuk, hogy vélhetően mindenki, aki teljesíti az ÁFA-visszatérítés feltételeit, visszakaphatja az ÁFÁ-t. No de melyik számlák ÁFA-tartalmát? Az 5% ÁFÁ-júszámlákét vagy 27%-osakét? Mindkettőt? Netán egyiket sem?

 

Adó-visszatérítési támogatás (nem generálkivitelezővel történő építkezés esetén)

Bevezetőül annyit, hogy a hétköznapokban ÁFA-visszatérítés néven használt fogalom hivatalos neve adó-visszatérítési támogatás, így a posztban én is ezt fogom innentől használni! 🙂

Előző cikkünkben összefoglaltuk az saját szervezésű építkezéshez járó támogatásokat, most pontokba szedve újra áttekintjük a főbb szabályokat:

 • Az adó-visszatérítési támogatás Magyarország bármely településén épített új lakás megvalósításához 2021. január 1-jét követően benyújtott kérelem alapján igényelhető, ha a támogatást igénylő a támogatás igénylési feltételeinek maradéktalanul meg tud felelni.
 • Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal igényelhető a fenti költségekre 2018. január 1-jét követően kibocsátott számlák alapján – legkésőbb 2022. december 31-ig.
 • Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
 • A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

Ne felejtsétek el, hogy a fentiek MELLETT, A Pénzügyminisztérium, lakásépítésekhez igényelhető állami támogatásokról kiadott tájékoztatója szerint, figyelembe kell venni a következő követelményt is!

 

70%-os számlabemutatási kötelezettség!!!

A támogatás igénybevételének feltétele továbbá (még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó-visszatérítési támogatással), hogy

 • az igénylő a hitelintézet részére az építési engedélyt, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását,
 • a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat,
 • a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést,
 • és (EZ ITT MOST A LÉNYEG!) a támogatás folyósításához az építési költségvetés legalább 70%-áról, a saját nevére kiállított számlákat benyújtsa.
  (Lejjebb kifejtjük, miért és hogyan okozhat ez a követelmény nehézséget azoknak, akiknél már folyamatban van az építkezés.)

 

ÁFA-visszatérítési támogatás (generálkivitelezővel történő építkezés esetén)

 • Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségekre, 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.
 • Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
 • A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.
 • Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett, kizárólag 5%-os általános forgalmi adó összegével, összeghatár nélkül.

 

Tavaly generálkivitelezővel kezdtünk építkezni, idén generálkivitelező nélkül folytatjuk

És akkor nézzük a buktatókat!
Legtipikusabb példa, hogy generálkivitelező építette szerkezetkészre a házunkat, innentől azonban saját szervezésű lenne a kivitelezés.
Nagyon sokan járnak hasonló cipőben, így tételezzük fel, hogy tavaly 5%-os ÁFA tartalmú számlákat kaptunk , idén viszont 27%-os ÁFA tartalmúakat. Vissza tudunk-e így valamilyen ÁFÁ-t igényelni?
Nézzük milyen lehetőségeink vannak!

Az 5%-os ÁFA tartalmú számlák után csak abban az esetben tudnánk visszaigényelni az ÁFÁ-t, ha 2021. január 1-én vagy azt követően kerültek volna kiállításra. 

2018 és 2020 közötti teljesítésű, 27%-os ÁFA-tartalmú számláink, mivel generálkivitelezővel kezdtünk, nincsenek. Elméletileg idéntől már kaphatunk ilyeneket, de sajnos figyelembe kell venni, hogy amennyiben a 27%-os ÁFA tartalmú számlák után szeretnénk adó-visszatérítési támogatást igényelni, a fentebb írt 70%-os számlabemutatási kötelezettségünkkel számolnunk kell.
Amennyiben viszont tavaly már eljutottunk szerkezetkész állapotig, az már valószínűsíthetően több mint 30%-40%-os készültségi fok. Ez azt jelenti, hogy vélhetően nem tudjuk teljesíteni a fent leírt követelményeket, ebben az esetben nem tudunk élni a 27%-os ÁFA tartalmú számlák alapján adó-visszatérítési támogatás lehetőségével. 

 

Tavaly generálkivitelező nélkül kezdtünk építkezni, idén is így folytatjuk

Elsőre talán úgy tűnik, hogy ha generálkivitelező nélkül kezdtünk építkezni, akkor bizonyosan vannak 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számláink 27%-os ÁFA tartalommal, és vélhetően a 70%-os számlabemutatási követelménynek is eleget tudunk tenni.
Ezek alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető lenne az adó-visszatérítési támogatás. DE itt jöhet a buktató!

Fontos megemlíteni, hogy adó-visszatérítési támogatás csak egyszer igényelhető!
Ha az új lakás bekerülési költségeinek finanszírozásához a támogatást igénylő családi otthonteremtési kedvezményt, a hozzá kapcsolódóan igényelhető kölcsönt, és az adó-visszatérítési támogatást is igénybe kívánja venni, akkor a támogatásokat csak egyidejűleg, egy támogatási kérelemben igényelheti a hitelintézettől.

Korábban már említettük, hogy a saját erős építkezésekre (2021-től ÚJRA) adó-visszatérítési támogatás önállóan, CSOK nélkül is igényelhető a hitelintézeteknél. Pénzügyminisztériumi állásfoglalás alapján viszont  bizonyossá vált, hogy ha tavaly CSOK-ot és/vagy a hozzá kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt felvettük, már nem tudjuk igényelni idén az adó-visszatérítési támogatást.

„Amennyiben az ügyfelek az építkezés bekerülési költségei vonatkozásában már kötöttek családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) támogatási szerződést, akkor 2021. január 1-jét követően igényelhető adó-visszatérítési támogatásra már utólag, külön nem nyújthatnak be támogatási kérelmet.”

Amennyiben tavaly kezdtünk önállóan építkezni és még nem igényeltünk semmit, akkor idén számunkra igényelhető az adó-visszatérítési támogatás (akár CSOK nélkül is) – ha megfelelünk az elvárt feltételeknek.

 

A Pénzügyminisztérium tájékoztatói 

Tájékoztató lakásépítéshez igényelhető állami támogatásokról (legalább három gyermek után támogatást igénylők részére)_20210101

Tájékoztató lakásépítéshez igényelhető állami támogatásokról (legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére)_20210101

Tájékoztató új lakás vásárláshoz igényelhető állami támogatásokról (legalább három gyermek után támogatást igénylők részére)_20210101

Tájékoztató új lakás vásárláshoz igényelhető állami támogatásokról (legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére)_20210101

 

Ha kérdésetek van

Kérlek benneteket, hogy amennyiben konkrét ügyintézéssel kapcsolatban lenne szükségetek segítségre, forduljatok pénzügyi partnerünkhöz, Selmeczi Róberthez (selmeczi.robert@mpk.hu), a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. munkatársához. Minden olyan ügylet lebonyolításában segítségetekre lehet, ahol hitelt is igényeltek. Amennyiben kizárólag adó-visszatérítési támogatást igényelnétek, azt a hitelintézeteken, pénzintézeteken keresztül tudjátok intézni. 

Reméljük cikkünk hasznotokra válik és tudtunk segíteni az elsőre nagyon jól hangzó, de egyáltalán nem egyszerű adó-visszatérítési támogatás kérdésében. FONTOS, hogy cikkünk csak iránymutatásul szolgál, érdemes minden egyes helyzetet egyedileg megvizsgálni mivel rengeteg apró részlet befolyásolhatja a végeredményt.

Ha kérdésetek van, kérdezzetek a kommentek között! (Ha tudunk, válaszolunk 🙂 )

Amennyiben hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Építkezés, Építkezés előkészítése, Jogi háttér, Költségvetés, Pénzügyek

Vélemény? (2) ↓

2 Hozzászólások

 1. Zsolt április 6, 2021

  Tisztelt Cím,

  Az lenne a kérdésem,hogy a tavalyi évben kezdtünk el építkezni. Étdr-en bejelentették az építkezést. Az alapozást saját erőből finansziroztuk minden számlával igazolva. Viszont keszhazra adtunk megbízást 27%-os áfa tartalommal. Ebben az esetben is lehet élni az áfa visszaigénylés Sel?

  Előre is köszönöm válaszukat
  Üdv
  Zsolt

  reply
  • Csala Zsuzsanna április 26, 2021

   Kedves Zsolt!

   Ha jól értem, tavaly kezdtetek el generálkivitelezővel építkezni. Ennek megfelelően tavaly még 27%-os ÁFA tartalmú számlákat kaptatok tőle, de idén már kötelessége lesz 5%-os ÁFA tartalommal számlázni az ÁFA szabályok változása miatt. Sajnos itt közben módosult az ÁFA szabályozás, így nem fogtok vélhetően tudni élni az ÁFA visszatérítés lehetőségével, mert nem lesz a teljes költségvetésetek 70%-áról 27%-os ÁFA tartalmú számlátok.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply

Vélemény?